Κατηγορίες
Δηλώσεις Υποστήριξης Κανείς Μόνος 2020

Άννα Ευθυμίου: Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του ΣΜΒΕ

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου, με τους εκπροσώπους του ΔΣ του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος Δημήτρη Σφίγγο και Δημήτρη Ζερβουδάκη, αναφορικά με τα ζητήματα που προκύπτουν για τον κλάδο τους λόγω της πανδημίας του κορωνοιού. Η Άννα Ευθυμίου είχε ήδη καταθέσει σχετική ερώτηση στις 7/4/2020 για την ένταξη των μουσικών και των συναφών επαγγελμάτων στα οικονομικά μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης.

Δεδομένου ότι η ένταξη ομάδων εργαζομένων και επαγγελματιών στα μέτρα στήριξης είναι μια διαδικασία δυναμική, η Κυβέρνηση προχώρησε στη διεύρυνση των Κ.Α.Δ., για να περιληφθούν σε αυτά και τα παραπάνω επαγγέλματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος τους εντάχθηκε στα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, το 70% αυτών παραμένει εκτός των δικαιούχων του επιδόματος στήριξης των 800 ευρώ.

Όπως εξήγησαν στη βουλευτή, ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων στον καλλιτεχνικό χώρο που δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης είναι όσοι, λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους, υπάγονται σε διαφορετικούς εργοδότες και είναι αναγκασμένοι να συνάπτουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου με τον καθένα από αυτούς, όσοι είχαν συνάψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου και διέκοψαν τις εργασίες τους από το Φεβρουάριο με την ακύρωση όλων των εκδηλώσεων της Αποκριάς, όσοι ξεκίνησαν την καριέρα τους το 2019, όσοι απασχολούνται ως καθηγητές και εργάζονται με εργόσημο, καθώς και όσοι ανήκουν στους μουσικούς του δρόμου και δεν είναι δυνατόν να πιστοποιηθεί η επαγγελματική τους ιδιότητα.

«Μουσικοί, ηθοποιοί, χορευτές, ηχολήπτες, φωτιστές και γενικά όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στον καλλιτεχνικό χώρο αποτελούν έναν κλάδο με ιδιαιτερότητες στο καθεστώς εργασίας τους, οι οποίες είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψιν, προκειμένου το μεγαλύτερο μέρος αυτών να καταλαμβάνεται από τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης. Υπάρχουν, για παράδειγμα, εργαζόμενοι που συνάπτουν συμβάσεις εργασίας μόνο για μια ημέρα. Ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης αλλά και λόγω της επιστημονικής ιδιότητάς μου ως δικηγόρος με ειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο, γίνομαι δέκτης της ανησυχίας των μουσικών και γενικά των εργαζόμενων του καλλιτεχνικού κλάδου, οι οποίοι αγωνιούν για το πώς θα καλύψουν τις ανελαστικές τους οικονομικές δαπάνες, αναγκαίες για την επιβίωσή τους. Επειδή ακριβώς υφίστανται όλες αυτές οι ιδιαιτερότητες, είναι απαραίτητο να συνεκτιμηθούν και να ληφθεί μέριμνα και για αυτούς τους εργαζόμενους, καθώς οι απασχολούμενοι στο χώρο του θεάματος και των τεχνών είναι αυτοί που επλήγησαν πρώτοι από την κρίση που επέφερε η πανδημία και θα εξέλθουν τελευταίοι από αυτήν, δεδομένου ότι τα υγειονομικά μέτρα κατά του κορωνοϊού θα λειτουργήσουν και στο μέλλον αποτρεπτικά για τις συναθροίσεις», δήλωσε η Άννα Ευθυμίου.