Κατηγορίες
Κανείς Μόνος 2020

Δημήτρης Ζερβουδάκης: Έχουν περάσει 13 ημέρες από την 3η σε σειρά επιστολή μας προς τον πρωθυπουργό και δεν έχουμε πάρει απάντηση

Συνέντευξη του Δημήτρη Ζερβουδάκη στο iEidiseis.gr και το δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

Ποιοι καλλιτέχνες εξαιρούνται από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης κ. Ζερβουδάκη;
Καταρχάς δεν αναφερθήκαμε ποτέ σε καλλιτέχνες των οποίων η δημοφιλία έτσι κι αλλιώς τους εξασφαλίζει δεδομένα άλλες πιο υψηλές αποδοχές. Τέτοιες που να μην έχουν ανάγκη από το 800άρι! Αντίθετα, όλοι οι άνθρωποι της τέχνης μας, οι οποίοι απολαμβάνουν αυτής της εύνοιας της τύχης, συνυπογράφουν συμπαραστεκόμενοι, για όλον τον κόσμο εργασίας στο θέαμα – ακρόαμα συνολικά.

Ξεκινώντας λοιπόν να υπενθυμίσω:

α) Όλοι όσοι εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

β) Αυτοί που εντάσσονται στον χρονικό προσδιορισμό-περιορισμό του διαστήματος από 1 έως 20 Μαρτίου, με δεδομένο ότι όλες οι δραστηριότητες είτε ματαιώθηκαν από ιδιωτική πρωτοβουλία , είτε μέσω της απαγόρευσης που επιβλήθηκε από το κράτος.

γ) Οι εργαζόμενοι πχ δάσκαλοι μουσικής, καθηγητές σε ωδεία οι οποίοι δουλεύουν με εργόσημο.

δ) Οι παρατεταμένα άνεργοι επαγγελματίες οι οποίοι και λόγω ανάγκης βρέθηκαν να βιοπορίζονται ασκώντας την τέχνη τους ακόμη και στον δρόμο

Και ποιοι ζητάτε να ενταχθούν σε αυτά;
Διαμορφώνεται ένα κοινωνικό πια αιτούμενο για όλους όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη σήμερα στον τόπο. Γιατί όπως μας τραγουδά ο αγαπημένος μας Νίκος Ξυλούρης σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και μουσική Χρήστου Λεοντή: «Εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδερφέ μου απ΄τον κόσμο! Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο…» Ας κινητοποιηθεί λοιπόν επιτέλους, ο μηχανισμός του κράτους, σε συνεργασία με τους φορείς (οικεία σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα) με σκοπό να καταγραφεί και να προσδιοριστεί άμεσα το σύνολο των επαγγελματιών που θίγονται. Χάνεται ήδη πολύτιμος χρόνος. Χρόνος επιβίωσης πια για πολλούς.

Στείλατε επιστολή στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς. Σας έχει απαντήσει κανένας;
Καταρχάς είχαμε άμεσα επερωτήσεις από το σύνολο σχεδόν των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Κιν.Αλ., ΜΕΡΑ25). Στις 8/4 κατατέθηκε και η πρώτη ερώτηση από την βουλευτή Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., κας Άννας Ευθυμίου (Εργατολόγος). Δυστυχώς έχουν περάσει 13 μέρες από την 3η σε σειρά αποστολή επιστολής μας προς τον πρωθυπουργό και τους υπεύθυνους υπουργούς και γραμματείς τους, χωρίς καμία απάντηση, χωρίς καμία δημόσια τοποθέτηση (από πλευράς κυβέρνησης), χωρίς καμία πρόσκληση σε άμεσο δημιουργικό διάλογο. Διάλογο με τους φορείς που εκπροσωπούν όλον αυτόν τον κόσμο εργασίας. Αναμένουμε…

Είναι πάντως εντυπωσιακή η στήριξη στην πρωτοβουλία σας από μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου. Θα μας πείτε κάποια ονόματα χαρακτηριστικά; Τυχαία και με κίνδυνο να αδικήσουμε κάποιους;
Από την πρώτη κιόλας στιγμή οι κορυφαίοι του τόπου μας Μίκης Θεοδωράκης και Σταύρος Ξαρχάκος. Ταυτόχρονα: Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Χρίστος Νικολόπουλος. Από τους τραγουδοποιούς: Γιάννης Αγγελάκας, Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου. ΑφοιΚατσιμίχα. Από συνθέτες: Νίκος Κυπουργός, Νότης Μαυρουδής. Λαϊκοί τραγουδιστές: Βασίλης Καρράς, Ζαφείρης Μελάς. Πάνω από 1.500 όνόματα ανθρώπων της μουσικής δημιουργίας, της τέχνης και του πολιτισμού της χώρας μας συντάσσονται και στηρίζουν! Μπορείτε να ενημερώνεστε για την εξέλιξη της πρωτοβουλίας μας, μιας και η λίστα έχει έναν πολύ δυναμικό χαρακτήρα, στο σάϊτ του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος

Η κατάσταση στο χώρο σας μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού, ποια είναι σήμερα;
Ένας αιφνίδιος εργασιακός θάνατος! Δυστυχώς, χωρίς καμιά πρόβλεψη και ουσιαστική πρόνοια από την πολιτεία. Χιλιάδες οικογένειες των εργαζομένων στο θέαμα ακρόαμα, νοιώθουν καθημερινά την εκθετική αύξηση της αγωνίας και ανασφάλειάς τους. Ιδιαίτερα μετά τις περιρέουσες σκέψεις για πλήρη απαγόρευση όλων των συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων καθώς και όλων των αθλητικών εκδηλώσεων για όλο το καλοκαίρι!!!

Μπορεί να ξεπεραστεί με τη λήξη της καραντίνας; Ποιες είναι οι προοπτικές;
Ποτέ ξανά, δεν υπήρξε τόσο επιτακτική η ανάγκη για στήριξη του κράτους, προς το καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας μας. Όπως και στο σύνολο των εργαζομένων της χώρας μας. Ακριβώς σε αυτές τις μέρες της εξάπλωσης της πρωτοφανούς πανδημίας. Η λύση είναι μία! Στήριξη συνολικά όλων των εργαζομένων, οι οποίοι πλήττονται από την «πολεμική» κρίση των ημερών. Με έργα και όχι ευχολόγια, με ουσία και όχι «ψίχουλα». Ο βασιλιάς παραμένει γυμνός και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Το κράτος δεν δικαιούται να «κρύβεται» από τους πολίτες του, ειδικά εν μέσω καταστροφής!

Και σήμερα; Πώς εργάζεται, πώς παρεμβαίνει ένας καλλιτέχνης;
Επέστρεψε στην ζωή μας το ΕΜΕΙΣ. Όλοι οι φορείς του κλάδου, για πρώτη φορά ίσως, παραμερίζουν τις όποιες διαφωνίες στην άποψη και συντεταγμένα προχωρούν σε μια κοινή πορεία αντιμετώπισης του ζητήματος. ΣΜΒΕ, ΠΜΣ, ΠΟΘΑ …πάνω από 25 φορείς!

Σε μια κοινή προσπάθεια όπου ο καθένας διατηρεί την αυτοτέλειά του. Την ίδια στιγμή αντλώντας κουράγιο από την τέχνη μας, απαντάμε και μέσα από αυτήν καθημερινά, όπως το νοιώσει η καρδιά του καθενός μας. Σας ευχαριστώ μια ακόμη φορά για την φιλοξενία των απόψεών μας. Μιας και όλες αυτές τις μέρες, βιώνουμε μια πρωτοφανή δυσκαμψία αποδοχής της πρωτοβουλίας μας αλλά και μια επιτηδευμένη αδιαφορία, από πολλά και μάλιστα κεντρικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Μέσα τα οποία είναι «βαριοί» χρήστες μουσικής καθημερινά, σε όλο το φάσμα των τηλεοπτικών τους κυρίως προγραμμάτων. Μέσα που «απασχολούν» μουσικούς, ηχολήπτες, φωτιστές σε εκπομπές «πρώτης γραμμής». Όλοι απόντες, βουτηγμένοι σε μια ηχηρή σιωπή! Ας συνειδητοποιήσουν όλοι πως δεν έχουν να κάνουν με αόρατους ανθρώπους!

Πηγή: ieidiseis.gr