Κατηγορίες
Επιστολές του Συλλόγου μας Κανείς Μόνος 2020

Άνωθεν σύσταση – παραίνεση προς τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας, για αμοιβές και νόμιμη εργασία στις παραγωγές τους

Αριθμός πρωτοκόλλου: 2119
Θεσσαλονίκη 12/11/2020

Προς:
Την Υπουργό Πολιτισμού και την αρμόδια Γ.Γραμματεία
Τον Υπουργό Εργασίας και την αρμόδια Γ.Γραμματεία
Τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την αρμόδια Γ.Γραμματεία

Θέμα: Άνωθεν σύσταση – παραίνεση προς τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας, για αμοιβές και νόμιμη εργασία στις παραγωγές τους.

Αξιότιμοι κύριες, κύριοι!

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι μουσικοί και τραγουδιστές το τελευταίο οκτάμηνο στη χώρα μας, είναι, από πολύ άσχημη, μέχρι απελπιστική!

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας αναφέρουμε ότι επ’ ευκαιρία της χρηματοδότησης των Μ.Μ.Ε. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθούν πολλά τηλεοπτικά γυρίσματα για τα εορταστικά προγράμματα των κρατικών, αλλά και των ιδιωτικών καναλιών.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί μια άνωθεν κεντρική οδηγία – υπενθύμιση, από τα Υπουργεία Πολιτισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τα ραδιόφωνα, (δημόσια και ιδιωτικά, Πανελλήνιας και τοπικής εμβέλειας), ούτως ώστε, οποιαδήποτε εμφάνιση μουσικών ή τραγουδιστών, να γίνεται με νόμιμη αμοιβή και ασφάλιση.

Επίσης, θεωρούμε άμεση ανάγκη, να θεσπιστεί ποσόστωση αναμετάδοσης 70% υπέρ του ελληνικού ρεπερτορίου σε όλα τα μέσα, για την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, ώστε να στηριχθούν οι δημιουργοί της χώρας μας εισπράττοντας τα πνευματικά τους δικαιώματα, κάτι που συμβαίνει ήδη στη Γαλλία!

Πιστεύουμε πως η παρέμβασή σας αυτή, θα αποτελέσει το έναυσμα για να γίνει μια νέα αρχή σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις των μουσικών στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μία αυστηρή σύσταση από τα Υπουργεία που προΐσταστε, θα αποσοβήσει διαμάχες και προσφυγές στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και θα βοηθήσει στον εξορθολογισμό των εργασιακών σχέσεων γενικότερα, εμποδίζοντας την διακίνηση της «μαύρης» – αδήλωτης εργασίας.

Με εκτίμηση
Το ΔΣ του ΣΜΒΕ

Ο Πρόεδρος:
Πέτρος Καράλης

Η Γ. Γραμματέας:
Μαίρη Δούτση

Τα μέλη του Δ.Σ.: Δημήτρης Ζερβουδάκης, Χαράλαμπος Γιαγκούδης, Θόδωρος Χριστόπουλος, Χριστίνα Κωστάκη, Κοσμάς Σαρηγιαννίδης, Θανάσης Μηλιώκας, Δημήτρης Σφίγγος