Κατηγορίες
Επιστολές του Συλλόγου μας Κανείς Μόνος 2020

Απάντηση του ΣΜΒΕ στον ΠΜΣ

Με αφορμή την δημοσίευση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου

Περί ενότητας’

ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος απαντάει δημόσια με την παρακάτω επιστολή.

Αριθμός πρωτοκόλλου: 2058
Θεσσαλονίκη 23/09/2020

Η προσπάθεια του ΠΜΣ για την ηγεμόνευση του χώρου μας, με αφορμή την καταστροφή την οποία έχει υποστεί ο κλάδος λόγω πανδημίας μα και την διεκδίκησή μας στη συνέχεια, δυστυχώς καταγράφηκε κατά την διάρκεια του προηγούμενου χειμώνα ιδιαίτερα έντονα. Για όλους εμάς αποτέλεσε πολύ δυσάρεστη έκπληξη και εμπειρία.

1) Οι “μεθοδεύσεις” στην σύνταξη κοινών κειμένων, όπου στην ουσία εκφραζόταν αποκλειστικά και μόνον η άποψη του Δ.Σ του ΠΜΣ και μάλιστα σε απόσταση από την αγωνία πολλών συναδέλφων.

2) Τα χωριστά ραντεβού των εκπροσώπων σας με τους διαπραγματευτές από μεριάς κυβέρνησης, υπονομεύοντας ανοιχτά την ενότητα για την οποία όψιμα ενδιαφέρεστε, με πρόφαση τον ενδοτικό χαρακτήρα της ΠΟΘΑ.

3) Οι επιδεικτικές απουσίες σας από τις διαδικτυακές συναντήσεις των σωματείων μας.

4) Η μόνιμη διαφοροποίησή σας για τους χώρους των κινητοποιήσεων με εξαίρεση αυτές που ουσιαστικά ανήγγειλε η ΠΟΘΑ και κατέδειξαν την πραγματική δυναμική του κλάδου, όπου αναγκαστικά συμμετείχατε απλά σε άλλο σημείο της πλατείας, κρατώντας αποστάσεις.

5) Οι αντισυγκεντρώσεις απέναντί μας με φανταστικά μέλη σωματείων μουσικών και μάλιστα από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την μουσική και τον εργασιακό μας χώρο, ειδικά εδώ στη Θεσσαλονίκη. Πρόσθετα ο αβίαστος εναγκαλισμός σας με την “φούσκα” του Suport art workers η οποία επιχείρησε να υποκαταστήσει εκλεγμένα ΔΣ πρωτοβάθμιων οργάνων μα και τα ίδια τα όργανα τελικά.

6) Το “γαϊτανάκι” της αιφνίδιας υποκριτικής τυπολατρείας, με στόχο δημοκρατικά εκλεγμένους συναδέλφους και μάλιστα με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, περί εργοδοτικών – ενδοτικών σωματείων, μόνο και μόνο επειδή κάποια από τα μέλη μας, λόγω αναγκών απέκτησαν αριθμό μητρώο εργοδότη και μάλιστα με ζητούμενο την αποπομπή τους!!!

7) Ακόμη και η συναδελφική κατά τα άλλα απαίτηση, να διαγράψουμε συγκεκριμένα από την διοίκηση του σωματείου μας τον έναν και μοναδικό συνταξιούχο συνάδελφο!!!

8) Η συνεχής και εμμονική άρνησή σας να συνταχθείτε σε πολιτικές απόψεις οι οποίες καλώς η κακώς συνθέτονται όλο αυτό το διάστημα, (με εξαίρεση την φασιστική ρητορική) άρα και η περιχαράκωση την οποία τελικά δείχνετε να απολαμβάνετε.

9) Η ψευδεπίγραφη αξιοποίηση της δημοφιλίας συναδέλφων, ορίζοντάς τους ακόμη και δημόσια ως εκφραστές της διεκδίκησής μας, σε αναίρεση μα κυρίως σε βάρος, των αρμοδιοτήτων διοικητικών συμβουλίων σωματείων αλλά και αποφάσεων γενικών συνελεύσεων.

10) Η εμμονική σας άρνηση για την διεθνοποίηση του ζητήματος της κακοποίησης του καλλιτεχνικού δυναμικού της χώρας από την κυβέρνηση, απευθυνόμενοι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς μα και στην κοινωνία των πολιτών της Ευρώπης.

11) Η αγωνία σας για τις «εντυπώσεις» αναφορικά με το πρώτο ουσιαστικά κύμα των υπογραφών συμπαράταξης, τον Μάρτη του 20, κάτι το οποίο προήλθε από την πρωτοβουλία μας και την άμεση αρχική κινητοποίησή μας, για την οποία κακώς και ατυχώς νιώσατε πως σας άφησε πίσω η ακόμη και εκτός.

Σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνουν το γεγονός ότι τελικά «πονάτε» για την ενότητα που περιγράφετε. Πόσο δε μάλλον σε καμία περίπτωση δεν σας ορίζει ως αυτόκλητους εγγυητές της.

Σας έχουμε εξηγήσει σε όλους τους τόνους σε ότι μας αφορά. Όλοι εμείς στον ΣΜΒΕ αποτελούμε μια συλλογικότητα, η οποία στηρίζεται στην άμεση Δημοκρατία στη συμφωνία, τις αποφάσεις και τις δράσεις. Το σωματείο μας είναι πρωτοβάθμιο εργασιακό όργανο, εκπροσωπείται στο ΕΚΘ, χωρίς μάλιστα να είναι στελεχωμένο καν από επαγγελματίες του συνδικαλισμού.

«Τα σωματεία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εφαλτήρια για κομματικές σκοπιμότητες.»

Η αρχή αυτή αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις βάσεις της συμφωνίας μεταξύ των συναδέλφων οι οποίοι συμμετέχουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες στο σωματείο μας. Ψάχνουμε καθημερινά για λύσεις στον κλάδο. Λύσεις οι οποίες θα ανακουφίσουν οικογένειες. Δεν μπορούμε να μένουμε πια σε αφορισμούς. Είμαστε πλέον εντός μιας ανθρωπιστικής κρίσης η οποία σφιχταγκαλιάζει τον κλάδο. Επανειλημμένα συνυπογράψαμε στοιχεία της πολιτικής σας προσέγγισης για τα πράγματα, δείχνοντας τον ένα και μοναδικό δρόμο που λέγεται ΕΝΟΤΗΤΑ.

Τέλος δυο λόγια επειδή μας «φωτογραφίζετε» με τον χαρακτηρισμό ότι εμφανιστήκαμε από το πουθενά τον Μάρτη του 20!

Μπράβο μας τελικά, διότι με μια τόσο βραχύβια δράση, επιδείξαμε ουσιαστική αποτελεσματικότητα και καταφέραμε να λύσουμε θεμελιακά και σοβαρά ζητήματα, τα οποία ταλαιπωρούσαν τον κλάδο επί δεκαετίες. (Επαιτεία, Εργόσημο) Ζητήματα τα οποία εσείς ποτέ δεν αγγίξατε διότι προφανώς δεν τα θεωρήσατε βαρύνουσας σημασίας, προσκολλημένοι στην αναπαυτικά μουδιασμένη «συνέπειά» σας.

Η ενότητα οικοδομείται μέσα από την Δημοκρατία, την συμμετοχή και την ανοχή. Χαρακτηριστικά τα οποία μάλλον αγνοείτε συνάδελφοι. Η αυτοκριτική και μάλιστα δημόσια, ειδικά όταν κάποιος εγείρει τέτοιου είδους μήνη εναντίον του διπλανού του, πιστέψτε μας είναι μια λυτρωτική διαδικασία. Διαπράξατε μέγα σφάλμα συνάδελφοι έναντι όλων μας. Στο βαθμό που οι ισχυρισμοί σας είναι τεκμηριωμένοι τα πράγματα αλλάζουν αυστηρά και πάντα μόνον θεσμικά. Ιδού η Ρόδος λοιπόν!

Σας καλούμε λοιπόν και εμείς με την σειρά μας να συνταχθείτε μαζί μας, “ακούγοντας” επιτέλους για μια φορά ειλικρινά, αυτά που σας λέμε και θεωρούμε πως μας συναποτελούν!

Με εκτίμηση!

Ο Πρόεδρος:
Πέτρος Καράλης

Η Γ. Γραμματέας:
Μαίρη Δούτση

Τα μέλη του Δ.Σ.: Δημήτρης Ζερβουδάκης, Χαράλαμπος Γιαγκούδης, Θόδωρος Χριστόπουλος, Χριστίνα Κωστάκη, Κοσμάς Σαρηγιαννίδης, Νικόλαος Γρηγοριάδης, Δημήτρης Σφίγγος