Κατηγορίες
Κανείς Μόνος 2020

Άννα Ευθυμίου – Λήψη Μέριμνας για τους Καλλιτέχνες

Ερώτηση της βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Άννας Ευθυμίου, που κατατέθηκε στη Βουλή για τη λήψη μέριμνας για τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού που δεν έχουν ενταχθεί στα έκτακτα μέτρα στήριξης.

Με την ερώτηση της η βουλευτής επισημαίνει στους αρμόδιους Υπουργούς ότι οι επαγγελματίες του Πολιτισμού αντιμετωπίζουν πολλά οικονομικά προβλήματα από την έναρξη της πανδημίας, καθώς ένα μεγάλο μέρος έχει να εργαστεί από το Φεβρουάριο 2020.

Τεκμηριώνοντας τα βιοποριστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του Πολιτισμού, παραθέτει στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, σημειώνοντας ότι πολλοί χώροι θεάματος και ακροάματος ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν, με αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα επαγγελματιών να μην έχουν συνάψει συμβάσεις εργασίας, ιδίως για το μήνα Νοέμβριο.

Παράλληλα, αναφέρει το γεγονός ότι δεν πρόλαβαν όλοι οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού να γραφτούν στο Μητρώο Καλλιτεχνών, καθώς, όπως υποστηρίζουν, ορισμένες ειδικότητες προστέθηκαν στην πλατφόρμα λίγες μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, με συνέπεια και αυτοί να τίθενται εκτός των προστατευτικών οικονομικών μέτρων.

Επιπρόσθετα, τονίζει ότι ειδικότερα για το μήνα Νοέμβριο, μεγάλη μερίδα επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού δεν είχαν συνάψει συμβάσεις εργασίας και λόγω της μεγάλης μείωσης των δραστηριοτήτων στο χώρο του πολιτισμού και επειδή τα περιοριστικά μέτρα του «εγκλεισμού» επιβλήθηκαν αρχές Νοεμβρίου και εξ αυτού δεν πρόλαβαν να έχουν ενεργές συμβάσεις εργασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυτή η μεγάλη μερίδα να βρίσκεται εκτός των προστατευτικών οικονομικών μέτρων.

Αναφορικά με τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες καλλιτεχνών, όπως οι καλλιτέχνες του δρόμου, τονίζει ότι μη κωδικοποιημένες κατηγορίες επαγγελματιών του κλάδου του πολιτισμού αποτελούν μία ομάδα εργαζομένων των οποίων η επαγγελματική ιδιότητα δεν μπορεί να πιστοποιηθεί και συνεπώς εξαιρούνται από τις έκτακτες επιδοτήσεις αλλά και από τη δυνατότητα μετακίνησης για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί ο «εγκλεισμός» για την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και έρχονται αντιμέτωποι με τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Τέλος θέτει στους αρμόδιους Υπουργούς τα εξής ερωτήματα:

  • Αν προτίθενται να δώσουν νέα προθεσμία για την εγγραφή στο Μητρώο Καλλιτεχνών όσων δεν πρόλαβαν να ενταχθούν.
  • Αν προτίθενται να επεκτείνουν τα μέτρα στήριξης και τις έκτακτες επιδοτήσεις για τον κλάδο του Πολιτισμού και τους εργαζόμενους σε αυτόν μέχρι το τέλος του έτους, σε περίπτωση που συνεχιστεί η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.
  • Αν προτίθενται να επεκτείνουν τα μέτρα στήριξης και τις έκτακτες επιδοτήσεις για τον κλάδο του Πολιτισμού μέχρι το τέλος του έτους, σε περίπτωση που συνεχιστεί η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και για τους εργαζόμενους που δεν εντάσσονται σε κωδικοποιημένες κατηγορίες επαγγελματιών.
  • Αν προτίθενται να διευρύνουν τους όρους βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας αυτοαπασχολούμενων και για τους εργαζόμενους που δεν εντάσσονται σε κωδικοποιημένες κατηγορίες επαγγελματιών, ώστε να μη θεωρούνται ότι παραβιάζουν τις υγειονομικές διατάξεις ασκώντας την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ερώτησης σε μορφή pdf