Κατηγορίες
Ανακοινώσεις Ασφαλιστικό - Επιδόματα Δηλώσεις Υποστήριξης Κανείς Μόνος 2020

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα μέτρα στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους καλλιτέχνες – δημιουργούς και τις μικρές επιχειρήσεις στο χώρο της τέχνης

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Μέτρα στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους καλλιτέχνες – δημιουργούς και τις μικρές επιχειρήσεις στο χώρο της τέχνης.

Οι δημιουργοί της μουσικής, των οπτικοακουστικών έργων, των εικαστικών τεχνών, του θεάτρου και της λογοτεχνίας μέσα από τα έργα τους αφουγκράζονται, στηρίζουν, συνδέουν και εξυψώνουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις συνθήκες, πόσο μάλλον μπροστά στην πολύμηνη καραντίνα. Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση αδιαφορεί ολοσχερώς για τις ανάγκες και τα οξυμμένα στο έπακρο προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις δεδομένες συνθήκες, ενώ ειδικότερα το Υπουργείο Πολιτισμού εξαντλεί όλη την ενεργητικότητά του στη δημιουργία ηλεκτρονικών πλατφορμών.

Πιο συγκεκριμένα οι αυτοαπασχολούμενοι καλλιτέχνες – δημιουργοί και οι μεμονωμένοι επαγγελματίες ή οι μικρές επιχειρήσεις που σχετίζονται με την παραγωγή, έκδοση, διανομή, προβολή, παρουσίαση της τέχνης και τη διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, δεν έχουν συμπεριληφθεί έστω σ’ αυτά τα ανεπαρκή μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για τους αυτοαπασχολούμενους. Έχει παραληφθεί επίσης το σημαντικό τμήμα των πιο αδύναμων οικονομικά δημιουργών, που δεν έχει ανοιχτά βιβλία στην εφορία –επομένως δεν υπάγεται στο ΚΑΔ 9003- και που σύμφωνα με τον νόμο έχει δικαίωμα να εισπράττει μικρά ετήσια ποσά με απόδειξη δαπάνης.

Ωστόσο στο πλαίσιο της κυβερνητικής απόφασης για αναστολή όλων των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων οι αυτοαπασχολούμενοι στο χώρο της τέχνης βρίσκονται σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο. Πιο ειδικά έκλεισαν όλοι οι χώροι μαζικής ψυχαγωγίας (θέατρα, κινηματογράφοι, μουσικές και θεατρικές σκηνές) – ορισμένοι πριν από τις αρχές Μάρτη – διακόπηκαν και αναβλήθηκαν γυρίσματα λόγω συναθροίσεων με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας ακόμα και ταινίες στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας και αποπεράτωσης, αναστάλθηκε η λειτουργία μουσείων, εκθέσεων, αιθουσών τέχνης, αρχαιολογικών χώρων και άλλων χώρων τέχνης, διακόπηκε κάθε δραστηριότητα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης όπως φροντιστήρια, ελεύθερα σπουδαστήρια τέχνης, δραστηριότητες πολιτιστικών οργανισμών κ.α., ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν επ’ αόριστο παραγωγές, παραγγελίες έργων προσυμφωνημένων, επιφορτίζοντας με περεταίρω έξοδα ειδικά τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους χωρίς ή με λίγο προσωπικό.

Τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν αναγκαία στο πεδίο της υγειονομικής πρόληψης, όμως χωρίς να συνοδεύονται από μέτρα οικονομικής στήριξης αφήνουν χιλιάδες καλλιτέχνες, δημιουργούς και μικρούς επαγγελματίες μετέωρους και χωρίς εισόδημα για διάστημα τουλάχιστον ως το τέλος της τουριστικής σεζόν, ή της ακαδημαϊκής χρονιάς για τον χώρο της εκπαίδευσης. Η δε ανησυχία τους δεν αφορά μόνο την περίοδο της πανδημίας, αλλά και το πώς θα διαμορφωθεί η εικόνα της εργασίας και της δημιουργίας μετά από αυτή.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, αν η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μέτρα και συγκεκριμένα αν θα προβεί σε:

  • Άμεση χορήγηση σε όλους ανεξαίρετα τους αυτοαπασχολούμενους καλλιτέχνες δημιουργούς του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ μηνιαίως, για όσο διαρκεί η έκτακτη ανάγκη.
  • Απαλλαγή από την καταβολή ατομικών ασφαλιστικών εισφορών χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αναστολή κάθε είδους φορολογικών υποχρεώσεων, θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.
  • Αναστολή, για όσο διάστημα χρειαστεί, των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.
  • Διαγραφή τόκων, προστίμων και μέρος του κεφαλαίου για χρέη σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, δεσμευμένων λογαριασμών, κατασχέσεων κλπ.
  • Κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.
  • Απαλλαγή από χρεώσεις, παύση διακοπών σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο.
  • Μείωση των προϋποθέσεων για επίδομα ανεργίας και εποχικό Βοήθημα.
  • Απόδοση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στους συντελεστές κάθε διαδικτυακής ή τηλεοπτικής προβολής θεατρικών, κινηματογραφικών έργων, σειρών κλπ.
  • Παράταση προθεσμίας των συμβολαίων της ΕΡΤ και του ΕΚΚ για γυρίσματα οπτικοακουστικών έργων καθώς και του ΥΠΠΟΑ για τις επιχορηγούμενες παραγωγές του, λόγω παύσης ή μη εκκίνησης τους εξαιτίας των έκτακτων μέτρων.

Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Κατσώτης Χρήστος
Καραθανασόπουλος Νίκος
Συντυχάκης Μανώλης