Κατηγορίες
Ασφαλιστικό - Επιδόματα Επιδόματα Ειδικού Σκοπού Κανείς Μόνος 2020

Αιτήματα, θέσεις και προτάσεις του Συλλόγου μουσικών Βορείου Ελλάδος για το Άρθρο 94

Αιτήματα, θέσεις και προτάσεις του Συλλόγου μουσικών Βορείου Ελλάδος για το Άρθρο 94 (Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού), που κατατέθηκε στις 17/12/2020.

Θεσσαλονίκη 18/12/2020
Αριθμός πρωτοκόλλου: 2205

Αρχής γενομένης από το συνολικό ποσό επιδότησης το οποίο ξεκινάει από το μηδέν για κάποιους και στην καλύτερη περίπτωση ανέρχεται στα 2402€ για τους 10 μήνες της πανδημίας και σε συνδυασμό με την δήλωση του Πρωθυπουργού για άνοιγμα της νυχτερινής διασκέδασης τον Μάιο, συνοπτικά έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:
Σεβόμαστε και εμπιστευόμαστε απόλυτα τις αποφάσεις των ειδικών και θα ακολουθήσουν τις οδηγίες τους κατά γράμμα.
Στην πραγματικότητα όμως για τους κλάδους του θεάματος ακροάματος όταν ακούμε για Μάιο εμείς βλέπουμε εργασία στην καλύτερη περίπτωση τον Οκτώβριο.


Για να υπάρξει ουσιαστική στήριξη του κλάδου θα πρέπει:
1) Να καταστούν δικαιούχοι για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, καθώς και αναδρομικά για τον Μάρτιο Απρίλιο όλοι όσοι έχουν εγγραφεί μετά τις 20/10, ή θα εγγραφούν στο μητρώο καλλιτεχνών μέχρι τις 31/12/2020.
Ημερομηνίες εκταμίευσης εντός του 2020 των αποζημιώσεων Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου για όσους ενεγράφησαν εμπρόθεσμα στο Μητρώο. Καθώς και ημερομηνίες για όσους θα γραφτούνε έως 10/1/21.
(Επίσης μεγάλο ερωτηματικό αποτελούν οι μήνες  Μάιος και Ιούνιος. Τον Μάιο επιδοτήθηκαν ελάχιστοι και για τον Ιούνιο δεν υπήρξε καμμία επιδότηση παρότι δεν μπορούσαμε να εργαστούμε).
2) Να υπάρξει σταθερή, μόνιμη και εγγυημένη μηνιαία επιδότηση η όποια θα συνοδεύεται από:
– Ασφάλιση
– Επιδότηση ενοικίου
– Επιδότηση τόκων δανείων
– Ρυθμίσεις χρεών.
– Αναστολή πληρωμής παντός είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και απαγόρευση διακοπής ρεύματος και εξώσεων.
Άμεση σύνδεση όλων των επιδοτούμενων μέσω Μητρώου με τα μέτρα στήριξης που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλων των υπόλοιπων κατηγοριών.
– Διαγραφή χρεών
3) Άμεση δέσμευση για στήριξη για ΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΣΟΥΝ το Lockdown και τα υγειονομικά μέτρα περιορισμού στη λειτουργία των πολιτιστικών χώρων.
4) Να υπάρξει αναλογικότητα του επιδόματος ειδικού σκοπού σε περιπτώσεις που κάποιος είναι δικαιούχος επιδόματος ανεργίας ή αμοιβών μικρότερου ποσού από τα 534€, ώστε το ποσό να συμπληρώνεται μηνιαία.
5) Να απαντηθούν τα ερωτήματα (ενστάσεις) όλων όσων έχουν εγγραφεί εμπρόθεσμα στο μητρώο και δεν έχουν πληρωθεί.
6) Να μας κοινοποιηθεί μια συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία θα μπορούν να αποστέλλονται οι ενστάσεις όσων έχουν πρόβλημα με τιςπληρωμές.
7) Να ανοίξει η φόρμα ενστάσεων για το εποχικό επίδομα στην ιστοσελίδα του Ο.Α.Ε.Δ.
8) Να λαμβάνουμε ως πρωτοβάθμια σωματεία, άμεση ενημέρωση από τα Υπουργεία ηλεκτρονικά σε ότι αφορά ανάλογα ζητήματα, ώστε να μπορούμε να ενημερώνουμε άμεσα τα μέλη μας.
9) Να υπάρξει άμεσα, δια νόμου ποσόστωση αναμετάδοσης από τα ΜΜΕ, με αναλογία 70% υπέρ του ελληνικού ρεπερτορίου.
10) Άμεση εξόφληση των εισπρακτικών εταιρειών πνευματικής ιδιοκτησίας από τα ιδιωτικά ΜΜΕ.

Το “άνοιγμα” της εργασίας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει σταδιακά και με μειωμένες χωρητικότητες.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να συνεχίσει η επιδότηση αναλογικά προς τα ημερομίσθια ώστε να συμπληρώνεται το ποσό των 534€.

Επίσης οι επιχειρήσεις διασκέδασης – εστίασης και οι εταιρείες παραγωγής να πληρώνουν φόρους, ενέργεια και εισφορές, αναλογικά ως προς την χωρητικότητα και το ωράριο λειτουργίας τους. Να επιδοτηθούν από το κράτος οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, ούτως ώστε να υπάρχει κίνητρο για προσλήψεις.

Μιλώντας για το “μετά” λοιπόν, συμπληρωματικά, θεωρούμε ότι είναι λογικό να ανοίξει η συζήτηση για το
“κούρεμα” χρεών των νοικοκυριών.

Με εκτίμηση!
Ο Πρόεδρος: Πέτρος Καράλης
Η Γραμματέας: Μαίρη Δούτση
Τα μέλη του Δ.Σ.: Δημήτρης Ζερβουδάκης, Χαράλαμπος Γιαγκούδης, Θόδωρος Χριστόπουλος, Χριστίνα Κωστάκη, Κοσμάς Σαρηγιαννίδης, Θανάσης Μηλιώκας, Δημήτρης Σφίγγος