Κατηγορίες
Κανείς Μόνος 2020

Δημήτρης Ζερβουδάκης: Η στάση της κυβέρνησης αποτελεί μια ασύμμετρη απειλή για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του

Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή

Συγκλονίζει ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, μιλώντας στο iEidiseis, για τα συσσίτια που διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη για 70-75 οικογένειες ανθρώπων του πολιτισμού!

Ολόκληρη η συνέντευξη

Τρελαθήκαμε όταν διαβάσαμε στην Εφημερίδα των Συντακτών ότι ο Σύνδεσμός σας και άλλοι φορείς οργανώνουν συσσίτια για άπορους καλλιτέχνες στη Θεσσαλονίκη. Ήθελα κατ΄αρχήν να σας ρωτήσω ποια είναι η κατάσταση για τους ανθρώπους του πολιτισμού.

Μέσα σε ένα αχαρακτήριστα θολό τοπίο, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, υπάρχει κόσμος ο οποίος έχει να εργαστεί κανονικά από τον περασμένο Φεβρουάριο χωρίς καμιά ενίσχυση. Υπάρχει ένα κομμάτι εργαζομένων, οι οποίοι όντως έλαβαν το επίδομα ειδικού σκοπού για τον Μάρτη – Απρίλη (800), συν αυτό του Μαΐου ( 534). Ο Ιούνιος μήνας δεν αποδόθηκε ΠΟΤΕ ενώ η εργασία μας “άνοιξε” από 1/7. Χωρίς το παραμικρό ίχνος ευαισθησίας λοιπόν, για τον μήνα Ιούνιο, δεν δόθηκε απολύτως καμία εξήγηση παρά τα ερωτήματα των συλλογικών οργάνων, ειδικά στην κ Μενδώνη και το ΥΠΠΟ όπως και το ΥΠΟΙΚ.

Παράλληλα πρέπει να σας πω πως οι ΚΑΔ οι οποίοι αφορούσαν την “καλλιτεχνική δημιουργία” εξαιρούνται πλέον αναίτια και ξαφνικά από την επιδότηση. Η μαζική ακύρωση πολλών προγραμματισμένων εκδηλώσεων για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, από τους επίσημους φορείς, χωρίς την παραμικρή αποζημίωση ενέτεινε το ζήτημα. Καταμεσής του καλοκαιριού όπου όλα υποτίθεται πως πήγαιναν περίφημα. Υπήρξαν εκδηλώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους οι οποίες δυστυχώς διατέθηκαν φωτογραφικά, αποκλείοντας ένα τεράστιο κομμάτι του καλλιτεχνικού δυναμικού, ειδικά της περιφέρειας. Άρα ούτε και αυτή η ωφέλεια “έφτασε” να διαχυθεί στην κοινότητα των εργαζομένων στο θέαμα – ακρόαμα.

Ταυτόχρονα ξεκινά μια διαδικασία “απογραφής” των καλλιτεχνών με την δέσμευση, πως η διαδικασία αυτή είναι αρχική. Δέσμευση υπήρξε επίσης και ως προς το ότι η “κατασκευή” του “μητρώου καλλιτεχνών” ο οποίος είναι και ο απώτερος σκοπός, σε καμία περίπτωση ΔΕΝ θα γίνει ερήμην των εργαζομένων στον πολιτισμό. Μια επιπλέον δέσμευση ήταν πως η απογραφή ΔΕΝ θα χρησιμοποιείτο επ΄ουδενί ως εργαλείο η ως προαπαιτούμενο για την επιδότηση.

Δυστυχώς παρά τις δεσμεύσεις επικρατεί ο “τσαμπουκάς” της διοίκησης και σήμερα ΜΟΝΟΝ οι απογραφέντες θα επιδοτηθούν. Εξαιρούνται όσοι για τους μήνες Σεπτέμβριο- Οκτώβριο λειτούργησαν με εξαρτημένη σχέση εργασίας (έστω δηλαδή και με 1 μόλις μεροκάματο) και βέβαια όσοι είναι ήδη ενταγμένοι στον μηχανισμό του ταμείου ανεργίας. Εννοείται πως το μητρώο υλοποιείται ερήμην μας. Οι παλινωδίες, τα ψέματα και οι μονομερείς “λαθραποβιβάσεις” από τις δεσμεύσεις, ειδικά του ΥΠΠΟ, συνέβαλαν στη διαμόρφωση του ζοφερού αυτού τοπίου. Σε τοπικό επίπεδο ως Θεσσαλονικιός οφείλω να σας πω, πως ντρέπομαι και θλίβομαι για τον άθλιο πολιτιστικό ισολογισμό σε βάρος της για πάντα “Συμπρωτεύουσας”. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διά μέσω του Κέντρου Πολιτισμού της, μας ενημέρωσε πως ο προϋπολογισμός για τον πολιτισμό άγγιξε το δυσθεώρητο ύψος των 150.000 ευρώ. Άρα με τις π… καλούμαστε να βάψουμε αυγά.

Αντίστοιχα ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι απλά “κλειστόν”…δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ.

Μπορείτε να μας αναπτύξετε την πρωτοβουλία σας; Πόσες οικογένειες βοηθάτε;
Έτσι πάρα πολύ απλά σχεδόν νομοτελειακά πιστέψτε με, οδηγηθήκαμε στην δράση μας αυτή. Μια δράση η οποία αρχικά ξεκίνησε με 49 οικογένειες καλλιτεχνών την πρώτη και 70 – 75 αμέσως την δεύτερη εβδομάδα διανομής. Δεν γνωρίζουμε τι διαστάσεις θα πάρει το ζήτημα και το λέω με όλη μου την αλήθεια. Θα προσπαθήσουμε για το καλλίτερο όσο πλησιάζει ο χειμώνας, ο οποίος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για όλους μας. Μας στηρίζει μια συλλογικότητα με την ονομασία M-Eating Hub καθώς υλοποιεί εθελοντικά τη συλλογή καθώς και την διαχείριση των τροφίμων, το πακετάρισμα αλλά και την μεταφορά στον χώρο μας. Στη συνέχεια η βοήθεια αυτή διαχέεται στην κοινότητά μας από τον ΣΜΒΕ. Συμμετέχουν: ο ΠΜΣ Θεσσαλονίκης και το Σπίτι του Μουσικού.

Έχουμε ήδη λάβει στήριξη από την εταιρία “Σκλαβενίτης” με κατάθεση χρημάτων στο ταμείο αλληλοβοηθείας του Συλλόγου μας. Αξίζει να σημειωθεί πως κάποια ποσά μας ήρθαν επίσης από ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΔΩΡΗΤΕΣ “εραστές” της Μουσικής. Παράλληλα μας χορήγησε έναν σεβαστό αριθμό δωροεπιταγών, επίσης για τα καταστήματα Σκλαβενίτη, το ΜΕΡΑ 25. Τέλος τα “Ελληνικά Μάρκετς” συνέβαλλαν με την παροχή επίσης δωροεπιταγών.

Θεωρώ πως οφείλω να αναφέρω και να ευχαριστήσω με την ευκαιρία αυτή όλους όσους βάζουν “πλάτη” στο δύσκολο αυτό εγχείρημα του ΣΜΒΕ.

Πώς κρίνετε τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον κόσμο του πολιτισμού;
Η στάση αυτή αποτελεί μια ασύμμετρη απειλή πλέον για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του, στην χώρα η οποία γέννησε τον πολιτισμό. Ενεργοποιούν έναν χυδαίο κοινωνικό αυτοματισμό σε βάρος της κοινότητάς μας, απαξιώνοντάς μας καθημερινά όπου και όπως μπορούν. Χρηματοδοτούν τα ΜΜΕ, ενώ το χρέος τους σε ακατάβλητα πνευματικά – συγγενικά δικαιώματα, ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Το βλέπουμε καθημερινά. Πρόσθετα να σας πω, ότι πρόκειται για μια δίωξη η οποία πλέον θεωρώ πως αφορά και στην πολιτική ζωή του τόπου μας. Από φύση ο κόσμος του πολιτισμού στην χώρα μας, τοποθετείται σε αυτό που ορίζεται εδώ και πολλά χρόνια ως “Δημοκρατική παράταξη” με μια ιδιαίτερη “πύκνωση” στον χώρο της Αριστεράς και της Άμεσης Δημοκρατίας.

Η αίσθηση που έχουμε λοιπόν είναι πως στην αγωνία της η κυβέρνηση να κλείσει για την χώρα την “αριστερή παρένθεση”, τσαλαπατά έναν ευρύτατο κοινωνικό χώρο με μια λογική “Κεχαγιά”. Η κοινωνία όμως είναι αυτή η οποία στέκεται δίπλα μας. Ο κόσμος δεν ξεχνά ποιος τον συντροφεύει άδολα στη χαρά και την λύπη του. Στο μεράκι και τον Διονυσιασμό του. Στον μεγάλο Έρωτα. Τις ήττες μα και τις νίκες του.

Τι πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να γίνει;
Να βάλουν το χέρι στην τσέπη σοβαρά και μέσω των μηχανισμών της Ευρώπης να πράξουν ως οφείλουν. Να στηρίξουν αμέριστα αυτόν τον κόσμο, ο οποίος ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ ΑΓΡΙΑ πια και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό βέβαια αφορά συνολικά τον κόσμο της εργασίας στον τόπο μας. Δεν είναι ένα περιορισμένο κλαδικό αίτημα.

Μας αφαιρείται το δικαίωμα στην εργασία, ένα θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα. Τι να κάνουμε! Ήρθε ο “λογαριασμός”. Εκτός κι αν αποφάσισαν να μην τον πληρώσουν γιατί και καλά δεν έχουν! Οπότε….“πιάτα”!

Δεν θάναι πολύ θλιβερός ο χειμώνας χωρίς δημιουργία, χωρίς νότες, χωρίς θέατρο και άλλες μορφές πολιτισμού; Πώς θα αντιδράσετε;
Αντιδράμε ήδη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ. Απαντάμε με την Τέχνη μας η οποία μας στηρίζει ακόμη και στην πολεμική αυτή συνθήκη. Θα συνεχίσουμε λοιπόν όχι βουτηγμένοι στην θλίψη και την αυτοκαταστροφή. Θα ζήσουμε μέσα από την Τέχνη μας όπως ξέρουμε και θα περιμένουμε καρτερικά όπως ΟΛΟΙ, το τέλος για το κακό που μας βρήκε. Ξέρουμε πως για την κυβέρνηση δεν υπάρχουμε ή πιθανά να είμαστε ένα τσούρμο περιθωριακών απάχηδων. Να είστε σίγουροι όμως για τούτο: “Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε…όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος” Κος Ντίνος Χριστιανόπουλος

Και κάτι προσωπικό, αφού σας συγχαρούμε για την ευαισθησία σας, τι ετοιμάζει για το επόμενο διάστημα;
Σας ευχαριστώ για τα συγχαρίκια μα θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η άσκηση στην Δημοκρατία και η προάσπιση του “συλλέγεσθαι” έχει έναν ιδιαίτερα θεραπευτικό χαρακτήρα για όποιον το ζεί με την ψυχή του. Ανήκω σε ένα ιστορικό σωματείο της Θεσσαλονίκης με 100 χρόνια ζωής από πίσω του. Τον Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος. Γενιές μουσικών, σπουδαίων δασκάλων της μουσικής, πέρασαν από τις τάξεις του. Τίτλος τιμής, τον οποίο επιθυμώ να παραδώσω στους επόμενους προκειμένου να ζήσουν την χαρά της συμμετοχής.

Προσωπικά σε ότι με αφορά δημιουργικά, θα με βρείτε αυτόν τον καιρό “Στου τρελλού την ανάσα”.

Πηγή: ieidiseis.gr