Κατηγορίες
Δελτία Τύπου Επιστολές

Ασφάλιση μουσικών, τραγουδιστών, ηχοληπτών και χειριστών μηχανημάτων αναπαραγωγής μουσικής, Disc jockey, μουσικών παραγωγών ραδιοφώνων, “μουσικών του δρόμου”, πλανόδιων μουσικών, εποχιακών μουσικών από τα μουσικά σχολεία και ανώτατα ιδρύματα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
NORTHERN GREECE MUSICIAN’S UNION
SYNDICAT DES MUSICIENS DE LA GRECE DU NORD

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11/01/2019
ΑΡ. ΠΡΩΤ.1757

ΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κα. ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ κα. ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
– ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ, κ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ
– ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, κ. ΝΕΦΕΛΟΥΔΗ ΑΝΔΡΕΑ
– ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ, κα. ΒΡΑΚΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

Σταδίου 29, Ομόνοια – 10557 ΑΘΗΝΑ

ΘΕΜΑ: Ασφάλιση μουσικών, τραγουδιστών, ηχοληπτών και χειριστών μηχανημάτων αναπαραγωγής μουσικής, Disc jockey, μουσικών παραγωγών ραδιοφώνων, “μουσικών του δρόμου”, πλανόδιων μουσικών, εποχιακών μουσικών από τα μουσικά σχολεία και ανώτατα ιδρύματα.

Αξιότιμη/ε κ. υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή, ερχόμαστε να σας επισημάνουμε εκ νέου, ένα χρόνιο πρόβλημα του κλάδου μας, το οποίο διαιωνίζεται αναίτια και με ζημία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Όταν συνάπτουμε προφορική συνήθως συμφωνία, για μονοήμερη περιστασιακή εργασία, σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις, λ.χ. δεξιώσεις γάμων, βαπτίσεων, γενεθλίων κ.α. Σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους (πανηγύρια), καθώς και έκτακτες περιστασιακές εποχιακές προσλήψεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες, καφέ, μπαρ) μονοήμερης απασχόλησης αλλά και επιπλέον μικρής χρονικής διάρκειας (ολιγόωρη απασχόληση), δεν παρέχεται από πουθενά και από κανέναν φορέα η δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψής μας.

Παράδειγμα 1: Όταν μία αίθουσα εκδηλώσεων δεν διατίθεται με “ζωντανή” μουσική (λόγω κόστους), άρα οι μουσικοί είναι εκτός της συμφωνίας και ο ιδιοκτήτης της αίθουσας δεν επιθυμεί να προσλάβει μουσικούς, γιατί αυτό δεν περιλαμβάνεται σε αυτό που παρέχει, ως αίθουσα δεξιώσεων. Αυτόματα δημιουργείται κενό στην ασφάλιση των μουσικών-εργαζόμενων. Στην ιδιαίτερα διαδεδομένη αυτήν περίπτωση στην οποία κάποιος ενδιαφερόμενος (ο γαμπρός) θέλει να φέρει για το περίφημο “γλέντι του γάμου”, μουσικό σχήμα ή disc jockey και αναλαμβάνει αυτός την πληρωμή τους, εκτός της τιμής που έχει κλείσει για την αίθουσα, δεν δύναται να ασφαλίσει τους μουσικούς ως μη εγγεγραμμένος ο ίδιος στο μητρώο εργοδοτών.

Παράδειγμα 2: Όταν κάποιοι μουσικοί απασχολούνται σε μικρές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (μικρές ταβέρνες, καφέ, μπαρ, μικρές επαρχιακές και όχι μόνον μουσικές η και θεατρικές σκηνές) για ένα βράδυ, συνήθως χωρίς χρήση μηχανημάτων ήχου, κατά κανόνα δεν ασφαλίζονται ποτέ. Η συμφωνία τους, συνήθως αφορά το “μεροκάματό” τους, ΧΩΡΙΣ ασφαλιστικές εισφορές για ευνόητους λόγους. Με αυτόν τον τρόπο η “μαύρη εργασία” αποτελεί σοβαρό ζήτημα σε μια μεγάλη ομάδα εργασιακού αλλά και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα η αδυναμία ουσιαστικών και τόσο εκτεταμένων ελέγχων από την πλευρά της πολιτείας (λόγω ελλείψεων στους μηχανισμούς ελέγχου), επιτρέπει αυτό το ιδιότυπο καθεστώς της μαύρης εργασίας να διαιωνίζεται. Καθεστώς από το οποίο μάλιστα και το κράτος έχει απώλειες λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Παράδειγμα 3: Στις μεγάλες περιόδους εορτών (Χριστούγεννα, Πάσχα) ακόμη και στις περιόδους εκπτώσεων, πολλά μεγάλα εμπορικά κέντρα δίνουν την δυνατότητα σε μουσικούς κατά μόνας η και κατά ομάδες να δημιουργούν εορταστική ατμόσφαιρα στην προσπάθεια προσέλκυσης αγοραστικού κοινού, “παίζοντας” σε διάφορα σημεία στους χώρους αυτούς. Συνήθως είναι ακαθόριστη η ευθύνη γύρω από το ποιός υποχρεούται να ασφαλίζει τους μουσικούς αυτούς, καθώς πληρώνονται ανταποδοτικά (“καπέλο”) από τον περαστικό κόσμο η και από τους επιχειρηματίες με την ίδια λογική αντί ενός συμβολικού αντιτίμου.

Παράδειγμα 4: Είναι γνωστή πια σε όλους η δραστηριότητα των “μουσικών του δρόμου”. Οι άνθρωποι αυτοί βιοπορίζονται ασκώντας την τέχνη τους στον δρόμο, ειδικά τα τελευταία χρόνια και λόγω της επονομαζόμενης παρατεταμένης κρίσης που ταλαιπωρεί την χώρα μας. Σε καμία περίπτωση δεν επαιτούν και δεν προτίθενται να εξαπατήσουν το κοινό. Σε αυτήν την ιδιαίτερα διαδομένη πια κατηγορία επαγγελματικής δραστηριότητας, οι ασφαλιστικές εισφορές είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ. Κανένας έλεγχος δεν δύναται να φέρει κανένα αποτέλεσμα για το ποιός είναι εν τοις πράγματι υπόχρεος για την καταβολή των εισφορών. Ταυτόχρονα οι συγκεκριμένοι μουσικοί ζουν ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ και παντελώς εκτεθειμένοι. Τι.στιγμή μάλιστα που παράγουν έργο και θα μπορούσαν ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ και ανάλογα με τις εισπράξεις τους να ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ, όπως αυτοί θεωρούν πως δύνανται και το επιθυμούν.

Παράδειγμα 5: Είναι πραγματικά τεράστιος ο αριθμός των “πανηγυριών” στην χώρα μας. Λαϊκές εκδηλώσεις θρησκευτικού χαρακτήρα, καθορισμένες σε συγκεκριμένες ημερομηνίες αλλά και τόπους, σε όλη την επικράτεια, (κάθε χωριό και το πανηγύρι του). Είναι επίσης γνωστό σε όλους πως οι μουσικοί που υπηρετούν τον θεσμό αυτό, πληρώνονται με τον ιδιότυπο θεσμό της επονομαζόμενης “χαρτούρας”. Δηλαδή το κοινό που συμμετέχει στη γιορτή, ενθαρρύνει την ορχήστρα καταβάλλοντας χρήματα σε ένα κοινό ταμείο, το οποίο και μοιράζεται κατά το δοκούν στο τέλος της γιορτής σε όλους τους συμμετέχοντες μουσικούς. Τίποτε από αυτήν την οικονομική δοσοληψία δεν αφορά ασφαλιστικές εισφορές. Είναι ένα οικονομικό μέγεθος συνήθως “ικανό” και αν ο κάθε επαγγελματίας μουσικός το επιθυμεί, θα μπορούσε εν δυνάμει να “αγοράσει” μόνος του τα ένσημα που θα τον εντάξουν στις ασφαλιστικές καλύψεις που από τον νόμο προβλέπονται. Απλά δεν υφίσταται η παραμικρή ρύθμιση, διάταξη ή ότι απαιτείται, που θα έδινε πραγματικά την δυνατότητα σε αυτούς τους επαγγελματίες να ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ και αυτοί όπως χιλιάδες άλλοι επαγγελματίες.

Τα επαγγέλματα που μας απασχολούν στη επιστολή μας καθώς και οι ιδιότυποι τρόποι άσκησής τους, τεκμηριώνουν τον ΕΠΟΧΙΑΚΟ χαρακτήρα των δραστηριοτήτων αυτών. Η πρόδηλη πιθανή λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι απασχολούμενοι που περιγράψαμε, είναι να ενταχθούν στην κατηγορία των εργαζομένων, στην οποία τους παρέχεται η δυνατότητα να ασφαλιστούν με εργόσημο. Παράλληλα πρέπει άμεσα να ενταχθούν οι δραστηριότητες αυτές σε μία κατ΄ εξαίρεση ρύθμιση, (λόγω εποχιακού χαρακτήρα) με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους επαγγελματίες αυτούς να ΑΥΤΑΣΦΑΛΊΖΟΝΤΑΙ ανάλογα με την ένταση της δραστηριότητάς τους και το ύψος των εισπράξεών τους κατά την διάρκεια του έτους, ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΤΟΥΣ. Ουσιαστικά δηλαδή να ενταχθούν κατά περίπτωση σε καθεστώς αυτασφάλισης, χωρίς απαραίτητα να διαθέτουν μπλοκ Αποδείξεων Παροχής Υπηρεσιών.

Είναι ένα χρόνιο ζήτημα του οποίου η λύση, θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη την χώρα.
-Θα “απεγκλωβίσει” μουσικούς (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) από εκβιαστικές, υποχρεωτικά επαχθείς για αυτούς, λόγω ανάγκης, συμφωνίες.
-Θα συνδράμει θετικά στις εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων.
-Θα περιορίσει περαιτέρω την μαύρη αδήλωτη εποχιακή εργασία στον κλάδο.
-Θα βοηθήσει στην διαχείριση και πιο δίκαιη κατανομή του εποχιακού βοηθήματος που δικαιούνται οι επαγγελματίες μουσικοί και οι περισσότεροι (συντριπτική πλειοψηφία) το στερούνται, διότι δεν συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων που απαιτούνται για την καταβολή του.

Είμαστε αποδέκτες παραπόνων από όλη την Ελλάδα. Παράλληλα είμαστε ο πρώτος και σημαντικότερος αποδέκτης της πολύ κακής κατάστασης που επικρατεί στον εργασιακό μας χώρο. Επιπρόσθετα λάβετε σοβαρά υπ΄ όψιν σας, πως χιλιάδες επαγγελματίες αναγκάστηκαν να “κλείσουν” την επαγγελματική τους δραστηριότητα, μη μπορώντας να καταβάλλουν το φορολογικό κόστος διατήρησης του καθεστώτος Αποδείξεων Παροχής Υπηρεσιών.

Ζητάμε σαν άμεση λύση:

α) ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΏΝ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΕΡΓΟΣΗΜΟΥ (πέραν της επιβεβλημένης διαδρομής της πρόσληψης από εργοδότη η οποία απαιτείται ως μορφή εξαρτημένης εργασίας).

Ταυτόχρονα:

β) ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗΣ που θα τους δίνει την δυνατότητα να χειρίζονται όπως δύνανται τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Για το Δ.Σ. του Σ.Μ.Β.Ε.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας