Κατηγορίες
Δηλώσεις Υποστήριξης Κανείς Μόνος 2020

Ανακοίνωση της Π.Ο.Θ.Α. για την συγκέντρωση της Πέμπτης 7 Μαΐου στο Σύνταγμα

Αθήνα, 07-05-2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, χαιρετίζει την τεράστια, πρωτοφανή σε μαζικότητα, συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 7 Μαΐου στο Σύνταγμα. Συγκίνηση, φαντασία και ταλέντο, αποφασιστικότητα, πνεύμα αλληλεγγύης και κοινό αγωνιστικό αίσθημα ήταν τα χαρακτηριστικά του πρωτοφανούς κύματος συμπαράστασης στους ανθρώπους του Πολιτισμού. Ευχαριστούμε όλο αυτόν τον κόσμο που τήρησε απολύτως τα μέτρα υγιεινής και σεβάστηκε τον κανόνα των αποστάσεων.

Την  ίδια στιγμή που σύσσωμος ο χώρος του Πολιτισμού εκπροσωπούνταν στη συγκέντρωση, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξήγγειλε για μία ακόμη φορά, ανεπαρκή και ελλιπή μέτρα στήριξης. Τα «Νέα Μέτρα Στήριξης» που ανακοίνωσε ήταν μία επανάληψη όσων ήδη είχε εξαγγείλει το ΥΠΠΟ και κάποιες νέες εξαγγελίες με πολλές «γκρίζες ζώνες». Για μία ακόμη φορά εξαιρούνται περισσότεροι από όσους εντάσσονται. Ο αριθμός ημερομισθίων για την αναδρομική κάλυψη στο έκτακτο βοήθημα είναι πολύ μεγάλος για το χρονικό διάστημα που αφορά, δεν μπορεί να τίθεται σαν όριο αποκλεισμού.

Αγνοείται η κατάσταση που προκλήθηκε από τις «ευέλικτες μορφές εργασίας» στον κλάδο μας καθιστώντας απαγορευτική την δυνατότητα στήριξης για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, η ετεροαπασχόληση και η ποικιλομορφία των σχέσεων εργασίας δεν μπορεί να αγνοούνται. Η υγειονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια όλες αυτές τις υβριδικές και περίπλοκες σχέσεις εργασίας και βύθισε σε οικονομική κρίση μεγάλες εργασιακά ευάλωτες ομάδες του κλάδου μας, αυτούς δηλαδή που είχαν ανάγκη της μεγαλύτερης στήριξης.

Οι διφορούμενες διατυπώσεις αλλά και η αοριστία των εξαγγελιών μας δείχνουν την προχειρότητα με την οποία αποφασίστηκαν και ότι έγιναν κάτω από την πρωτοφανή πίεση των ανθρώπων του πολιτισμού.

Υπάρχει ή δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να στηριχθούν οι άνθρωποι που πλήττονται περισσότερο από την κρίση;

Τα πυροτεχνήματα εντυπώσεων δεν θα κάμψουν την ενότητα και την ισχύ του αγώνα μας. Συνεχίζουμε μέχρι να δοθεί δίκαιη λύση επιβίωσης για όλους τους εργαζομένους στον χώρο του Πολιτισμού.
 
Ο πολιτισμός σώζεται όταν σώζονται οι άνθρωποι.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Α.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΟΝΔΡΑΣ