Κατηγορίες
Ασφαλιστικό - Επιδόματα

ΕφΣυν: Κανόνας η ανασφάλιστη εργασία

Της Χριστίνας Κοψίνη

Η περίπτωση της Καμεράτα αποκαλύπτει την επισφάλεια και την καταπάτηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών ● Σοβαρές καταγγελίες για την «ορχήστρα-φάντασμα» και τον Δήμο Θεσσαλονίκης από σωματεία μουσικών και την ΠΟΘΑ ● Ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας.

Την ώρα που με μεγάλη ευκολία κυβερνητικά στελέχη στοχοποιούν καλλιτέχνες για εργασία με «μαύρα» αποκαλύπτεται ότι η ανασφάλιστη εργασία, η επισφάλεια και η καταπάτηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί σχεδόν τον κανόνα σε καλλιτεχνικούς χώρους και σχήματα και μάλιστα εν γνώσει των συναρμόδιων υπουργείων από το 2015, όπως προκύπτει ειδικότερα για τις συνθήκες στην ορχήστρα Καμεράτα.

Το πρόβλημα αναδεικνύουν με επιστολές τους προς τα συναρμόδια υπουργεία δύο πρωτοβάθμια σωματεία και η δευτεροβάθμια οργάνωσή τους, ζητώντας την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, της γενικής γραμματέως, Αννας Στρατινάκη, και του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού, Ν. Γιατρομανωλάκη. Κατ’ αρχάς το σωματείο εργαζομένων στο θέαμα, την ψυχαγωγία, τον πολιτισμό κάνει λόγο για «ορχήστρα-φάντασμα», ενώ από το 2015, οπότε παραιτήθηκε το τελευταίο Δ.Σ. του ΜΕΟΕ (εποπτευόμενος οργανισμός του ΥΠΠΟ στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί η ορχήστρα) δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζόμενους.

«Παρά την έλλειψη Διοίκησης και χωρίς νόμιμο εκπρόσωπο, όλα αυτά τα χρόνια η Καμεράτα φέρεται –διά των μουσικών της των οποίων δεν έχουν καταγγελθεί οι συμβάσεις εργασίας– να λειτουργεί κανονικά δίνοντας συναυλίες. Το καθεστώς χρήσης του σήματος της ορχήστρας, ο τρόπος απασχόλησης του εναπομείναντος προσωπικού, μετά τις απολύσεις, η διάθεση των προϊόντων εκμετάλλευσης του σήματος της Καμεράτα κ.λπ. παραμένουν μέχρι σήμερα όλως αδιαφανή και πάντως είναι βέβαιο ότι ο ΜΕΟΕ μη νόμιμα απασχολεί το προσωπικό του σήμερα χωρίς να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές και μισθοδοσία.

«Επίσης, ο διαχειριστικός έλεγχος που ξεκίνησε διεκόπη διότι ο πρόεδρος του απερχόμενου Δ.Σ., Θ. Στάθης και ο πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων Μεγάρου Μουσικής δεν έδωσαν όλα τα στοιχεία» αναφέρει το σωματείο επικαλούμενο και τη συνέντευξη του μουσικού Ηλ. Σακαλάκ στην «Αυγή». Ο μουσικός καταγγέλλει ότι η ορχήστρα δίνει συναυλίες και κάνει ηχογραφήσεις με μουσικούς από καλλιτεχνικό γραφείο που δεν έχει τη νόμιμη εκπροσώπησή της! Την ίδια ώρα, λόγω του ανώμαλου καθεστώτος λειτουργίας της ορχήστρας, ο ίδιος στερείται ακόμη και του δικαιώματος στο επίδομα ανεργίας!

Ζητούν απαντήσεις

Φαίνεται ότι όλα αυτά δεν αξίζουν την προσοχή της υπουργού Λ. Μενδώνη, η οποία «έχει φωτογραφίσει τον κλάδο μας για μαύρη εργασία από το βήμα της Βουλής» αναφέρει και ο Σύλλογος Μουσικών βορείου Ελλάδος. Με ανοικτή επιστολή του, που διαβάστηκε στη συνεδρίαση της 22ας Φεβρουαρίου του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπενθυμίζει ότι ζήτησε απάντηση από τη δημοτική αρχή για το εάν οι μουσικοί που συμμετείχαν σε διαδικτυακή συναυλία στον χώρο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης στις 24/4/20 έχουν λάβει τη νόμιμη αμοιβή και τα ασφάλιστρα, καθώς επίσης και ό,τι προκύπτει από τα πνευματικά τους δικαιώματα για τη μετάδοση της συναυλίας.

Το σωματείο ζητεί απάντηση από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και διαταγή διαχειριστικού ελέγχου για όλες τις διαδικτυακές συναυλίες ανά την Ελλάδα. Σε όλα αυτά υπάρχει η στήριξη και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, η οποία με επιστολή της προς τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και προς την Ενιαία Αρχή Διαφάνειας και την ΚΕΔΚΕ ζητεί να πάψει η συνενοχή του κράτους στη «μαύρη» εργασία.

Πηγή: efsyn.gr