Κατηγορίες
Δηλώσεις Υποστήριξης Κανείς Μόνος 2020

ΣΤΑΖΟΕ: Απάντηση προς το Υπουργείο Εργασίας

Η απάντησή μας προς το Υπουργείο Εργασίας μετά από την σημερινή δημοσίευση του ΦΕΚ που απουσίαζαν οι εργαζόμενοι από τις ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις από την λίστα των επαγγελμάτων που συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης ειδικών κατηγοριών. Περιμένουμε εξηγήσεις.

Αθήνα 23 Απριλίου 2020

Προς μεγάλη μας έκπληξη και απογοήτευση βλέπουμε στο ΦΕΚ 22 Απριλίου 2020 (Αρ. Φύλλου 1547, Αριθμ. οικ.16073/287) ότι οι Τεχνικοί Απασχολούμενοι σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης ειδικών κατηγοριών, οι οποίοι πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης κορωνοϊού COVID -19, παρ’ όλες τις εξαγγελίες των προηγούμενων ημερών, με την “Αναρτητέα στο διαδίκτυο” ΚΥΑ, βάσει της οποίας οι εργαζόμενοι του κλάδου μας ήταν δικαιούχοι και βάσει της οποίας ο υπουργός κος Βρούτσης επαναλάμβανε στα ΜΜΕ την ευαισθησία της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Πρωθυπουργού σχετικά με τη διεύρυνση κάλυψης κοινωνικών κατηγοριών και ομάδων (ΣΚΑΙ, 21/04/2020).

Χθες 22/4/2020, σας στείλαμε σχετική επιστολή όπου αναφερόμαστε στις προϋποθέσεις ένταξης των δικαιούχων και στην προβληματική σύνδεση των εισοδημάτων του 2018 με τα έκτακτα μέτρα στήριξης. Προβληματιζόμαστε έντονα σχετικά με τα κριτήρια που γίνεται η επιλεκτική ένταξη των εργαζομένων στα μέτρα αυτά και πως ακριβώς αποφασίζει ο κος Βρούτσης ποιοι θα επιβιώσουν και ποιοι όχι, μη λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των εκπροσώπων των εργαζομένων. Τα σωματεία, γνωρίζουμε πολύ καλύτερα τις ανάγκες των συναδέλφων μας.

Ζητάμε από το υπουργείο εργασίας να εργαστεί ανάλογα ώστε να προκύψουν τα πραγματικά νούμερα των εργαζόμενων που πλήττονται από τα μέτρα καταπολέμησης του κορονοϊού.

Απαιτούμε:

  • Καθολική υπαγωγή των Tεχνικών Eργαζόμενων σε Zωντανές Oπτικοακουστικές Eκδηλώσεις στα μέτρα στήριξης εργαζομένων ειδικών κατηγοριών, ανεξάρτητα από τις εργασιακές τους σχέσεις.
  • Καθολική υπαγωγή των ανέργων (μακροχρόνια και μη) στα μέτρα στήριξης.
  • Επέκταση των μέτρων στήριξης μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση στον κλάδο.
  • Καθολική υπαγωγή των Tεχνικών Eργαζόμενων σε Zωντανές Oπτικοακουστικές Eκδηλώσεις στο Ειδικό Εποχικό Επίδομα για το έτος 2020 χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Άμεση ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας των Tεχνικών Eργαζόμενων σε Zωντανές Oπτικοακουστικές Eκδηλώσεις, καθώς κινδυνεύουν να τεθούν εκτός ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και υγειονομικής περίθαλψης, εξαιτίας των ακυρωμένων δραστηριοτήτων τους.
  • Άμεση δημιουργία κωδικών ασφάλισης για τους Τεχνικούς Εργαζόμενους σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις, με τρόπο που να καλύπτει όλο το φάσμα δραστηριοτήτων τους.

Τα σωματεία του κλάδου, έχουμε εργαστεί εντατικά το τελευταίο διάστημα, για να πληροφορήσουμε τα αρμόδια υπουργεία σχετικά με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα.

Σας προειδοποιούμε, ότι μη υπαγωγή του κλάδου μας (και όσων εργαζόμενων πραγματικά πλήττονται) στα έκτακτα μέτρα στήριξης, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση, η οποία θα οδηγήσει με τη σειρά της σε διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης.

Για το ΣΤΑΖΟΕ

Ο Πρόεδρος
Τάσος Μπότσιος

Ο Γεν. Γραμματέας
Γιάννης Καραμήτρος

Δείτε: το ΦΕΚ σε αρχείο pdf.