Κατηγορίες
Επιστολές του Συλλόγου μας Κανείς Μόνος 2020

Προτάσεις και Θέσεις του ΣΜΒΕ για την Αντιμετώπιση της Κρίσης της Πανδημίας

Θεσσαλονίκη 31 Αυγούστου 2020
Αριθμός πρωτοκόλλου: 2032

Προς
τον Πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη,
την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη,
τον Υπουργό Εργασίας κύριο Γιάννη Βρούτση
τον Υπουργό Οικονομικών κύριο Χρήστο Σταϊκούρα

Προτάσεις και Θέσεις του ΣΜΒΕ για την Αντιμετώπιση της Κρίσης της Πανδημίας

1. Επαναφορά των δελτίων παροχής στην πρότερη μορφή. Ουσιαστικά άμεση απαλλαγή από το ΦΠΑ και του τέλους επιτηδεύματος. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για την επερχόμενη οικονομική χρονιά. Αναίρεση των άδικων αντικειμενικών κριτηρίων. Ορισμός της φορολογικής κλίμακας στο 10% αυστηρά για την καλλιτεχνική δημιουργία, ως μέτρο στήριξης του καλλιτεχνικού δυναμικού της χώρας μας. Μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν με μόνιμο χαρακτήρα και πέραν της πανδημίας. Αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα, την ουσιαστική λειτουργία της αρχής της 12ης ασφαλιστικής κλάσης, για όλους ανεξαιρέτως και όχι μόνον για το καχεκτικό μόλις 4% των εργαζομένων, πράγμα το οποίο ισχύει σήμερα. Θα συνδράμει περαιτέρω στην ευρύτερη συγκέντρωση ενσήμων, σε αυτήν την δύσκολη για όλους περίοδο αλλά και αμέσως μετά, κατά την διάρκεια της αποδρομής της. Πρόσθετα θα χτυπηθεί η ανασφάλιστη – αδήλωτη εργασία. Τέλος θα συνδράμουν στην κατεύθυνση να ανακτήσουν άμεσα την επαγγελματική τους ιδιότητα επαγγελματίες, οι οποίοι εξωθήθηκαν στην κατάργηση της επαγγελματικής τους ιδιότητας – ταυτότητας καθαρά λόγω οικονομικής δυσπραγίας, ζώντας σε καθεστώς παρατεταμένης αεργίας – ανεργίας και φτώχειας.

2. Να αθροίζονται και να συνυπολογίζονται τα ένσημα από άλλες συναφείς με την μουσική δραστηριότητες, στην παροχή επιδοματικής ενίσχυσης ειδικού σκοπού. Επιπλέον να αναζητηθεί ο τρόπος αλλαγής του καθεστώτος αυτασφάλισης, σε μια νέα εκδοχή, ειδικά διαμορφωμένη για τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα.

3. Να κηρυχθεί ο κλάδος μας (μουσικοί και εργαζόμενοι στο θέαμα ακρόαμα) καθώς οι συναφείς κλάδοι, όπως οι διοργανωτές εκδηλώσεων και οι μουσικές σκηνές ως «πληττόμενοι», για όλο το διάστημα της πανδημίας. Επιπλέον πληττόμενοι μουσικοί – καλλιτέχνες, να οριστούν όλοι όσοι επιδοτήθηκαν ανεξαρτήτως σύμβασης.Να προστεθούν, όλοι όσοι εργάστηκαν στη περίοδο των Χριστουγέννων και στην καλοκαιρινή περίοδο (πανηγύρια) του 2019. Η επιδότηση τους να γίνει με εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό το μέτρο θα βοηθήσει στην απορρόφηση των επιδομάτων τα οποία δεν ελήφθησαν από τους πληγέντες εργαζόμενους, λόγω ασφαλιστικής ανικανότητας, μιας και δεν συμπληρώνουν τον αριθμό των απαιτούμενων ενσήμων (50).Τα συλλογικά μας όργανα, δύνανται να παρέχουν στοιχεία, υπεύθυνα και σε καμία περίπτωση ως μηχανισμοί εξαπάτησης του κράτους. Οι βεβαιώσεις επαγγελματικής ιδιότητας βρίσκονται εντός του πλαισίου των δυνατοτήτων και δράσεών μας. Καλό θα είναι οι βεβαιώσεις αυτές να έχουν βαρύνουσα ισχύ, συμβάλλοντας με την σειρά τους,στην διαχείριση του ζητήματος από την πολιτεία.

Για παράδειγμα, η αναίτια αφαίρεση του ΚΑΔ 90031000 (Καλλιτεχνική Δημιουργία) από την επιδοματική ενίσχυση του Ιουνίου, αποτελεί πλήγμα στην αξιοπιστία όλων όσων διαχειρίζονται το ζήτημα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι επιλογή υπεύθυνης διαχείρισης. Σήμερα, επιτακτικά τίθεται θέμα επιπλέον στήριξής μας για τους επερχόμενους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, όπου η εργασία μα και ο κλάδος μας, ουσιαστικά παραμένουν σε αναστολή και όχι περικοπές η οριζόντια μέτρα.

4. Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, οι μουσικοί καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι ως εργαζόμενοι στο θέαμα ακρόαμα, για τις φετινές εκδηλώσεις οι οποίες ανακοινώθηκαν μα στην συνέχεια ακυρώθηκαν, παρότι ίσχυαν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Οι βεβαιώσεις καθώς και όλα τα στοιχεία από τους διοργανωτές (Δήμους, Περιφέρειες κλπ) μπορούν να συγκεντρωθούν άμεσα και εύκολα, από τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογραφεί. (π.χ. Αισχύλεια)

5. Προτείνουμε την επιδότηση του ενσήμου για τους μουσικούς και την αναλογική ως προς τις χωρητικότητες: μείωση φόρου, ΦΠΑ και κόστους ενέργειας (ΔΕΚΟ), για τις επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν μουσικούς, τηρώντας τα μέτρα. Όλοι όσοι διοργανώνουν εκδηλώσεις, είτε είναι παραγωγοί, είτε είναι μουσικές σκηνές, δεν δύνανται αυτή τη στιγμή να προσλάβουν μουσικούς με το ισχύον καθεστώς. Οι περιορισμοί στις χωρητικότητες και το κλείσιμο στις 12 το βράδυ καθιστούν γενικά απαγορευτικό το «επιχειρείν». Απαιτείται άμεσα διορθωτική κίνηση με στόχο την τόνωση της απασχόλησης.

6. Εφόσον στους υπόλοιπους κλάδους μειωθεί ο αριθμός των ενσήμων από τα 100 στα 50 για την ασφαλιστική ικανότητα, στον κλάδο μας να μειωθεί αναλογικά στα 25 για το 2020. Λόγω εκτεταμένης ανεργίας.

7. Άμεση παραχώρηση των Δημόσιων χώρων στους καλλιτέχνες – δημιουργούς της χώρας, κατά το πρότυπο του Δήμου Αθηναίων (Τεχνόπολις) για την διοργάνωση εκδηλώσεων με βάση τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα. Δωρεάν παραχώρηση χώρου μα και ηχοφωτιστικής υποδομής καθώς και προσωπικού διαχείρισης και ασφάλειας. Το καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας χρειάζεται στήριξη παρόμοια με αυτήν των Ευρωπαϊκών χωρών. Πρόκειται για μέτρο το οποίο θα είναι καλό αφού έρθει, να «μείνει» στηρίζοντας και την μετά την πανδημία εποχή η οποία επίσης θα είναι δύσκολη. Οι φορείς οι οποίοι θα «απολαμβάνουν» την δημιουργία των δρώμενων (Δήμοι, Περιφέρειες, Σύλλογοι) θα πρέπει να είναι πρόσθετα υποστηρικτικοί αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου επιπλέον π.χ το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών, την δαπάνη υπέρ πνευματικών δικαιωμάτων κ. α. (Μνημόνιο με τον Δ.Θ.). Όλα αυτά ανεξάρτητα και παράλληλα με την εκπόνηση καλλιτεχνικών δράσεων ως κεντρική πολιτική απόφαση από Δήμους, Οργανισμούς η Περιφέρειες.

8. Να υπάρξει εκπροσώπηση των συλλογικών μας οργάνων σε επίπεδο συμβουλευτικής, κατά την αξιολόγηση καθώς και την «διάχυση» των ευεργετικών μέτρων στον κλάδο. Μέτρα τα οποία εισηγείται και λαμβάνει ήδη από την αρχή της πανδημίας η Ευρωπαϊκή Ένωση, με κατεύθυνση την τόνωση της εργασίας – απασχόλησης, καθώς και της μικρής η μεσαίας επιχειρηματικότητας στην χώρα. Γενικότερα να ισχύσει και στην Ελλάδα, ότι αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για μέτρα στήριξης του κλάδου μας, πάντα στα πλαίσια της γενικής πρόληψης για την Ελληνική κοινωνία μα κύρια τον κόσμο της εργασίας.

9. Άμεση εμπλοκή των πρωτοβάθμιων οργάνων (σωματείων) στην ετοιμασία αλλά και το στήσιμο του μητρώου καλλιτεχνών. Πρέπει άμεσα να χτυπηθεί η πολυνομία η οποία μαστίζει τον χώρο, ειδικά σε ότι αφορά το ασφαλιστικό. Η αρχή της 12ηςασφαλιστικής κλάσης χρονολογείται από το 1986. Επιβάλλεται μια διορθωτική ματιά και προσαρμογή της στο σήμερα. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εργασίας – απασχόλησης μα και αυτά της καλλιτεχνικής ιδιότητας, τα γνωρίζουν και τα διαχειρίζονται εκλεγμένες ελεγχόμενες διοικήσεις στα πρωτοβάθμια όργανά μας. Προτείνουμε μια μόνιμη παρουσία εκπροσώπων μας στον φορέα ο οποίος θα διαχειριστεί το στήσιμο του μητρώου. Θα είναι ευχής έργο να υπάρξει κάποια στοιχειώδης χρηματική αποζημίωση, ως κίνητρο συμμετοχής των συμμετεχόντων στις αντίστοιχες διεργασίες η τα όργανα (επιτροπές), τα οποία θα δημιουργηθούν για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών γύρω από το θέμα.

10. Άμεση επιδότηση – στήριξη πρωτοβάθμιων μα και δευτεροβάθμιων συλλογικών οργάνων! Σκοπός μας είναι η δημιουργία ταμείου αλληλοβοηθείας.

11. Άμεση δημιουργία πλαισίου για την δράση των μουσικών στο δρόμο. Να δοθεί η δυνατότητα σε ένα από τα ιδιαίτερα ευπαθή κομμάτια του κλάδου της μουσικής, να υπάρξουν ως εργαζόμενοι πολίτες, σε άμεση συνέργεια με εκπροσώπους τους.

Διάλογο, διάλογο, διάλογο…

Είμαστε στη διάθεσή σας για συνεργασία επ’ αυτών.

Με εκτίμηση!

Ο Πρόεδρος:
Πέτρος Καράλης

Η Γ. Γραμματέας:
Μαίρη Δούτση

Τα μέλη του Δ.Σ.: Δημήτρης Ζερβουδάκης, Χαράλαμπος Γιαγκούδης, Θόδωρος Χριστόπουλος, Χριστίνα Κωστάκη, Κοσμάς Σαρηγιαννίδης, Νικόλαος Γρηγοριάδης, Δημήτρης Σφίγγος