Κατηγορίες
Ανακοινώσεις Επιστολές

Δημοσιοποίηση ερώτησης που τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη 09/03/2021
Αριθμός πρωτοκόλλου: 2394

Ανοιχτή επιστολή – δημοσιοποίηση ερώτησης που τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης

Στην 3η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης που διεξήχθη την Δευτέρα 22/02/2021, ο κύριος Κωνσταντίνος Ξενόπουλος Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Η πόλη ανάποδα», έθεσε την παρακάτω ερώτηση προς τον Δήμαρχο και την Αντιδήμαρχο Τουρισμού και Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, να απαντήσει εγγράφως η διοίκηση του Δ.Θ., στα παρακάτω ερωτήματα που αφορούν την διαδικτυακή συναυλία που πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου 2020 ώρα 19:00 στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης και προβλήθηκε ζωντανά στο κανάλι του YouTube (https://youtu.be/mF3BtkV4XMM), του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου συνεχίζει να είναι αναρτημένη μέχρι και σήμερα:

α) Εάν οι μουσικοί και τραγουδιστές που συμμετείχαν στη συναυλία έχουν ασφαλιστεί από τον Δήμο ή από άλλον συνδιοργανωτή σύμφωνα με τον νόμο στον ΕΦΚΑ; Εάν ναι, έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές;
β) Έχουν λάβει οι μουσικοί και τραγουδιστές την νόμιμη συμφωνημένη αμοιβή τους;
γ) Εάν η εν λόγω διαδικτυακή συναυλία έχει αναρτηθεί στη “Διαύγεια”.
δ) Έχουν καταβληθεί τα πνευματικά δικαιώματα που προκύπτουν για την μετάδοση της συναυλίας στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών δικαιωμάτων;

Μετά από επικοινωνία με τον κύριο Ξενόπουλο ο οποίος έθεσε την παραπάνω ερώτηση, διαπιστώνουμε ότι επικρατεί «εκκωφαντική σιγή» εδώ και δύο εβδομάδες. Λογικά, η Δημοτική αρχή σε ένα τόσο σοβαρό ερώτημα, το οποίο όσο μένει αναπάντητο, πλήττει την διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές του Δήμου Θεσσαλονίκης με τους μουσικούς. Θα έπρεπε η διοίκηση του Δήμου να έχει απαντήσει άμεσα κατά την διάρκεια της ολομέλειας, ή τουλάχιστον την επομένη ημέρα. Γνωρίζουμε καλά, ότι: Οι προσλήψεις εργαζομένων αναγγέλλονται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «Εργάνη», οι αναρτήσεις στην «Διαύγεια» γίνονται ηλεκτρονικά, οι πληρωμές των εργαζομένων και των πνευματικών δικαιωμάτων μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής κατάθεσης, βάσει νόμου. Είναι απορίας άξιον πως δεν βρέθηκαν δέκα λεπτά της ώρας, ώστε ένας υπάλληλος του Δήμου να συγκεντρώσει τα τέσσερα αυτά έγγραφα και να τα δημοσιοποιήσει, έτσι ώστε να μην υπάρχει ούτε ένα ψεγάδι αμφιβολίας σε ότι αφορά την νομιμότητα που διέπει την διοργάνωση των διαδικτυακών συναυλιών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν των παραπάνω και μετά από συνεδρίαση του, το Δ.Σ. του Σ.Μ.Β.Ε. αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την εν λόγω ερώτηση της δημοτικής παράταξης «Η πόλη Ανάποδα» και να την κοινοποιήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες (ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ, Ενιαία αρχή διαφάνειας, ΚΕΔΕ), στα αρμόδια Υπουργεία, στα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα ομότεχνων μας, στο Ε.Κ.Θ. καθώς και στην ομοσπονδία μας (Π.Ο.Θ.Α.).

Ζητούμε: Άμεση απάντηση από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και διαταγή διαχειριστικού ελέγχου για όλες τις διαδικτυακές συναυλίες ανά την Ελλάδα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από τη στιγμή που η κυρία Μενδώνη ως Υπουργός πολιτισμού έχει «φωτογραφήσει» τον κλάδο μας για μαύρη εργασία από το βήμα της Βουλής, η διερεύνηση των παραπάνω αποτελεί πρώτιστο καθήκον.

Με εκτίμηση!

Ο Πρόεδρος
Πέτρος Καράλης

Η Γ. Γραμματέας
Μαίρη Δούτση

Τα μέλη του Δ.Σ.
Δημήτρης Ζερβουδάκης, Χαράλαμπος Γιαγκούδης, Θόδωρος Χριστόπουλος, Χριστίνα Κωστάκη, Κοσμάς Σαρηγιαννίδης, Θανάσης Μηλιώκας, Δημήτρης Σφίγγος