Κατηγορίες
Ανακοινώσεις Ασφαλιστικό - Επιδόματα Δηλώσεις Υποστήριξης Κανείς Μόνος 2020

Ωρομίσθιοι Μουσικοί Δημοτικών και Ιδιωτικών Ωδείων Ταυτόχρονα

Συντασσόμαστε με τον «Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος»

Οι ωρομίσθιοι μουσικοί, που εργάζονται ταυτόχρονα σε δημοτικά και ιδιωτικά ωδεία δε λαμβάνουν καμία μέριμνα από το κράτος.

Για να καταλάβει και κάποιος που δε γνωρίζει: ο μισθός του ωρομίσθιου μουσικού συμπληρώνεται από παραπάνω από έναν εργοδότη. Στην ιδιαίτερη περίπτωση όπου υπάρχει μέσα σε αυτούς τους εργοδότες ένα δημοτικό ωδείο (έστω και με τις ελάχιστες ώρες εργασίας) ΔΕ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ, αλλά και καμία άλλη στήριξη από το κράτος!

Υπάρχουμε εμείς που ως βασικό μισθό είχαμε ένα ή παραπάνω ιδιωτικά ωδεία (τα οποία κινήθηκαν έγκαιρα – τα περισσότερα τουλάχιστον – με αναστολή συμβάσεων) και συμπληρώναμε το μισθό μας με ένα δημοτικό ωδείο. Τα δημοτικά ωδεία; Για τα δημοτικά ωδεία τι πρόβλεψη υπάρχει από το κράτος;

Για εμάς δεν υπήρξε καμία νύξη από το υπουργείο.

Ζητάμε άμεση επίλυση του προβλήματος με

  • αναστολή συμβάσεων και άρση των παραιτήσεων που έγιναν με σκοπό τη λήψη του περιβόητου ‘επιδόματος των 800’ ή
  • οικονομική στήριξη από το κράτος με επίδομα.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της επιστολής

Θεσσαλονίκη, 01/04/2020

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

σας γράφουμε αυτή την επιστολή εκ μέρους όλων των μουσικών συναδέλφων που βρίσκονται στην ίδια δυσχερή θέση, όσον αφορά το ειδικό ‘επίδομα των 800’ που δίνεται σε όσους πλήττονται από την πανδημία του κορωναϊού. Χρειάζεται να λάβετε υπ’ όψιν σας πως οι αποφάσεις που λήφθηκαν για τους δικαιούχους και μη του επιδόματος δεν καλύπτουν όλες τις κατηγορίες που έχετε συμπεριλάβει. Συνεπώς θα χρειαστεί να γίνει μία ανάλυση επί του θέματος παρακάτω ώστε να βρεθεί μία λύση για όλους εμάς που έχουμε μείνει ‘στον αέρα’.

Το πρόβλημα αφορά τους μουσικούς που εργάζονται ως ωρομίσθιοι σε δημοτικά και ιδιωτικά ωδεία ταυτόχρονα. Οι εργοδότες των ιδιωτικών ωδείων έχουν προβεί σε αναστολή της σύμβασης των εργαζομένων, σύμφωνα με την απαγόρευση λειτουργίας που τους έχει επιβληθεί από το κράτος λόγω της κατάστασης της πανδημίας. Για τα δημοτικά ωδεία, ωστόσο, δεν υπάρχει σχετική ρύθμιση. Το αποτέλεσμα είναι οι ωρομίσθιοι μουσικοί που εργάζονται ταυτόχρονα σε ιδιωτικά και δημοτικά ωδεία να μη δικαιούνται το επίδομα σύμφωνα με το σχετικό απόσπασμα από το ΦΕΚ:

«Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι απασχολούνταν σε περισσότερους του ενός εργοδότες, των οποίων ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής και κατ’ επέκταση οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή, οι εργαζόμενοι επιλέγουν αποκλειστικά έναν εργοδότη προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού».

Αυτό σημαίνει πως αν μία από τις «συμβάσεις ορισμένου χρόνου», τις οποίες έχουν υπογράψει στην αρχή της σχολικής χρονιάς, είναι ακόμα ενεργή – έστω κι αν αυτή αφορά τις ελάχιστες ώρες εργασίας – δε δικαιούνται το επίδομα.

Συνεπώς, όσοι από εμάς έχουμε την κύρια απασχόλησή μας στον ιδιωτικό κλάδο και συμπληρώνουμε τον μισθό μας με ώρες σε κάποιο δημοτικό ωδείο, το οποίο δεν έχει προβεί σε αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων, να μη δικαιούμαστε το επίδομα και να έχουμε μείνει χωρίς εργασία και κατ’ επέκταση χωρίς κύριο εισόδημα εξ’ αιτίας αυτών των λίγων ωρών.

Επειδή θα τεθεί και το θέμα του να συνεχίσουμε να πληρωνόμαστε, ενώ τα μαθήματα δεν γίνονται, αυτό δεν είναι δυνατό και λογικό από τη στιγμή που σε ένα δημοτικό ωδείο ο γονέας πληρώνει μηνιαίως το ποσό για τα μαθήματα και δικαίως θα διαμαρτυρηθεί και θα ζητήσει αναπληρώσεις αν τα μαθήματα δε γίνουν και αναγκαστεί να πληρώσει. Το να πληρωθούμε εμείς από άλλη πηγή επίσης δεν εξασφαλίζει το μηνιαίο μας εισόδημα, όπως παραπάνω αναφέρθηκε.

Μία εύλογη λύση θα ήταν να τελούν υπό την απαγόρευση λειτουργίας και τα δημοτικά ωδεία, εφ’ όσον υπάγονται στον εκπαιδευτικό κλάδο. Να προβούν σε αναστολή λειτουργίας των συμβάσεων των ωρομίσθιων εργαζομένων, των οποίων το εισόδημα από αυτά δεν υπερβαίνει το ποσό του επιδόματος ή να μη ληφθεί το μικρό αυτό εισόδημα ως κριτήριο. Ειδάλλως, θα μπορούσε να τεθεί ένα όριο μηνιαίου εισοδήματος από δημοτικά ωδεία ως κριτήριο για τη λήψη ή μη του επιδόματος.

Είμαστε πολλοί οι μουσικοί που βρισκόμαστε στην ίδια δύσκολη θέση. Το εισόδημά μας αυτή τη στιγμή είναι μηδενικό, κάτι που δε μας επιτρέπει να καλύψουμε τα έξοδά μας μακροπρόθεσμα. Παρακαλώ τους αρμόδιους να προβούν σε άμεση λύση του προβλήματος. Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο που αφιερώσατε επί του ζητήματος.

Με σεβασμό,
Οι ωρομίσθιοι μουσικοί ιδιωτικών και δημοτικών ωδείων (ταυτόχρονα):
Συντασσόμαστε με τον «Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος»

1. Αβραμίδης Δημήτρης
2. Αναστασιάδης Κωνσταντίνος
3. Ανδρεαδάκη Μαρία
4. Βασιλειάδου Παρασκευή
5. Γαλακτοπούλου Σίσσυ
6. Γκαϊντατζή Βιργινία
7. Γκουγκουστάμου Γεωργία
8. Ζορμπά Χριστίνα
9. Κεαρνοπούλου Ρωξάνη
10. Κεφάλα Βασιλική
11. Κλής Δημήτρης
12. Μανωλιού Μαρία
13. Μοσχογιάννη Σοφία
14. Παπαδημητρίου Μαρία
15. Παπαδόπουλος Αρχιμίδης
16. Παπαδοπούλου Κατερίνα
17. Παπαμήτσου Αγάπη
18. Παππάς Δημήτρης
19. Πασχαλίδου Φωτεινή
20. Παυλίδου Κωνσταντίνα
21. Πιστοπούλου Ελένη
22. Ποζίδου Βασιλική
23. Σακκά Βασιλική
24. Συκάκη Όλγα
25. Τουμανίδου Κατερίνα
26. Φραγκούλη Ευγενία