Κατηγορίες
Ανακοινώσεις Δελτία Τύπου Δηλώσεις Υποστήριξης Κανείς Μόνος 2020

Κάλεσμα στήριξης της πρωτοβουλίας του Σ.Μ.Β.Ε. από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ 10-10677 ΑΘΗΝΑ –ΤΗΛ: 210 5228770-210 5235764-FAX:210 5228 730

HELLENIC ENTERTAINMENT FEDERATION
10, GLADSTONOS ST. – 10677 ATHENS – TEL: 210 52 28 770 – 210 5235764 – FAX: 2105228 730

FEDERATION HELLENIQUE DU SPECTACLE
RUE GLADSTONOS 10 – 10677 ATHENES – TEL: 2105228 770 – 2105235764 -FAX: 2105228 730
http://potha1965.blogspot.com   e-mail: potha@otenet.gr

Ανοιχτή επιστολή προς τους ανθρώπους του Θεάματος

Οι εργαζόμενοι στο χώρο του Θεάματος, του Πολιτισμού και της ψυχαγωγίας, είμαστε απ’ τους πρώτους που πλήττονται άμεσα αλλά και βραχυπρόθεσμα, με βάση τα μέτρα στήριξης από την πανδημία του Covid-19 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους , αφού σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 85%  μας αφήνει έξω από την ενίσχυση των 800 ευρώ. Μετά την διακοπή της σαιζόν που διανύουμε, ήδη διαφαίνεται ότι και η καλοκαιρινή σαιζόν θα συμπιεστεί.

Ότι μέτρα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα αφορούν όσους εργάζονται ήδη. Όμως ο κλάδος του θεάματος και του ακροάματος έχει πάρα πολλές εκδηλώσεις που προγραμματίζονταν για το άμεσο μέλλον, είτε είχαν ανακοινωθεί ήδη είτε όχι, και πιο συγκεκριμένα όλη τη θερινή περίοδο (συναυλίες, παραστάσεις, event, περιοδείες κ.λπ.). Αυτοί οι εργαζόμενοι, που είχαν κλείσει δουλειές αλλά δεν είχαν υπογράψει συμβάσεις, δεν παίρνουν κανενός είδους αποζημίωση. Στους χώρους μας οι συμβάσεις υπογράφονται λίγο πριν ξεκινήσει η περιοδεία ή η παράσταση. Συχνά κλείνεται ξενοδοχείο και εισιτήριο στο όνομα του εργαζόμενου μήνες πριν την παραγωγή και η σύμβαση υπογράφεται λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν οι παραστάσεις. Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν φαίνονται πουθενά και κατά συνέπεια δεν δικαιούνται τίποτα.

Το ίδιο ισχύει και για τα γυρίσματα σε κινηματογραφικές παραγωγές, τηλεοπτικές ή διαφημιστικά. Εκεί οι συμβάσεις είναι από μία μέχρι μερικές μέρες και υπογράφονται λίγες μέρες πριν τα γυρίσματα. Ούτε για αυτό το χώρο υπάρχει πρόβλεψη.
Επίσης, πολλοί εργαζόμενοι στον κλάδο μας, μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί, τεχνικοί και άλλοι διδάσκουν παράλληλα και σε κάποια σχολή ως ωρομίσθιοι. Ούτε για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ρύθμιση.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ζητούμε να συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι στα γενικότερα έκτακτα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, να θεσπιστεί το συντομότερο ιδιαίτερο πακέτο μέτρων οικονομικής ενίσχυσης των εργαζόμενων στο Θέαμα – Ακρόαμα που θα εναρμονίζεται με το ιδιότυπο εργασιακό μας καθεστώς.

Ζητάμε από το κράτος άμεσα μέτρα στήριξης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, διότι κανείς δεν μπορεί να δουλέψει σε καθεστώς καραντίνας.

Η καραντίνα είναι μια επιβεβλημένη ενέργεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν μπορεί να τίθεται προς εκμετάλλευση ο εγκλεισμός και ο φόβος της ασθένειας και του θανάτου. Οι άνθρωποι του πολιτισμού πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν. Αφενός όμως η μεγίστη ανάγκη βιοπορισμού, αφετέρου οι υποχρεώσεις σε δάνεια, ενοίκια, ρυθμίσεις σε συνδυασμό με την μέχρι στιγμής έλλειψη μέτρων ενίσχυσης των εργαζομένων και του κλάδου, μας οδηγούν στην απόλυτη εξαθλίωση.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξαγγείλει γενναία επιχορήγηση και να την εντάξει σε ένα στρατηγικό σχέδιο, προχωρώντας άμεσα στην εκπόνηση ενός προγράμματος για ουσιαστική ενίσχυση της πολιτιστικής δημιουργίας, του θεάματος και της ψυχαγωγίας, προκειμένου να στηρίξει τους φορείς και τους ανθρώπους του πολιτισμού.

Να οργανωθούμε και να μην αφήσουμε τίποτα στην τύχη του.

Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να προσυπογράψουν την πρωτοβουλία του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, η οποία έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες. ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΡΕΣ!
Ώστε να συμβάλουμε να διαμορφωθεί ένα ευρύ μέτωπο διεκδίκησης που θα περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Α.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΟΝΔΡΑΣ