Κατηγορίες
Δηλώσεις Υποστήριξης Κανείς Μόνος 2020

ΜέΡΑ25: Το 3% από τα έσοδα των FANGS στους ανθρώπους του Πολιτισμού

Το ΜέΡΑ25 δια του Γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη προτείνει το 3% των εσόδων από το Facebook,το Amazon,το Netflix,την Google και το Spotify (FANGS) να πηγαίνουν στους δημιουργούς, τους ανθρώπους που παράγουν πολιτισμό. Την πρόταση διατύπωσε στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Τομέα Πολιτισμού του ΜέΡΑ25 με τίτλο «Πολιτισμός SOS» και τις συνέπειες τις πανδημίας του Covid-19 καθώς και τα απαραίτητα μέτρα της Πολιτείας για τη στήριξη των επαγγελματιών του χώρου αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών και εργαζομένων στον Πολιτισμό.

Στόχος ήταν να αναδειχθεί το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που βιώνουν οι καλλιτέχνες εν μέσω της κρίσης του covid-19 καθώς πως και με ποιες πράξεις ή προϋποθέσεις θα ακουστούν και ικανοποιηθούν τα αιτήματα των επαγγελματιών του χώρου.

Στην συζήτηση παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και μίλησε για την αποψίλωση των κρατικών θεσμών και φορέων του πολιτισμού και την παραχώρηση όλου του έμψυχου και άψυχου δυναμικού του εγχώριου πολιτισμού σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες και συμφέροντα. Αναφέρθηκε και σε χρηματοδοτικά εργαλεία για το υπουργείο πολιτισμού μεσώ φόρου 3% στα FANGS (facebook, amazon, netflix, google, spotify). Σημαντικές τοποθετήσεις και προτάσεις στην συζήτηση έκαναν και οι βουλευτές του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, Μαρία Απατζίδη, Κρίτων Αρσένης, Κλέων Γρηγοριάδης και Φωτεινή Μπακαδήμα.

Οι εξαιρετικοί προσκεκλημένοι, ομιλητές και ομιλήτριες εξειδίκευσαν, συγκεκριμενοποίησαν και ανέδειξαν ζητήματα όπως την αναγκαία εγγραφή και συμμετοχή στα σωματεία των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον πολιτισμό καθώς και την ανάγκη θέσπισης ενιαίων συλλογικών συμβάσεων. Καθολική ήταν και η κριτική που δεχτήκαν τα οικονομικά μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το υπουργείο πολιτισμού αφού αφορούν εντέλει μικρο ποσοστό δικαιούχων. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια πολυετής παθογένεια στον χώρου του πολιτισμού που έτσι και αλλιώς χρήζει ριζικής αναδιάρθρωσης.

Στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος και τους ευχαριστούμε θερμά οι:
Κώστας Καραχάλιος (Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος)
Χάρης Παπαδόπουλος (Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών)
Δημήτρης Σφίγγος (Αναπληρωτής Γραμματέας Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος)
Σπύρος Μπιμπίλας (Πρόεδρος Ταμείου Αλληλοβοήθειας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών)
Ακτίνα Σταθάκη (Καλλιτεχνική διευθύντρια του χώρου 1927 και μέλος της Ανεξάρτητης πρωτοβουλίας καλλιτεχνών CRII)
Στάθης Γκότσης (Ιστορικός στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και Γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου ΥΠ.ΠΟ.Α. Αττικής, Στερεάς και Νήσων.

Δείτε ολόκληρη την συζήτηση