Κατηγορίες
Αταξινόμητα

Καταγραφή Εργασιακής Πραγματικότητας Μουσικών

Ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος δημιούργησε ένα πρότυπο Μητρώο Καλλιτεχνών με στόχο την καταγραφή της εργασιακής πραγματικότητας των μουσικών. Σκοπός του πρότυπου αυτού Μητρώου Καλλιτεχνών είναι να δείξει ότι ο κλάδος των μουσικών ασχολείται με περισσότερα του ενός καλλιτεχνικά αντικείμενα και απασχολείται σε περισσότερα του ενός είδη επιχειρήσεων.

Κατηγορίες
Ανακοινώσεις Αρχαιρεσίες

Πρόσκληση των μελών του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος σε Γενική Συνέλευση

Θεσσαλονίκη, 25-6-2020

ΠΡΟΣ: Τα μέλη του ΣΜΒΕ

Πρόσκληση των μελών του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος σε Γενική Συνέλευση

Σας προσκαλούμε στη Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος στις 8 Ιουλίου 2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00 για να συζητηθούν τα παρακάτω θέματα:

ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
1. Απολογισμός των δράσεων του ΣΜΒΕ κατά τους μήνες Μάρτιο – Ιούνιο 2020.
2. Μητρώο Καλλιτεχνών: προτάσεις για έγκυρο μητρώο που θα καλύπτει τους επιμέρους κλάδους και τα επαγγελματικά αντικείμενα των μουσικών.
3. Η εργασιακή πραγματικότητα σήμερα: τι ισχύει, τι αναμένεται να ισχύσει κατά τους φθινοπωρινούς – χειμερινούς μήνες, ασφαλιστικό, τρόποι διαχείρισης.
4. Μέτρα στήριξης μουσικών για το καλοκαίρι του 2020 και προετοιμασία για την περίπτωση ενός δεύτερου lockdown στις αρχές του φθινοπώρου.
5. Προτάσεις των μελών του ΣΜΒΕ – Συζήτηση.

Παρακαλείστε θερμά να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας μέχρι την Κυριακή 28 Ιουνίου 2020 στο email του ΣΜΒΕ ή με προσωπικό μήνυμα στο προφίλ ή τη σελίδα του συλλόγου. Η συμμετοχή όλων στη Γενική Συνέλευση αυτή κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία για τον επικείμενο δύσκολο χειμώνα. Ο χώρος της συνέλευσης θα κοινοποιηθεί σε επόμενο μήνυμα και για ορισμό του καθοριστικό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή των μελών.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Πέτρος Καράλης

Κατηγορίες
Επιστολές Επιστολές του Συλλόγου μας Κανείς Μόνος 2020

Κατάργηση μαθημάτων Καλλιτεχνικών και Μουσικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Επιστολή του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος προς το Υπουργείο Παιδείας

Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2020
Αριθμός Πρωτοκόλλου: 2003

Προς
1. Την Υπουργό Παιδείας κυρία Κεραμέως
2. Την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Μενδώνη
3. Τον Υπουργό Εργασίας κύριο Βρούτση

ΘΕΜΑ: Κατάργηση μαθημάτων Καλλιτεχνικών και Μουσικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Αξιότιμοι κυρίες και κύριε Υπουργοί,

Ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος καταδικάζει οποιαδήποτε απόφαση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την κατάργηση των μαθημάτων των Καλλιτεχνικών και της Μουσικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δεδομένου ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη οι προθέσεις του Υπουργείου, δηλώνουμε προκαταβολικά και αμετάκλητα τα εξής:

1. Οι τέχνες σε όλες τους τις μορφές προάγουν τον πολιτισμό, την παιδεία και την πνευματική καλλιέργεια και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποκλείονται από τη βασική σχολική εκπαίδευση

2. Με δεδομένο ότι για την είσοδο των μαθητών σε συγκεκριμένα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απαιτείται η εξέταση σε ειδικά μαθήματα (όπως το σχέδιο, η αρμονία, το dictee, κ.ά.), θα έπρεπε οι ώρες διδασκαλίας καλλιτεχνικών μαθημάτων και μουσικής να αυξηθούν και όχι να καταργηθούν

3. Η κίνηση αυτή του Υπουργείου υποβιβάζει τις επιστήμες των τεχνών και της μουσικής και υποβαθμίζει τα πτυχία όσων έχουν αποφοιτήσει και όσων πρόκειται να αποφοιτήσουν από αντίστοιχα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

4. Καταδικάζεται σε ανεργία ένας μεγάλος αριθμός μουσικών που εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την ίδια χρονική στιγμή που είναι αδύνατο να απορροφηθεί σε άλλες εργασίες όπως για παράδειγμα οι ζωντανές μουσικές εμφανίσεις

Αναμένουμε τις επίσημες δηλώσεις του Υπουργείου Παιδείας και, για την περίπτωση που ισχύουν όλα όσα έχουν αναρτηθεί, την άρση της απόφασής του.

Με τιμή,
Για τον Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος

Ο Πρόεδρος: Πέτρος Καράλης

Ο Γ. Γραμματέας: Θοδωρής Χριστόπουλος

Τα μέλη του Δ.Σ.
Δημήτρης Ζερβουδάκης, Μαίρη Δούτση, Δημήτρης Σφίγγος, Χαράλαμπος Γιαγκούδης, Κοσμάς Σαρηγιαννίδης, Χριστίνα Κωστάκη, Νίκος Γρηγοριάδης

Κατηγορίες
Επιστολές Επιστολές του Συλλόγου μας Κανείς Μόνος 2020

Δικαιούχοι επιδόματος ειδικού σκοπού για τον Μάιο και Μητρώο Καλλιτεχνών

Επιστολή του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος προς το Υπουργείο Πολιτισμού

Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2020
Αριθμός Πρωτοκόλλου: 2002

Προς
1. Την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη
2. Τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού κύριο Νίκο Γιατρομανωλάκη

ΘΕΜΑΤΑ:
1. Δικαιούχοι επιδόματος ειδικού σκοπού για τον Μάιο.
2. Μητρώο καλλιτεχνών

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, αξιότιμε κύριε Γ. Γραμματέα.

Μετά τις πληρωμές των 534€ για τον Μάιο, αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο θέμα των επιδοτήσεων διότι παρατηρήσαμε ότι εξαιρούνται πάρα πολλοί μουσικοί που λογικά είναι δικαιούχοι.

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να ρωτήσουμε αν συμπεριλαμβάνονται στη πληρωμή του Μαΐου όλοι όσοι επιδοτήθηκαν με τα 800€ για τον μισό Μάρτιο και Απρίλιο.

Με βάση την ενημέρωση που έχουμε από τα μέλη μας, αλλά και μουσικούς που δεν είναι εγγεγραμμένοι, βλέπουμε ότι εξαιρούνται όλοι όσοι:
α) δεν έχουν σύμβαση σε αναστολή,
β) οι δικαιούχοι που επιδοτήθηκαν με βάση το εποχικό επίδομα του 2018,
γ) όσοι έχουν ασφαλιστική ικανότητα καθώς και όσοι είχαν μονοήμερες συμβάσεις ορισμένου χρόνου από 15/02 έως και 20/03 και εντάχθηκαν με την τελευταία ΚΥΑ.

Επίσης μια και η σεζόν έχει λήξει οι περισσότεροι έχουν εξαναγκαστεί σε οικιοθελείς αποχωρήσεις.

Ο τρόπος στήριξης του κλάδου λοιπόν, δεν μπορεί πλέον να βασιστεί μόνο σε εργασιακά δεδομένα, όπως είναι οι ισχύουσες συμβάσεις. Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη ότι ήταν δικαιούχοι στην πρώτη φάση του επιδόματος ειδικού σκοπού.

Θεωρούμε δεδομένο ότι η Πολιτεία πρέπει να τους συμπεριλάβει στους δικαιούχους. Η ανεργία τους ήταν αναγκαστική. Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να εργαστούν πουθενά τον μήνα Μάιο, μια και με απόφαση της κυβέρνησης όλοι οι χώροι ήταν κλειστοί και απαγορεύονταν οι παραστάσεις.

Συμπληρωματικά επισημαίνουμε ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τους επόμενους μήνες, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο. Η αγορά εργασίας σε μουσικές σκηνές, ταβέρνες, συναυλίες και εκδηλώσεις, ενώ θεωρητικά έχει ανοίξει, πρακτικά είναι κλειστή.

Τα αναγκαία μέτρα περιορισμού της χωρητικότητας στην εστίαση και στις συναυλίες, καθιστούν απαγορευτικές τις διοργανώσεις από τους επιχειρηματίες. Θεωρούμε ότι μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να στηριχθεί ο κλάδος των μουσικών, διότι σταματήσαμε να εργαζόμαστε πρώτοι και θα εργαστούμε ξανά τελευταίοι.

Σε ότι αφορά το μητρώο συμφωνούμε με τις αρχικές προτάσεις που διατύπωσε ο κύριος Γιατρομανωλάκης στην τηλεδιάσκεψη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να συσταθεί μια επιτροπή από κοινού με τα σωματεία και το υπουργείο.

Καλό θα ήταν να να συμμετέχουν στον διάλογο τα εργασιακά σωματεία και όχι τα σωματεία των παραγωγών.
Επίσης, ή πρέπει να γίνουν συναντήσεις δια ζώσης, ή περισσότερες τηλεδιασκέψεις με λιγότερους συμμετέχοντες.

Είμαστε στη διάθεσή σας για συνεργασία επ’ αυτού.

Με ειλικρινή εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος: Πέτρος Καράλης

Ο Γ. Γραμματέας: Θόδωρος Χριστόπουλος

Τα μέλη του Δ.Σ.
Δημήτρης Ζερβουδάκης, Χαράλαμπος Γιαγκούδης, Μαίρη Δούτση, Χριστίνα Κωστάκη, Κοσμάς Σαρηγιαννίδης, Νικόλαος Γρηγοριάδης, Δημήτρης Σφίγγος

Κατηγορίες
Ανακοινώσεις

Κώστας Μπραβάκης

Κώστας Μπραβάκης

Αντίο αγαπημένε φίλε και συνάδελφε Κώστα!

Ο Κώστας Μπραβάκης έφυγε από τη ζωή μόλις στα 58 του χρόνια.

Δεν υπάρχουν λόγια.

Θλίψη και οδύνη για όλη την οικογένεια των μουσικών.

Τα θερμότερα συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του από όλους τους συναδέλφους!

Το Δ.Σ. του Σ.Μ.Β.Ε.

Κατηγορίες
Πνευματικά Δικαιώματα

Ε.Δ.Ε.Μ.: Κάλεσμα Δημιουργών και Δικαιούχων για Υπογραφή Συμβάσεων

Αγαπητοί συνάδελφοι,

από χτες εκατοντάδες δημιουργοί και δικαιούχοι λαμβάνουν και υπογράφουν τις συμβάσεις τους στην ΕΔΕΜ.
Η διεύθυνση από την οποία λαμβάνετε τις συμβάσεις και τις οδηγίες είναι η εξής:
members@edemrights.gr

Αν δεν έχετε ήδη λάβει τη σύμβασή σας, καλείτε στο 210-3644260.

Κατηγορίες
Ανακοινώσεις

Σ.Μ.Β.Ε.: Για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού

Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Αριθμός Πρωτοκόλλου: 1981

Ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος τιμά την παγκόσμια ημέρα πολιτισμού και στηρίζει παράλληλα τις κινητοποιήσεις του κλάδου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τα μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση θεωρούμε ότι είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών και των διεκδικήσεων του κλάδου μας.

Δίνουμε ραντεβού την Πέμπτη 21 Μαΐου 2020.

Θεωρώντας ότι θεμέλιο του πολιτισμού είναι η ελευθερία της έκφρασης, ζωντανεύουμε τις πλατείες με μουσική.

Με εκτίμηση,
για τον Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος

Ο Πρόεδρος:
Πέτρος Καράλης

Ο Γ. Γραμματέας:
Θεόδωρος Χριστόπουλος

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου: Δημήτρης Ζερβουδάκης, Μαίρη Δούτση, Χαράλαμπος Γιαγκούδης, Θανάσης Μηλιώκας, Χριστίνα Κωστάκη, Νίκος Γρηγοριάδης, Δημήτρης Σφίγγος

Κατηγορίες
Δηλώσεις Υποστήριξης Κανείς Μόνος 2020 Πνευματικά Δικαιώματα

Φοίβος Δεληβοριάς: Για τη “Λυσιστράτη”

Δημοσίευση από την σελίδα Φοίβος Δεληβοριάς/Foivos Delivorias στο facebook.

Αγαπητοί φίλοι, θέλω λίγο την προσοχή σας.

Όλοι ξέρουν πόσο σημαντικό είναι για μένα – και για όλους τους συναδέλφους μου – το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων και η ευτυχής στέγαση του ελληνικού και του ξένου ρεπερτορίου κάτω από έναν ενιαίο αυτοδιαχειριζόμενο φορέα.

Κατηγορίες
Δηλώσεις Υποστήριξης Κανείς Μόνος 2020

Σ.Μ.Β.Ε.: Νέοι Δικαιούχοι για το Επίδομα

Μετά την ΚΥΑ που ανακοινώθηκε χθες, δικαιούχοι του επιδόματος ειδικού σκοπού είναι και όσοι:
α) Έχουν εργαστεί με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου ακόμα και μονοήμερες ή διήμερες στο διάστημα 15/02 έως 20/03/2020.
β) Εργαζόμενοι καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που υπάγονται σε έναν από τους κωδικούς ειδικοτήτων σύμφωνα με τον eΕΦΚΑ, απασχολήθηκαν σε μία ή σε περισσότερες επιχειρήσεις – εργοδότες και έχουν ασφαλιστική ικανότητα σε ισχύ κατά τη δημοσίευση της παρούσας ΚΥΑ.

Στη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο στο Taxheaven: Ποιες είναι οι νέες κατηγορίες εργαζομένων που θα λάβουν αποζημίωση 800 ευρώ

Κατηγορίες
Δηλώσεις Υποστήριξης Κανείς Μόνος 2020

Σ.Μ.Β.Ε.: Διευκρινήσεις για το Μητρώο Καλλιτεχνών

Αριθμός Πρωτοκόλλου: 1974

Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Σε συνέχεια επιστολής προς το Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος και προκειμένου να διορθωθούν ελλείψεις και αρρυθμίες στη διατύπωση επαγγελματικών κλάδων και ειδικοτήτων που περιλαμβάνονται στο σύστημα Εργάνη, σας επισημαίνουμε τα εξής: