Κατηγορίες
Δηλώσεις Υποστήριξης Κανείς Μόνος 2020

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος: Ανακοίνωση για την Επέκταση του Επιδόματος στους Μουσικούς

Συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση σήμερα ανακοίνωσε επέκταση του επιδόματος των 800 ευρώ για εργαζόμενους του κλάδου μας που δεν είχαν ενταχθεί στα ήδη ανακοινωμένα μέτρα του Υπ. Εργασίας. Η σημερινή ΚΥΑ είναι ένα αποτέλεσμα της κινητοποίησης και αντίδρασης των περισσότερων συναδέλφων το τελευταίο διάστημα. Δείχνει καθαρά ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τις αντιδράσεις στον κλάδο μας, παρότι δεν έχει μέσα στην πολιτική της ατζέντα, την εξασφάλιση της επιβίωσης όλων των εργαζομένων που πλήττονται από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

EΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΕΠΟΧΙΚΟ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2019

Η σημερινή ΚΥΑ προβλέπει την παροχή επιδόματος 800 ευρώ σε όσους μουσικούς είχαν πάρει το ειδικό εποχικό βοήθημα στο τέλος του 2019 και δεν λαμβάνουν ή δε θα λάβουν επίδομα ανεργίας το διάστημα 1/1/2020 ως 30/4/2020. Αυτό σημαίνει ότι όσοι συνάδελφοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα 50 αναγκαία ένσημα το 2018, δεν έχουν δικαίωμα στην επιβίωση. Ειδικά σήμερα που το επάγγελμα έχει γίνει δουλειά μόνο Παρασκευή και Σάββατο για τους περισσότερους, σημαίνει ότι όποιος συνάδελφος εργάστηκε για ένα πεντάμηνο με τους παραπάνω όρους συγκεντρώνει μόνο 40 ένσημα. Επίσης στο επάγγελμά μας το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς μας (προετοιμασία και πρόβες) είναι ανασφάλιστο και ένα μέρος του μόνο, πληρώνεται με την εμφάνιση.
Επίσης η νέα ΚΥΑ δίνει απάντηση και στο αίτημά μας για παροχή των 800 ευρώ και στους συναδέλφους που είχαν παράλληλη απασχόληση σε Δημοτικά ωδεία που δεν έγινε αναστολή της σύμβασής τους, είχαν λίγες ώρες και οι αμοιβές απ’ αυτές τις ώρες δεν τους επέτρεπαν να επιβιώσουν. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις η ΚΥΑ προβλέπει τα εξής:
« Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται σε πάνω από έναν εργοδότη και κάποιος/οι εξ αυτών δεν έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τους και εφόσον οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησής τους δεν ξεπέρασαν το 30% των συνολικών ωρών εργασίας τους με βάση τις συμβάσεις εργασίας τους, από 15/3/2020 έως και 20/4/2020».

ΤΟ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ

Ένα πρώτο συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε με ασφάλεια από τα νέα μέτρα για τον κλάδο είναι, ότι το κομμάτι των συναδέλφων που είναι πιο αδύναμο οικονομικά και έχει την πιο μεγάλη ανάγκη σήμερα, δεν καλύπτεται για μια ακόμα φορά ούτε στο ελάχιστο. Αυτό το κομμάτι δεν είναι μικρό, αν υπολογίσουμε ότι ενεργά μέλη του Συλλόγου μας είναι 1500 περίπου και απ’ αυτούς 600 μόνο κατάφεραν να πάρουν το εποχικό βοήθημα το 2019. Συνυπολογίζουμε και τους συναδέλφους που εργάζονται σε ξενοδοχεία το καλοκαίρι και καλύπτονταν με το επίδομα ανεργίας. Με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι αμφίβολο αν θα δουλέψουν και με τη νέα ΚΥΑ δεν καλύπτονται.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ-ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΌΛΩΝ

Συνάδελφοι ο αγώνας που έχουμε δώσει εδώ και ενάμιση μήνα έχει αποτελέσματα. Μας γεμίζουν αισιοδοξία οι δυνατότητες που έχουμε, όταν ενωμένοι, με αιτήματα τις ανάγκες όλων μας, δίνουμε τη μάχη.
Συνεχίζουμε με το αίτημα που βάλαμε από την πρώτη στιγμή για κάλυψη των αναγκών επιβίωσης όλων των μουσικών, εργαζόμενων και ανέργων.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Βασίλης Παρασκευόπουλος

Ο Γ. Γραμματέας
Κώστας Σταυρόπουλος