Κατηγορίες
Ανακοινώσεις Ασφαλιστικό - Επιδόματα Δελτία Τύπου Επιστολές του Συλλόγου μας Κανείς Μόνος 2020

Δελτίο τύπου – απάντηση του ΣΜΒΕ στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού

Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος
Αρ. Πρωτοκόλλου 1913
Θεσσαλονίκη 02/04/2020

Δελτίο τύπου – απάντηση του ΣΜΒΕ στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δημοσιεύτηκε σήμερα 2 Απριλίου από το Υπ. Πολιτισμού ένα Σχέδιο (όπως το ονομάζουν) Αναπτυξιακών Μέτρων και Νέων Δράσεων, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού που θα διαθέσει 15 εκατομμύρια ευρώ για την τόνωση και ενίσχυση της ανθεκτικότητας του Σύγχρονου Πολιτισμού και των δημιουργών του.

Ρωτάμε λοιπόν:
Α) Γιατί δεν υπάρχει καμία αναφορά όχι απλά στους μουσικούς-δημιουργούς και τα επαγγέλματα που σχετίζονται άμεσα (ηχολήπτες-τεχνικοί), αλλά ούτε καν στην λέξη «μουσική».
Β) Σε ποια οριζόντια μέτρα θα προστεθούν αυτά τα 15 εκατομμύρια ευρώ, στα μέτρα που δεν συμπεριλαμβάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι των κλάδων που ασχολούνται με τον πολιτισμό;

Θεωρούμε ότι η ανακοίνωση αυτή δεν μας αφορά και ότι αποτελεί απλά ένα «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» που θέλει να θολώσει τα νερά και να δημιουργήσει ρήγματα μεταξύ των ανθρώπων της τέχνης που αυτή τη στιγμή συσπειρώνονται.
Εκτός βέβαια αν το Υπ. Πολιτισμού δηλώνει αναρμόδιο σε ότι αφορά την μουσική δημιουργία και παραβλέπει περισσότερους από 20 φορείς, 800 μουσικούς – καλλιτέχνες και εκπροσώπους τεχνών, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 100 επιφανείς, πανελλήνια και πανευρωπαϊκά αναγνωρίσιμοι, με προεξάρχοντες τους Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Γιώργο Νταλάρα, Χάρις Αλεξίου κ.α. οι οποίοι σύσσωμοι συνυπογράφουν την ξεκάθαρη επιστολή που έχει συντάξει και κοινοποιήσει στον Πρωθυπουργό ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος.

Όλοι η Ελλάδα είναι πλέον ενήμερη εκτός από τους ιθύνοντες. Περιμένουμε απάντηση στα δίκαια αιτήματά μας.