Κατηγορίες
Δηλώσεις Υποστήριξης Κανείς Μόνος 2020

Ένας Αόρατος Κόσμος;

Άρθρο της Σεμίνας Διγενή στην Real news, για τους μουσικούς, τους ηθοποιούς, τους χορευτές, τους τεχνικούς, για όλους τους εργαζόμενους στο “Θέαμα- Ακρόαμα”.

Επειδή κάποιοι φαίνεται πως τους ξέχασαν, γράφω αυτό το κείμενο.

Μουσικοί, ηθοποιοί, χορευτές, τεχνικοί και εργαζόμενοι στο “Θέαμα- Ακρόαμα”, ο κλάδος των οποίων μαστίζεται από ανεργία, περιστασιακή απασχόληση και οργιάζει στους κόλπους του η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, κουράστηκαν να περιμένουν και διεκδικούν δυναμικά κι αποφασιστικά, να στηριχθεί επιτέλους το εισόδημά τους.

Μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και με πολλές στερήσεις που επέβαλλαν οι αντιλαϊκές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, προσπάθησαν με νύχια και δόντια να επιβιώσουν από την Τέχνη τους.

Η κατάργηση της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων για τους εργοδότες, οδήγησε σε ένα εργασιακό περιβάλλον που τους εξαναγκάζει να δουλεύουν χωρίς τα υποτυπώδη δικαιώματα και με την αγωνία της επιβίωσης να εντείνεται ολοένα και περισσότερο. Η πανδημία ήρθε να διογκώσει τα προβλήματά τους. Κάθε επαγγελματική δραστηριότητά τους (σε κέντρα διασκέδασης, συναυλίες, θέατρα, εκπαίδευση) διακόπηκε και οι περισσότεροι δεν έχουν πια καμία πηγή εισοδήματος. Για τη συντριπτική πλειονότητα, οι δουλειές σταμάτησαν τον Φεβρουάριο, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο κίνδυνος της επιδημίας στη χώρα μας, ενώ ακυρώθηκαν όλες οι δραστηριότητες Μαρτίου και Απριλίου . Αποτέλεσμα, το μεγαλύτερο κομμάτι του κλάδου, να μην δικαιούται ούτε το επίδομα των 800 ευρώ. Απ’ ό,τι φαίνεται, αν όλα πάνε καλά, κάποιοι λίγοι από αυτούς, θα μπορέσουν να δουλέψουν πάλι, μετά τον Ιούλιο και οι περισσότεροι από τον Οκτώβριο και μετά.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μένουν μεν σπίτι , αλλά πρέπει να μπορούν και να ζήσουν σ αυτό. Ζητούν λοιπόν, “να σταματήσει η κυβερνητική κοροϊδία, που από τη μια δίνει δις στους επιχειρηματίες και από την άλλη απαξιεί ακόμη και να απαντήσει στα Σωματεία που ζητούν εξασφάλιση τροφής και στέγης για τους εργαζόμενους του κλάδου”.

Διεκδικούν με δυο λόγια: Καθολική εφαρμογή του επιδόματος και ασφαλιστική ικανότητα για όλους.

Παροχή επιδόματος ανεργίας στο σύνολο των ανέργων, αλλά και εποχικό επίδομα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Γενναία χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Πρόσληψη του αναγκαίου υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού με μόνιμες εργασιακές σχέσεις. Επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας .Άμεση χορήγηση δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας. Τέλος, καμία περιστολή εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, με πρόσχημα την επιδημία.
Όλος αυτός ο κόσμος δεν είναι αόρατος!

Ακούει κανείς;

Πηγή: Σεμίνα Διγενή facebook profile