Κατηγορίες
Ανακοινώσεις Δηλώσεις Υποστήριξης Κανείς Μόνος 2020

Κλέων Γρηγοριάδης: Να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ στους “αόρατους” ηθοποιούς

Δύο ερωτήσεις κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, στον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα επισημαίνοντας πως οι εργασιακές συνθήκες των ηθοποιών, όπου είναι παγιωμένη η αδήλωτη και η ανασφάλιστη εργασία επιτρέπουν πρόσβαση 1.000 περίπου ηθοποιών στην έκτακτη βοήθεια των 800 ευρώ, ενώ υπάρχουν άλλοι 4.000 περίπου που είναι “αόρατοι” και δεν δικαιούνται πρόσβαση στο βοήθημα αυτό. Ο Κλέων Γρηγοριάδης ζήτησε να υπάρξει ειδική μέριμνα καθώς και να δοθεί το επίδομα ανεργίας, αλλά και το εποχικό επίδομα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Την περασμένη εβδομάδα, ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το βοήθημα των 800,00 Ευρώ, σε όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα αναμενόμενα μέτρα και οδηγίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Παράλληλα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τη διάθεση 15 εκατομμυρίων Ευρώ “για την τόνωση και την ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού και των δημιουργών”.

Με μεγάλη λύπη μου, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι τα μέτρα αυτά ωφελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό των συναδέλφων μου ηθοποιών, καθώς εκτός από όσους είχαν εργασία, η οποία διακόπηκε αναπόφευκτα μετά το κλείσιμο των θεάτρων, μεγάλος αριθμός όσων βρίσκονταν σε πρόβες για παραστάσεις που θα γίνονταν μέσα στους επόμενους μήνες και το ερχόμενο καλοκαίρι ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν επ’ αόριστον. Επιπλέον, πάρα πολλοί ηθοποιοί είναι μακροχρόνια άνεργοι και βρίσκονται αντιμέτωποι εδώ και πολύ καιρό με μια όλο και επιδεινούμενη φτωχοποίηση.

Στους κλάδους των καλλιτεχνών, ηθοποιών και άλλων, είναι κοινό μυστικό ότι η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία είναι παγιωμένη, όπως επίσης παγιωμένες είναι και οι πρακτικές των ημερήσιων προσλήψεων και απολύσεων. Οι παθογένειες αυτές, είναι αποτέλεσμα των μνημονίων, που έχουν καταστήσει την καλλιτεχνική εργασία αόρατη, ημιπαράνομη, αδήλωτη. Τα εργασιακά δικαιώματα των ηθοποιών πολύ συχνά καταπατώνται και οι ηθοποιοί δεν έχουν αποδεδειγμένα εργασιακά δικαιώματα, και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να ευεργετηθούν από το βοήθημα του κράτους. Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι περίπου 1.000 ηθοποιοί δικαιούνται να πάρουν το επίδομα, σε αντίθεση με περίπου 4.000, οι οποίοι είναι “αόρατοι” και δεν έχουν πρόσβαση σε αυτή τη βοήθεια.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

1. Στις πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, είναι δυνατόν να υπάρξει κάποια ειδική μέριμνα για τους ηθοποιούς, τους μουσικούς και όλους τους εργαζόμενους στον καλλιτεχνικό τομέα, να πάρουν όλοι το επίδομα των 800,00 Ευρώ, ανεξαρτήτως από τις εργασιακές τους σχέσεις και να διατηρήσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα;

2. Θα ήταν δυνατόν, για το διάστημα που διαρκεί η νέα αυτή κρίση και λόγω της επείγουσας κατάστασης, να δοθεί το επίδομα ανεργίας και το εποχικό επίδομα που σε κανονικές συνθήκες δίνεται κάθε φθινόπωρο καθολικά και χωρίς όρους και προϋποθέσεις;

Ο ερωτών βουλευτής, Κλέων Γρηγοριάδης

Παράλληλα, ο Κλέων Γρηγοριάδης ζήτησε την διεύρυνση των προϋποθέσεων για παροχή της έκτακτης επιδότησης μουσικών και εργαζομένων στον ευρυτερο καλλιτεχνικό χώρο.

Την περασμένη εβδομάδα, ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το βοήθημα των 800,00 Ευρώ, σε όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα αναμενόμενα μέτρα και οδηγίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της μουσικής και συνολικά στο χώρο του Θεάματος- Ακροάματος, (τραγουδιστές, μουσικοί, DJs, ηχολήπτες, φωτιστές, τραγουδιστές, παραγωγοί αλλά και πλανόδιοι μουσικοί και μουσικοί του δρόμου, σκηνοθέτες, χορευτές, τεχνικοί) βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς δυσκολίες, λόγω της διακοπής των δραστηριοτήτων τους, στο πλαίσιο της αναβολής της εργασίας και της δραστηριότητάς τους λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Μεγάλο μέρος των εργαζομένων των παραπάνω κλάδων, εξαιρούνται από τα μέτρα στήριξης, καθώς υπόκεινται σε ένα ιδιότυπο εργασιακό καθεστώς. Πολλοί εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε συμφωνίες, χωρίς να έχουν υπογράψει συμβάσεις, αφού είναι πάγια πρακτική οι συμβάσεις να υπογράφονται λίγο πριν από την έναρξη των συναυλιών, των εμφανίσεων σε διάφορους χώρους αλλά ακόμα και των γυρισμάτων τηλεοπτικών, διαφημιστικών ή κινηματογραφικών παραγωγών. Επιπλέον, δε συμπεριλαμβάνονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή όσοι εργάζονται με εργόσημο (για παράδειγμα, μουσικοί και καθηγητές μουσικής). Τέλος, το χρονικό όριο που τέθηκε για πρόσληψη ή δελτίο παροχής από την 1η Μαρτίου και εξής, καθιστά ακόμα περισσότερους εργαζόμενους του κλάδου να μην έχουν δικαίωμα απόκτησης του βοηθήματος, καθώς πολλοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη ματαίωση ή την αναβολή της εργασίας τους ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου, εξαιτίας της πρόδηλης ανησυχίας για την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

1. Μπορεί να δημιουργηθεί ένα ειδικό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει μουσικούς, τραγουδιστές, τεχνικούς, χορευτές, εργαζόμενους στο Θέαμα- Ακρόαμα οι οποίοι έχουν εργαστεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή εργόσημο καθώς και όσους βεβαιωμένα έχουν εργαστεί κατά τη διάρκεια των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου;

2. Θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση στην περίθαλψη και το Εθνικό Σύστημα Υγείας; Υπάρχει πρόβλεψη για καθολική εφαρμογή του επιδόματος για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, ανεξαρτήτως όρων και προϋποθέσεων, μέχρι να λήξουν τα μέτρα εν μέσω της πανδημίας;

Ο ερωτών βουλευτής, Κλέων Γρηγοριάδης

Πηγή: mera25.gr