Κατηγορίες
Δηλώσεις Υποστήριξης Κανείς Μόνος 2020

Σ.Μ.Β.Ε.: Διευκρινήσεις για το Μητρώο Καλλιτεχνών

Αριθμός Πρωτοκόλλου: 1974

Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Σε συνέχεια επιστολής προς το Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος και προκειμένου να διορθωθούν ελλείψεις και αρρυθμίες στη διατύπωση επαγγελματικών κλάδων και ειδικοτήτων που περιλαμβάνονται στο σύστημα Εργάνη, σας επισημαίνουμε τα εξής:

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ
Ακορντεόν και γενικά μουσικών οργάνων κατασκευαστές και επισκευαστές
Αντιγραφείς μουσικών κομματιών
Αοιδοί βαθύφωνοι (μπάσοι)
Αοιδοί κονσέρτου
Αοιδοί όπερας
Αοιδοί χορωδίας
Αρπιστές
Αρχιμουσικοί
Αφηγητές θεάτρου, ραδιοφώνου και τηλεόρασης
Βαρύτονοι
Βιολιών κατασκευαστές
Διασκευαστές μουσικών έργων
Διευθυντές ορχήστρας
Διευθυντές φωνητικών ομάδων
Διευθυντές χορωδίας
Εγχόρδων και πνευστών μουσικών οργάνων κατασκευαστές
Εκκλησιαστικών οργάνων κατασκευαστές
Ενορχηστρωτές
Επιλογείς μουσικών προγραμμάτων θεάτρου, κινηματογράφου, ραδιοφώνου και τηλεόρασης
Επιμελητές μουσικής επένδυσης κινηματογραφικών έργων
Επισκευαστές μουσικών οργάνων
Ηχείων και άλλων μερών πιάνων κατασκευαστές
Καθηγητές γραφικών τεχνών και καλλιτεχνικών σπουδών σε τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΤΕΙ)
Καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Μουσικής (πτυχιούχοι ΑΕΙ)
Καθηγητές μουσικής σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ)
Καλλιτεχνικοί διευθυντές σε μεγάλες επιχειρήσεις
Κατασκευαστές αυλών εκκλησιαστικών οργάνων
Κατασκευαστές και χορδιστές μουσικών οργάνων
Κατασκευαστές μουσικών οργάνων (έγχορδα, κρουστά, πνευστά) και μερών τους
Κατασκευαστές χορδών από έντερα για μουσικά όργανα
Κλειδοκυμβάλων και γενικά μουσικών οργάνων χορδιστές
Κουρδιστές πιάνων
Μαέστροι ορχήστρας σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης κλπ
Μαέστροι, διευθυντές ορχήστρες
Μεσόφωνοι
Μέτζο σοπράνο
Μουσικοί εκκλησιαστικών οργάνων
Μουσικοί σε νυχτερινά κέντρα και παρόμοιους χώρους
Μουσικοί σε όπερες, συναυλίες κλπ
Μουσικοί στο δρόμο
Μουσικοί, συνθέτες και εκτελεστές
Μουσικοί, τραγουδιστές και χορευτές σε νυκτερινά κέντρα και παρόμοιους χώρους
Μουσικοί, τραγουδιστές και χορευτές σε νυχτερινά κέντρα και παρόμοιους χώρους
Μουσικοκριτικοί
Μουσικολόγοι
Μουσικοσυνθέτες
Ντισκ-τζόκει (Disc Jockey)
Οργανοπαίχτες σε νυχτερινά κέντρα, στους δρόμους και παρόμοιους χώρους
Οργανοποιοί (κατασκευαστές, επισκευαστές και χορδιστές μουσικών οργάνων)
Παραγωγοί ραδιοφωνικών εκπομπών
Πνευστών ξύλινων και μεταλλικών μουσικών οργάνων κατασκευαστές
Πνευστών οργάνων κατασκευαστές και επισκευαστές
Πράκτορες μουσικών παραστάσεων
Προγραμμάτων ραδιοφωνίας και τηλεόρασης παραγωγοί
Ρυθμιστές μουσικών οργάνων (έγχορδα, κρουστά και πνευστά)
Ρυθμιστές φωνών εκκλησιαστικών οργάνων
Σοπράνο
Στιχουργοί
Συνθέτες και εκτελεστές ορχηστρικών έργων
Συνθέτες μουσικής
Συνθέτες, μουσικοί, μονωδοί και προς αυτούς εξομοιούμενοι καλλιτέχνες
Τενόροι
Τραγουδιστές λαϊκής μουσικής
Τραγουδιστές σε νυχτερινά κέντρα
Τραγουδιστές στο δρόμο
Τυμπάνων και λοιπών μουσικών οργάνων κατασκευαστές

Η μεγαλύτερη αστοχία του συστήματος είναι ότι ένας μουσικός/τραγουδιστής ανήκει σε περισσότερους του ενός επαγγελματικούς κλάδους, όπως αυτοί εμφανίζονται στο Εργάνη. Για παράδειγμα, ένας μουσικός μπορεί ταυτόχρονα να είναι καθηγητής δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κατασκευαστής μουσικού οργάνου, τραγουδιστής, ραδιοφωνικός παραγωγός, disc jockey, κ.ά. Επιπλέον, η ειδικότητα στην οποία δηλώνεται ένας μουσικός/τραγουδιστής δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο, αλλά και από τον ΚΑΔ του εργοδότη! Δεδομένου του ότι οι μουσικοί/τραγουδιστές μπορούν να απασχοληθούν παντού, δημιουργείται μια τεράστια σύγχυση με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν σε ποια κατηγορία να καταχωρηθούν.

Η πρόταση του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος για ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ του προβλήματος είναι να δοθεί η δυνατότητα επιλογής περισσοτέρων του ενός επαγγελματικών κλάδων από το σύστημα.

Επιπλέον:

  1. Οι λέξεις βαρύτονος, μεσόφωνος, μέτζο σοπράνο, σοπράνο, τενόρος κλπ αφορούν στη φωνητική έκταση ενός λυρικού τραγουδιστή. Δε δηλώνουν τον επαγγελματικό κλάδο στον οποίο ανήκει κάποιος. Επαγγελματικός κλάδος θα μπορούσε να είναι αοιδός όπερας, κονσέρτου κ.ά.
  2. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε μουσικούς/τραγουδιστές που ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική και απασχολούνται σε παραδοσιακά γλέντια, πανηγύρια, γάμους, κ.ά. Σημειώνεται ότι οι μουσικοί/τραγουδιστές αυτοί δεν ασφαλίζονται από εργοδότες με μητρώο στον ΕΦΚΑ, αλλά από ιδιώτες (από το 2019 υπάρχει η δυνατότητα ασφάλισης με εργόσημο). Αυτός ενδεχομένως να είναι ο λόγος που δεν υπάρχει η ειδικότητά τους στο Εργάνη. Ακόμα και σ’ αυτήν την περίπτωση βέβαια υπογραμμίζεται ότι αρκετοί είναι κάτοχοι τίτλων σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΤΕΙ Άρτας, ΠΑ.ΜΑΚ), πράγμα που δε μπορεί να παραβλέπεται.
  3. Αντιστοίχως, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε μουσικούς/τραγουδιστές που ασχολούνται με άλλα είδη μουσικής, όπως για παράδειγμα η σύγχρονη μουσική (έντεχνο, pop, κλπ), η jazz (όπως και οι παραδοσιακοί μουσικοί/τραγουδιστές, αρκετοί είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο) ή γενικότερα η ξένη μουσική. Σ’ αυτήν την περίπτωση είτε θα πρέπει, για παράδειγμα, μια γενική ειδικότητα όπως «τραγουδιστής» να συμπεριλάβει και αυτές τις κατηγορίες, είτε θα πρέπει να δημιουργηθούν ξεχωριστά πεδία για να καλύψουν αυτήν την αστοχία. Για μια ακόμη φορά όμως επισημαίνεται ότι υπάρχουν μουσικοί/τραγουδιστές που ασχολούνται με περισσότερα του ενός είδη μουσικής.
  4. Όσον αφορά στους καθηγητές μουσικούς/τραγουδιστές, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε όσους διδάσκουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ομοίως δεν υπάρχει αναφορά σε μουσικούς/τραγουδιστές που διδάσκουν σε δημόσια ή ιδιωτικά ωδεία, καθώς επίσης και σε μουσικά εργαστήρια. Επιπλέον δεν υπάρχει αναφορά σε καθηγητές μουσικούς/τραγουδιστές που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα και έχουν τη δυνατότητα να ασφαλιστούν από ιδιώτες με εργόσημο.
  5. Παρατηρήθηκε ότι υπάρχουν δύο πεδία με ίδια περιγραφή «Μουσικοί, τραγουδιστές και χορευτές σε νυκτερινά κέντρα και παρόμοιους χώρους» και μόνη διαφορά τον τρόπο με τον οποίο γράφεται η λέξη «νυκτερινά». Στη μια περίπτωση γράφεται με «κ – νυκτερινά», ενώ στη δεύτερη με «χ – νυχτερινά». Θα πρέπει να διευκρινιστεί αν αυτά τα δύο πεδία αντιστοιχούν σε διαφορετικούς κωδικούς επαγγέλματος και με ποιο κριτήριο εντάσσεται κανείς στο καθένα. Επίσης θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι μουσικοί/τραγουδιστές και οι χορευτές ασφαλίζονται με τον ίδιο κωδικό ενσήμου.
  6. Υπάρχουν πολλά, διαφορετικά πεδία με παρόμοιο αντικείμενο που αφορούν στους οργανοποιούς και τους χορδιστές οργάνων. Προτείνεται να υπάρξει κάποια διευκρίνιση ώστε να γίνει σωστά η ένταξη των ενδιαφερομένων στο Εργάνη.
  7. Υπάρχουν πολλοί μουσικοί/τραγουδιστές που απασχολούνται σε χώρους εστίασης (π.χ. εστιατόρια, καφέ-μπαρ), καθώς επίσης και σε ξενοδοχεία. Αυτοί οι χώροι δεν αναφέρονται στο Εργάνη. Θα πρέπει να διευκρινιστεί αν εντάσσονται στην κατηγορία «νυχτερινά μαγαζιά» ή όχι.
  8. Υπάρχει η πληροφόρηση ότι μετά την «Υποβολή» την αίτησης δεν υπάρχει κάποια επιβεβαίωση ή αποστολή mail, αλλά απλή επιστροφή στην αρχική σελίδα του Εργάνη, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν όσοι έχουν καταθέσει αίτηση το αν έχει γίνει υποβολή της ή όχι.

Συμπερασματικά, στο σύστημα Εργάνη υπάρχουν αρκετές αστοχίες, πολλές από τις οποίες αφορούν στην επανάληψη του ίδιου αντικειμένου εργασίας με διαφορετική περιγραφή είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω διαφορετικών ΚΑΔ των εργοδοτών. Παράλληλα υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις με αποτέλεσμα μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων μουσικών/τραγουδιστών (όπως οι καθηγητές ωδείων, οι ερμηνευτές παραδοσιακής μουσικής, οι ερμηνευτές σύγχρονης, ξένης ή jazz μουσικής, κ.ά.) να μην περιλαμβάνεται καθόλου στο σύστημα. Σε μια ιδανική προσέγγιση κρίνεται απαραίτητη η αναδιάρθρωση του Εργάνη και η σύμπτυξη των κωδικών ενσήμων ώστε να απλοποιηθεί το σύστημα. Στην περίπτωση που αυτό προς το παρόν δεν είναι εφικτό θα πρέπει να υπάρξει δυνατότητα πολλαπλής επιλογής ειδικοτήτων από τους μουσικούς. Σε κάθε περίπτωση η ριζική ανανέωση του Εργάνη κρίνεται απαραίτητη για το μέλλον.

Ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, έχοντας κάθε ευγενική πρόθεση να βοηθήσει στην επικαιροποίηση του συστήματος, είναι στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε περαιτέρω διευκρινήσεις.

Έχοντας θέσει το ερώτημα στα μέλη του Συλλόγου, αλλά και γενικότερα στους μουσικούς που παρακολουθούν την δραστηριότητα μας, περιμένουμε επιπλέον παρατηρήσεις, τις οποίες θα ομαδοποιήσουμε και θα σας τις κάνουμε γνωστές σε δεύτερο χρόνο εφόσον υπάρχει κάτι επί πλέον.

Προσπαθήσαμε να σας απαντήσουμε το ταχύτερο δυνατό, εάν χρειαστεί θα επανέλθουμε με νέα επιστολή.

Με εκτίμηση,
για τον Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος

Ο Πρόεδρος: Πέτρος Καράλης
Ο Γ. Γραμματέας: Θεόδωρος Χριστόπουλος

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου: Δημήτρης Ζερβουδάκης, Μαίρη Δούτση, Χαράλαμπος Γιαγκούδης, Θανάσης Μηλιώκας, Χριστίνα Κωστάκη, Νίκος Γρηγοριάδης, Δημήτρης Σφίγγος