Κατηγορίες
Δηλώσεις Υποστήριξης Κανείς Μόνος 2020

Κ. Στρατής: Πρωταγωνίστρια στην κυβερνητική αδιαφορία για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του είναι η ίδια η υπουργός Πολιτισμού

Δήλωση του πρώην υφυπουργού Πολιτισμού για την αδιαφορία της υπουργού Πολιτισμού για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του.

Πρωταγωνίστρια στην κυβερνητική αδιαφορία για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του είναι η ίδια η υπουργός Πολιτισμού. Νίπτει τας χείρας της πολύ σχολαστικά και πετά το μπαλάκι σε άλλα υπουργεία, δηλώνοντας αναρμόδια. Μας είναι αδιανόητο ότι θα είχαν αυτή τη στάση η Μελίνα Μερκούρη ή ο Θάνος Μικρούτσικος.

Η κ. Μενδώνη δεν είναι υπηρεσιακό στέλεχος αλλά πολιτική ηγεσία. Αντί να συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει ο κορονοϊός, να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάει στον πρωθυπουργό τώρα, για να βρεθούν λύσεις.

«Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του προανήγγειλε ότι το καλοκαίρι δεν θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Χωρίς, όμως, να πει ούτε μία λέξη για μέτρα στήριξης του πολιτισμού και των ανθρώπων του. Χωρίς να κάνει αναφορά σε κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα. Για αυτόν ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του δεν είναι παρά διακοσμητικά στοιχεία σε χαριτωμένα ενσταντανέ για λόγους φτηνής επικοινωνίας.

Ο πολιτισμός έχει δεχτεί ένα τεράστιο πλήγμα από τον κορονοϊό, αντίστοιχο με αυτό του τουρισμού. Οι άνθρωποι του, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι, πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία για την απουσία οποιασδήποτε μέριμνας από την πλευρά της κυβέρνησης για την επιβίωσή τους. Παρά το γεγονός ότι υφίστανται τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης με τη μέγιστη ένταση και διάρκεια, έχοντας την πιο δυσοίωνη προοπτική επιστροφής στην εργασία τους.

Πρωταγωνίστρια στην κυβερνητική αδιαφορία για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του είναι η ίδια η υπουργός Πολιτισμού. Νίπτει τας χείρας της πολύ σχολαστικά και πετά το μπαλάκι σε άλλα υπουργεία, δηλώνοντας αναρμόδια. Μας είναι αδιανόητο ότι θα είχαν αυτή τη στάση η Μελίνα Μερκούρη ή ο Θάνος Μικρούτσικος, για να αναφερθούμε σε δύο εμβληματικές προσωπικότητες που τίμησαν με τη θητεία τους τη θέση του υπουργού πολιτισμού.

Η κ. Μενδώνη δεν είναι υπηρεσιακό στέλεχος αλλά πολιτική ηγεσία. Αντί να συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει ο κορονοϊός, να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάει στον πρωθυπουργό τώρα, για να βρεθούν λύσεις. Όπως γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου ανακοινώνονται μεγάλα οικονομικά πακέτα και σημαντικά μέτρα για τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει σχέδιο πέντε αξόνων για την ουσιαστική στήριξη του πολιτισμού και των ανθρώπων του. Καλούμε την κυβέρνηση να το υιοθετήσει.

Κοινωνία και πολιτεία οφείλουμε να κάνουμε ο,τιδήποτε χρειαστεί για να στηρίξουμε τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Να στηρίξουμε αυτούς που μας στηρίζουν ψυχικά και πνευματικά μέσα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Να τους ανταποδώσουμε την προοπτική και την ελπίδα που μας προσφέρουν για την επόμενη μέρα.»

Πηγή: syriza.gr