Αριθμός Πρωτοκόλλου: 1929
Θεσσαλονίκη 20/04/2020
Ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, πήρε την πρωτοβουλία και προχώρησε σε μία ονομαστική έρευνα. Σκοπός μας είναι να συγκεντρωθούν στοιχεία, τα οποία με την κατάλληλη στατιστική ανάλυση και την σύγκρισή τους με αυτά του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, θα βοηθήσουν να φανερωθεί, η πραγματική διάσταση των εργασιακών συνθηκών των μουσικών, τραγουδιστών, ηχοληπτών – τεχνικών. Καθώς επίσης και οι λόγοι της μη επιδότησης του μεγαλύτερου ποσοστού των κλάδων αυτών.
Τα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι τα εξής:
Α) Αξιολογώντας τα αντανακλαστικά της ΓΣΕΕ και των Εργατικών Κέντρων της χώρας, με έμφαση σε αυτό της Θεσσαλονίκης, είναι άξια απορίας για εμάς, η εκκωφαντική σιωπή μα και η απουσία τους από το πλευρό μας. Ούτε καν σε επίπεδο προσυπογραφής.
- Άραγε δεν έχουν λάβει γνώση;
- Δεν διαθέτουν στοιχεία;
- Γιατί δεν παίρνουν θέση;
Β) Οι αναλυτές του Υπουργείου Εργασίας που επεξεργάστηκαν τα δεδομένα για να θέσουν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για την επιδότηση δεν γνωρίζουν τα παρακάτω στοιχεία;
Γ) Εδώ και σχεδόν ένα μήνα προσπαθούμε να βοηθήσουμε και όχι να σταθούμε απέναντι, κατανοώντας την δυσκολία της συγκυρίας.
- Γιατί κωφεύουν οι ιθύνοντες;
- Γιατί δεν έρχονται σε θεσμικό διάλογο μαζί μας;
- Γιατί κάνουν εξαγγελίες χωρίς απτές προϋποθέσεις;
- Η συνυπογραφή της επιστολής μας από το σύνολο των κορυφαίων καλλιτεχνών της χώρας και η κραυγή αγωνίας του Μίκη Θεοδωράκη δεν είναι ικανές να αφυπνίσουν καμία συνείδηση;
Παρουσίαση κύριων συμπερασμάτων
Περίοδος: 13 ως 20/04/2020
Συνολικό δείγμα: 690 άτομα
Κατηγορίες:
α) Μουσικοί που εργάζονται σε μουσικές σκηνές, συναυλίες, ταβέρνες κλπ 529 άτομα.
β) Παραδοσιακοί μουσικοί, πλανόδιοι ή μουσικοί του δρόμου 161 άτομα.
Ερώτημα 1 για την α) κατηγορία
Ερώτημα 1 για την β) κατηγορία
Ερώτημα 2
Από τα ερωτήματα 1 και 2, το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι περίπου το 70% δεν επιδοτείται και ο κύριος λόγος είναι ο τύπος της σύμβασης.
Ερώτημα 3
Δεύτερο συμπέρασμα: Μόνο το 4,5% εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Ερώτημα 4
Τρίτο συμπέρασμα: Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί έχει μεγάλο βάθος χρόνου.
Ερώτημα 5
Τέταρτο συμπέρασμα: Υπάρχει ένα σοβαρό ποσοστό, κατά κύριο λόγο καθηγητές μουσικής που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα που δεν συμπεριλαμβάνεται καν στα μέτρα.
Συνολικό συγκριτικό συμπέρασμα με επίσημα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ:
Το σημαντικότερο συμπέρασμα που βλέπουμε παρακάτω, είναι ότι συγκρίνοντας τα ποσοστά της έρευνάς μας με τα επίσημα στοιχεία του “ΕΡΓΑΝΗ” από τον Δεκέμβριο του 2018, βλέπουμε να συμπίπτουν ακριβώς τα ποσοστά του είδους των συμβάσεων.
Σύμφωνα με τον πίνακα σε σύνολο 24770 συμβάσεων, οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις που λήγουν είναι 15161, άρα το 61,2%. Το ποσοστό αυτό, με πολύ μικρή παρέκκλιση είναι το ίδιο με αυτό που εξαγάγει η έρευνα του Σ.Μ.Β.Ε. Αυτό μας οδηγεί και στα συμπεράσματα της κεφαλίδας του κειμένου.
Ο Πρόεδρος
Πέτρος Καράλης
Ο Γ. Γραμματέας
Θόδωρος Χριστόπουλος
Τα μέλη του Δ.Σ.
Δημήτρης Ζερβουδάκης
Χαράλαμπος Γιαγκούδης
Μαίρη Δούτση
Χριστίνα Κωστάκη
Κοσμάς Σαρηγιαννίδης
Νικόλαος Γρηγοριάδης
Δημήτρης Σφίγγος
Κατεβάστε την δημοσίευση σε αρχείο pdf.