Κατηγορίες
Δηλώσεις Υποστήριξης Κανείς Μόνος 2020

Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ.: Ανακοίνωση για την νέα Κ.Υ.Α.

Αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη του σωματείου και μη,

Χθες ανακοινώθηκε η Κ.Υ.Α σύμφωνα με την οποία διευρύνεται και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι “…με σχέδιο, αντανακλαστικά και προπάντων ευαισθησία, κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της” Η πραγματικότητα όμως τους εκθέτει καθώς ακόμα και με τις νέες εξαγγελίες, η πλειοψηφία των συναδέλφων συνεχίζουν και παραμένουν εκτός των μέτρων στήριξης…

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ, λοιπόν. είναι:

  • οι εργαζόμενοι, οι οποίοι παρέχουν εργασία στην Ελλάδα, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του e – ΕΦΚΑ, ασκούν το επάγγελμα του χορευτή (μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων) και έλαβαν ειδικό εποχικό βοήθημα του άρθρου 22 του ν. 1836/1989 κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2019 – Νοεμβρίου 2019. Από αυτούς εξαιρούνται όσοι είναι στη συνέχεια δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.
  • οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται σε πάνω από έναν εργοδότη και κάποιος/οι εξ αυτών δεν έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τους και εφόσον οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησής τους δεν ξεπέρασαν το 30% των συνολικών ωρών εργασίας τους με βάση τις συμβάσεις εργασίας τους, από 15/3/2020 έως και 20/4/2020.

Οι δικαιούχοι για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α ́ 75) στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ.

Φανταζόμαστε πως η ρίψη του συγκεκριμένου πυροτεχνήματος ήταν στο κλίμα των εορτών, αλλιώς δε μπορεί να δικαιολογηθεί και σε καμία περίπτωση να αντιμετωπιστεί ως πλάνο κυβέρνησης, που μεριμνά για τους εργαζόμενους σε περίοδο καραντίνας. Ως απαραίτητη προϋπόθεση για να εντάσσεται κάποιος στους νέους δικαιούχους, είναι να έχει λάβει ειδικό εποχικό βοήθημα κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2019 – Νοεμβρίου 2019. Αυτομάτως, λοιπόν, τα υπουργεία:

  • Θέτουν τα ένσημα του 2018 ως κριτήριο για το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ λόγω κορονοϊού (Οι δικαιούχοι, του εποχικού βοηθήματος του 2019 κρίθηκαν βάσει συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων το 2018). Για παράδειγμα, εργαζόμενοι με λιγότερα από 50 ένσημα χορευτή το 2018, δεν έλαβαν το εποχικό βοήθημα το 2019 και μένουν εκτός και της τωρινής τόσο κρίσιμης ενίσχυσης μέσω επιδόματος ειδικού σκοπού.
  • Εξαιρούν όσους είχαν περισσότερα ένσημα καθηγητή χορού από ό,τι χορευτή. (Οι δικαιούχοι του εποχικού βοηθήματος του 2019, έπρεπε να συγκεντρώνουν περισσότερα ένσημα χορευτή από ό,τι καθηγητή χορού)

Συνεπώς, η κυβέρνηση δεν υπολογίζει για ακόμα μία φορά τις ιδιαιτερότητες των σχέσεων εργασίας του καλλιτεχνικού κόσμου και δη των χορευτών.

Απαιτούμε άμεση αναδιαμόρφωση των κριτηρίων. Να ληφθούν υπόψη όλες οι κατηγορίες που δεν εντάσσονται στο έκτακτο βοήθημα και να εξασφαλιστούν οι άνεργοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αναμένουμε, ακόμα, το σχέδιο, που η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχει για τους καλλιτέχνες.

Έχουμε βαρεθεί την επί μέρους αντιμετώπιση του προβλήματος και παρά τις μικρές μάχες που, ίσως φαινομενικά ή ακόμα και στην πραγματικότητα, να κερδίζουμε, καλούμαστε να δώσουμε μία ακόμα, αυτή για την ολοκληρωτική κάλυψη των εργαζομένων στο χώρο του χορού αλλά και όλων των συναδέλφων στο Θέαμα Ακρόαμα που μένουν πάλι εκτός (ηχολήπτες, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, τεχνικοί κ.α.).

Δεν παύουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα για τις ζωές και τον κλάδο μας. Συσπειρωνόμαστε – μένουμε μαζί.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

Το Δ.Σ του Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ