Κατηγορίες
Επιστολές Επιστολές του Συλλόγου μας Κανείς Μόνος 2020

Δικαιούχοι επιδόματος ειδικού σκοπού για τον Μάιο και Μητρώο Καλλιτεχνών

Επιστολή του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος προς το Υπουργείο Πολιτισμού

Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2020
Αριθμός Πρωτοκόλλου: 2002

Προς
1. Την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη
2. Τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού κύριο Νίκο Γιατρομανωλάκη

ΘΕΜΑΤΑ:
1. Δικαιούχοι επιδόματος ειδικού σκοπού για τον Μάιο.
2. Μητρώο καλλιτεχνών

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, αξιότιμε κύριε Γ. Γραμματέα.

Μετά τις πληρωμές των 534€ για τον Μάιο, αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο θέμα των επιδοτήσεων διότι παρατηρήσαμε ότι εξαιρούνται πάρα πολλοί μουσικοί που λογικά είναι δικαιούχοι.

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να ρωτήσουμε αν συμπεριλαμβάνονται στη πληρωμή του Μαΐου όλοι όσοι επιδοτήθηκαν με τα 800€ για τον μισό Μάρτιο και Απρίλιο.

Με βάση την ενημέρωση που έχουμε από τα μέλη μας, αλλά και μουσικούς που δεν είναι εγγεγραμμένοι, βλέπουμε ότι εξαιρούνται όλοι όσοι:
α) δεν έχουν σύμβαση σε αναστολή,
β) οι δικαιούχοι που επιδοτήθηκαν με βάση το εποχικό επίδομα του 2018,
γ) όσοι έχουν ασφαλιστική ικανότητα καθώς και όσοι είχαν μονοήμερες συμβάσεις ορισμένου χρόνου από 15/02 έως και 20/03 και εντάχθηκαν με την τελευταία ΚΥΑ.

Επίσης μια και η σεζόν έχει λήξει οι περισσότεροι έχουν εξαναγκαστεί σε οικιοθελείς αποχωρήσεις.

Ο τρόπος στήριξης του κλάδου λοιπόν, δεν μπορεί πλέον να βασιστεί μόνο σε εργασιακά δεδομένα, όπως είναι οι ισχύουσες συμβάσεις. Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη ότι ήταν δικαιούχοι στην πρώτη φάση του επιδόματος ειδικού σκοπού.

Θεωρούμε δεδομένο ότι η Πολιτεία πρέπει να τους συμπεριλάβει στους δικαιούχους. Η ανεργία τους ήταν αναγκαστική. Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να εργαστούν πουθενά τον μήνα Μάιο, μια και με απόφαση της κυβέρνησης όλοι οι χώροι ήταν κλειστοί και απαγορεύονταν οι παραστάσεις.

Συμπληρωματικά επισημαίνουμε ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τους επόμενους μήνες, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο. Η αγορά εργασίας σε μουσικές σκηνές, ταβέρνες, συναυλίες και εκδηλώσεις, ενώ θεωρητικά έχει ανοίξει, πρακτικά είναι κλειστή.

Τα αναγκαία μέτρα περιορισμού της χωρητικότητας στην εστίαση και στις συναυλίες, καθιστούν απαγορευτικές τις διοργανώσεις από τους επιχειρηματίες. Θεωρούμε ότι μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να στηριχθεί ο κλάδος των μουσικών, διότι σταματήσαμε να εργαζόμαστε πρώτοι και θα εργαστούμε ξανά τελευταίοι.

Σε ότι αφορά το μητρώο συμφωνούμε με τις αρχικές προτάσεις που διατύπωσε ο κύριος Γιατρομανωλάκης στην τηλεδιάσκεψη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να συσταθεί μια επιτροπή από κοινού με τα σωματεία και το υπουργείο.

Καλό θα ήταν να να συμμετέχουν στον διάλογο τα εργασιακά σωματεία και όχι τα σωματεία των παραγωγών.
Επίσης, ή πρέπει να γίνουν συναντήσεις δια ζώσης, ή περισσότερες τηλεδιασκέψεις με λιγότερους συμμετέχοντες.

Είμαστε στη διάθεσή σας για συνεργασία επ’ αυτού.

Με ειλικρινή εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος: Πέτρος Καράλης

Ο Γ. Γραμματέας: Θόδωρος Χριστόπουλος

Τα μέλη του Δ.Σ.
Δημήτρης Ζερβουδάκης, Χαράλαμπος Γιαγκούδης, Μαίρη Δούτση, Χριστίνα Κωστάκη, Κοσμάς Σαρηγιαννίδης, Νικόλαος Γρηγοριάδης, Δημήτρης Σφίγγος