Κατηγορίες
Δηλώσεις Υποστήριξης Κανείς Μόνος 2020

Μαύρο από τους καλλιτέχνες μέχρι την ημέρα που οι εργαζόμενοι της τέχνης θα αντιμετωπιστούν ως άνθρωποι

Τη σιωπή τους επέλεξαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας καλλιτέχνες οι οποίοι βλέπουν τον κλάδο τους να οδηγείται σε αφανισμό. Φοίβος Δεληβοριάς, Νατάσσα Μποφίλιου, Φωτεινή Βελεσιώτου, μεταξύ των καλλιτεχνών που διάλεξαν το «μαύρο».

Η επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει εκτός στήριξης έναν ολόκληρο υδροβιότοπο παραγωγικών και δημιουργικών ανθρώπων, μουσικούς, τεχνικούς, τραγουδιστές, διοργανωτές συναυλιών και άλλους οι οποίοι από την έναρξη της καραντίνας είναι άνεργοι και λόγω των περιοριστικών μέτρων θα συνεχίσουν να είναι για τους επόμενους μήνες προκάλεσε την αντίδραση των καλλιτεχνών.

Γνωστοί καλλιτέχνες επιλέγουν το «μαύρο» και τη σιωπή μέχρι να παρθούν μέτρα στήριξης για τον κλάδο τους έτσι ώστε να μπορούν να επιβιώσουν.

«Η σελίδα αυτή αναστέλλει κάθε δημοσίευσή της μέχρι
α) να ανακοινωθεί εξαμηνιαίο ταμείο ανεργίας που να περιλαμβάνει τους ανθρώπους που δουλεύουν στο θέαμα-ακρόαμα (προτάσεις για το πώς θα γίνει έχουν οι αρμόδιοι στα χέρια τους)
β) να ενισχυθεί η έναρξη λειτουργίας της ΕΔΕΜ, που θα σώσει τους στιχουργούς και τους συνθέτες που από το 2013 υποφέρουν (οι αρμόδιοι γνωρίζουν πώς)
γ) σαφής και σταδιακός χάρτης επιστροφής μας στη δουλειά, όπως συμβαίνει με όλους τους επαγγελματίες.Είναι σαφές νομίζω πως η διάθεσή μας να προσφέρουμε σε όσους υποφέρουν, φάνηκε τις μέρες του lockdown (η κυβέρνηση το εκμεταλλεύτηκε ήδη αρκετές φορές αυτό).
Αυτή τη στιγμή -σε απάντηση- οδηγεί όλους τους ανθρώπους μας και τις οικογένειές τους στον αφανισμό» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Φοίβος Δεληβοριάς.

Με δήλωση της γραμμένη σε ένα χαρτί η Φωτεινή Βελεσιώτου δηλώνει ότι η «αναλγησία της πολιτείας για τους ανθρώπους της τέχνης κι όσους εμπλέκονται, είναι πασιφανής. Η επιστροφή στην κανονικότητα αφορά όλους μας, όσο φυσικά το επιτρέπει η κατάσταση και σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα του κορονοιού».

Η Νατάσσα Μποφίλιου με μία σύντομη δήλωση της που συνοδεύεται με μια μαύρη εικόνα δηλώνει: «Μαύρο, λοιπόν, μέχρι την ημέρα που οι εργαζόμενοι της τέχνης θα αντιμετωπιστούν ως άνθρωποι. Με ανάγκες και δικαιώματα.»

Ακόμα με βίντεο τους που δημοσίευσαν χθες δεκάδες ανεξάρτητοι επαγγελματίες στον χώρο του θεάματος ζητούν τα αυτονόητα.

Δείτε το video:

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον χώρο του θεάματος που δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης λόγω του κορονοϊού. Ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την άρση των μέτρων, όπου δεν προβλέπεται η πραγματοποίηση καμίας πολιτιστικής εκδήλωσης επ’ αόριστον, οι εργαζόμενοι αυτοί βρίσκονται σε αδιέξοδο και απειλούνται με αφανισμό. Αυτό είναι ένα βίντεο διαμαρτυρίας με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την κυβέρνηση αλλά και όλους τους συμπολίτες μας να δούνε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις ώστε να τεθεί ένα πλαίσιο που θα συμπεριλαμβάνει τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος και θα επιτρέψει στους ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο του θεάματος, να έχουν τα αυτονόητα. Δικαίωμα στην ασφάλεια , την υγεία, την συνταξιοδότηση, ακόμα και στα επιδόματα εκτάκτου ανάγκης όταν αυτό επιβάλουν οι καταστάσεις.

Αυτά δηλαδή που πρέπει να δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι σε οποιοδήποτε χώρο».

Πηγή: thepressproject.gr