Κατηγορίες
Δηλώσεις Υποστήριξης Κανείς Μόνος 2020

Στο φάσμα της ένδειας οι μουσικοί

του Απόστολου Λυκεσά

Αν υπάρχει ένας κοινωνικός χώρος που μένει σε καραντίνα μετά τις τελευταίες κυβερνητικές ανακοινώσεις είναι ο χώρος του θεάματος και οι «εργάτες» του. Γνωστοί και λιγότερο γνωστοί μουσικοί και συνθέτες έχουν βρεθεί σε καθεστώς απόλυτης ένδειας, υπάρχουν περιπτώσεις -η «Εφ.Συν.» δεν αναφέρει ονόματα σεβόμενη την περηφάνια τους- που η ΔΕΗ τους αφαίρεσε το ρολόι παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Από τη Θεσσαλονίκη, που μοιάζει να ξυπνά όταν πάντα ξεσπάνε μεγάλες κρίσεις, ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος (ΣΜΒΕ), αναγεννημένος και κινηματικός, έσπρωξε πανελλαδικά τα αιτήματα αυτών των «εργατών» που όταν όλα είναι ρόδινα επιδιώκουμε τη συναναστροφή μαζί τους. Τους οποίους η κυβέρνηση έχει ανεβάσει μαζικά σε μια «καρότσα» -μην πάει ο νους σας στο κακό- αδιαφορίας. Ή, όπως το διατυπώνει στην «Εφ.Συν.» ο τραγουδοποιός Δημήτρης Ζερβουδάκης, μέλος του Δ.Σ. του ΣΜΒΕ, «σε ό,τι μας αφορά οι τελευταίες ανακοινώσεις επιτείνουν την αγωνία μας».

Ο Σύλλογος έχει διατυπώσει καίρια και λιτά την αγωνία αυτή στην τελευταία του ανακοίνωση (25/4/2020): «Σήμερα βρισκόμαστε στο κομβικό σημείο όπου το 60%-70% του κλάδου δεν λαμβάνει την επιδοματική στήριξη». Κι ενώ το υπουργείο Πολιτισμού σιωπά, 12 με 15 χιλιάδες εργαζόμενοι στο θέαμα-ακρόαμα είναι καταδικασμένοι σε κατάσταση ειδικού τύπου «αεργίας» αλλά και φίμωση του καημού τους.

Η πρώτη κραυγή που έβγαλε ο Σύλλογος, το κάλεσμά του, επιχειρήθηκε να θαφτεί και γι’ αυτό ζητούσαν «να σπάσει η εκκωφαντική σιωπή γύρω από το ζήτημα». Και το κατάφεραν σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τη συσπείρωση του χώρου. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος και άλλοι 2.000 καλλιτέχνες συντάχθηκαν κάτω από τη διατύπωση του αιτήματος να ενταχθούν στο «γνωστό 800άρι» χιλιάδες συνάδελφοί τους που δύσκολα τα βγάζουν πέρα.

Είναι γενικώς παραδεκτό ότι πίσω από τα τραγούδια υπάρχει καημός. Για να συνεχίσει να εκφράζεται ο καημός όλων μας πρέπει να υπάρχουν και οι εκφραστές του. Η «Εφ.Συν.» ζήτησε από τρία μέλη του Δ.Σ. του ΣΜΒΕ τις απόψεις τους για τα τεκταινόμενα και τις διεκδικήσεις του χώρου τους. (Στην ηλεκτρονική μας έκδοση δημοσιεύονται ολόκληρες οι ερωτήσεις και απαντήσεις τους.)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗΣ, τραγουδοποιός

«Χιλιάδες οικογένειες σε καθεστώς οικονομικής καραντίνας»

Δημήτρης Ζερβουδάκης

• Ποια είναι η κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι συνάδελφοί σας;

Ο αιφνίδιος εργασιακός θάνατος για τον κλάδο θέαμα – ακρόαμα ξεκίνησε περίπου από τα μέσα του Φεβρουαρίου και η εικόνα που έχουμε σήμερα για πολλούς εργαζόμενους σε αυτόν αγγίζει την τραγωδία. Ένας ολόκληρος κόσμος έμεινε -με μια εμμονή μάλιστα- εκτός επιδοματικής στήριξης από το κράτος, χωρίς προφανή λόγο, χωρίς καν τον στοιχειώδη κοινωνικό διάλογο.

Μιλάμε για χιλιάδες οικογένειες σε καθεστώς καραντίνας, οι οποίες στερούνται τα στοιχειώδη, φυλακισμένες στη βαρβαρότητα του αστικού τοπίου των πόλεών μας. Φορολογούμενοι οι οποίοι βρέθηκαν ακόμη και στη δυσχερή θέση η ΔΕΗ να τους αφαιρέσει τα ρολόγια παροχής ηλεκτρικού ρεύματος λόγω του ότι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε ρυθμίσεις που είχαν συνάψει τον καιρό της «ειρήνης».

Όσον αφορά την αδήλωτη και όχι «μαύρη» εργασία που δήθεν μας καταμαρτυρούν κάποιοι κυβερνητικοί, απαντάμε ότι: Οι εργαζόμενοι εκβιάζονται να εργαστούν σε ένα αβέβαιο καθεστώς ελαστικών εργασιακών σχέσεων και επιπρόσθετα κάτω από ένα ιδιότυπο καθεστώς τρομοκρατίας του οποίου τις παρενέργειες υφίστανται σε περίπτωση που θα διεκδικήσουν το αυτονόητο.

Το τέλος επιτηδεύματος των 600 ευρώ, η 100% προκαταβολή φόρου, η μη απαλλαγή των ασφαλιστικών εισφορών από τα δηλωθέντα και οι παλινωδίες προηγούμενων ετών οδήγησαν χιλιάδες εργαζόμενους-ελεύθερους μικροεπαγγελματίες να απαρνηθούν την επαγγελματική τους οντότητα, καταδικάζοντάς τους στην παρατεταμένη αεργία και στη συνέχεια στη χρόνια ανεργία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΦΙΓΓΟΣ, μουσικός

«Ερώτηση στη Βουλή»

Δημήτρης Σφίγγος

• Πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία σας για το μαζικό και οργανωμένο αίτημα ενίσχυσης;

Η πρωτοβουλία του ΣΜΒΕ ξεκίνησε πολύ νωρίς. Ηδη από τις 11 Μαρτίου είχαμε στείλει την πρώτη επιστολή προς την κυβέρνηση, προβληματισμένοι από τις ακυρώσεις των εκδηλώσεων της Αποκριάς. Κατόπιν, με το κλείσιμο των επιχειρήσεων και με τις πρώτες ανακοινώσεις των μέτρων, είδαμε ότι είχε εσφαλμένα οριστεί ως κρίσιμη περίοδος η 1-20 Μαρτίου, περίοδος στην οποία οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις είχαν ήδη παγώσει.

Αντιδράσαμε άμεσα με δεύτερη επιστολή. Σύμφωνα με τη στατιστική έρευνα του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος (η οποία έχει σταλεί στο υπουργείο Εργασίας), το 65%-70% του συνόλου των μουσικών δεν επιδοτούνται. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κυρία Αννα Ευθυμίου (βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. και εργατολόγος) κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με τα αιτήματά μας, όπως ακριβώς αναγράφονται στην από 30/3 επιστολή μας, με αποδέκτες τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς.

ΜΑΙΡΗ ΔΟΥΤΣΗ, τραγουδίστρια

«Ζητούμενο ο αξιοπρεπής βιοπορισμός»

Μαίρη Δούτση

• Ποιες οι δυσκολίες και ποια τα ζητούμενα των νέων καλλιτεχνών;

Οι νέοι μουσικοί, οι νέοι τραγουδιστές αντιμετωπίζουν από τα πρώτα στάδια του επαγγελματικού τους βίου πολλαπλές προκλήσεις. Η πρώτη και σημαντικότερη είναι η κρίση που περνά η δισκογραφία. Ακολουθούν η δυσκολία πρόσβασης σε χώρους ζωντανών εμφανίσεων και οι μειώσεις των οικονομικών απολαβών. Όλα αυτά οδηγούν στις εξαιρετικά άβολες συνθήκες αφενός της αυτοχρηματοδότησης όσον αφορά τις ηχογραφήσεις πρωτογενούς υλικού και την προώθησή του και αφετέρου του περιορισμού της δημιουργικής έκφρασης και της δυσκολίας στον βιοπορισμό μέσω της μουσικής ως επάγγελμα.

Και όλα αυτά σε μια εποχή που η πλειονότητα των μουσικών είναι πιο καταρτισμένη από ποτέ, μια που η μόρφωση είναι επαρκής και η πρόσβαση σε μουσικά ερεθίσματα πολύ εύκολη. Βασικό ζητούμενο είναι ο αξιοπρεπής βιοπορισμός. Κανένας μουσικός δεν ονειρεύτηκε ποτέ να είναι αναγκασμένος να καταφύγει σε δεύτερη και τρίτη εργασία για να μπορεί να επιβιώσει, να δικαιούται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να συνταξιοδοτηθεί και να επιδοτηθεί ως εργαζόμενος σε μια περίοδο κρίσης.

Πηγή: efsyn.gr