Άρθρο του Απόστολου Λυκεσά στην Εφημερίδα των Συντακτών
Στα όρια της ανέχειας εκατοντάδες άνθρωποι των τεχνών: η πανδημία επιδείνωσε την ήδη ζοφερή κατάσταση, η κυβέρνηση παραμένει εκκωφαντικά απούσα και η μόνη απάντηση είναι η αλληλοϋποστήριξη. Η πρωτοβουλία του Συλλόγου Μουσικών Βόρειας Ελλάδας βρίσκει ανταπόκριση, η συνεργασία με το M-eating Hub εξασφαλίζει ποιοτικά προϊόντα, οι προσφορές αυξάνονται καθημερινά όπως, δυστυχώς, και η ζήτηση για ένα αξιοπρεπές γεύμα…
«Φτάσαμε στ’ ανείπωτα». Δεν είναι πια στίχος, είναι κυριολεξία, καθώς ό,τι άρχισε στις 19 Οκτωβρίου συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα: συσσίτια για καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης. Με διανομή σε 70 νοικοκυριά από τις πρώτες μέρες και, σύμφωνα με τις προβλέψεις από τις εγγραφές και το ενδιαφέρον συλλόγων, μέχρι τέλος του ερχόμενου μήνα αναμένεται να φτάσουμε στον ασύλληπτο αριθμό διανομής επισιτιστικής βοήθειας σε 500 οικογένειες.
Είναι τόσο εξωφρενικό το γεγονός όσο και ντροπιαστικό για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για την κυβέρνηση της χώρας να γνωρίζεις ότι μουσικοί, εικαστικοί, ηθοποιοί και τόσες άλλες κατηγορίες καλλιτεχνών δεν έχουν τη δυνατότητα σήμερα να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για επιβίωση. Οι άνθρωποι που με τις μουσικές τους μας συνόδευσαν στις χαρές μας, αυτοί που απάλυναν καημούς, έβαλαν χρώμα στη ζωή μας και ανέδειξαν πάνω σε ένα σανίδι τα πάθια μας, αυτοί οι άνθρωποι πεινάνε!
Οι πρώτες διανομές
Ο Σύλλογος Μουσικών Βόρειας Ελλάδας ξεκίνησε την προσπάθεια να βοηθήσει τα μέλη του, προστέθηκαν το «Σπίτι του Καλλιτέχνη», ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ) και έπονται ηθοποιοί και άλλοι που δραστηριοποιούνται στον χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Αλληλεγγύη και διακριτικότητα από συλλόγους της Βόρειας Ελλάδας
«Είμαστε στη δεύτερη εβδομάδα, ξεκινήσαμε με 49 διανομές και φτάσαμε στις 75, ενώ είμαστε στην αρχή» λέει στην «Εφ.Συν.» ο τραγουδοποιός Δημήτρης Ζερβουδάκης, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου, συμπληρώνοντας ότι «δυστυχώς φαίνεται να υπάρχει μεγάλη ανάγκη και το θέμα παίρνει διαστάσεις που ούτε εμείς είχαμε φανταστεί».
Ο ίδιος σημειώνει ότι «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την ποιότητα των προϊόντων που έχουν εξασφαλίσει και πακετάρει τα παιδιά του M-eating Hub με τους οποίους είμαστε απολύτως σύμφωνοι και σε ζητήματα αρχών».
«Η κατάσταση περιγράφεται με μια λέξη: απελπισία», λέει από την πλευρά του ο γ.γ. στο «Σπίτι του Καλλιτέχνη», Νίκος Ντουνούσης, τονίζοντας ότι «η πανδημία χειροτέρευσε την ήδη πολύ κακή κατάσταση που βίωναν οι παλιοί μουσικοί, προστέθηκαν οι άνεργοι και όσοι ζουν με συντάξεις, αν μπορείς πεις σύνταξη προνοιακά επιδόματα 200 ευρώ. Ξεκινήσαμε τη διανομή με τον Σύλλογο Μουσικών, αλλά ήδη υπάρχει και ο ΣΚΕΤΒΕ και άρχισε η επαφή και με άλλους κλάδους. Απευθύνουμε έκκληση σε σούπερ μάρκετ, εταιρείες κέτερινγκ, παραγωγής τροφίμων για παροχή βοήθειας σε μόνιμη βάση».
Ντουνούσης και Ζερβουδάκης παρατηρούν με ένα στόμα ότι η τελευταία οικονομική ενίσχυση που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού βάζει τέτοιους όρους που χάνουν το δικαίωμα να πάρουν έστω ένα πεντακοσάρικο οι περισσότεροι μουσικοί που έγραψαν ένα ένσημο τους τελευταίους δύο μήνες – με τα λόγια του κ. Ζερβουδάκη, «αγγίζουν τη χυδαιότητα τα προαπαιτούμενα».
Στο ΦΙΞ in art
Και πού βρήκαν βοήθεια; Τι είναι το M-eating Hub; Τι άλλο από κοινωνική αλληλεγγύη ή, όπως αυτοπαρουσιάζονται οι ίδιοι, «ένα σημείο συνάντησης γύρω από το φαγητό, στον αύλειο χώρο του ΦΙΞ in art, με εκπαιδευτικό και κοινωνικό σκέλος.
Η κουζίνα και ο χώρος έχουν διαμορφωθεί και ήδη υλοποιούνται πιλοτικές εκδηλώσεις για το σταδιακό community building, πριν από την επίσημη έναρξη του εκπαιδευτικού σκέλους και των εκδηλώσεων από Νοέμβριο. Το φαγητό θα μαγειρεύεται από άτομα ευάλωτων ομάδων, τα οποία θα εκπαιδεύονται από την CSF (Cuisine Sans Frontieres) και θα αποκτούν εργασιακή εμπειρία μέσα από τις δράσεις του οργανισμού ΦΙΞ in art, για να μπορούν να εργαστούν σε επαγγελματική κουζίνα.
«Στόχος είναι να δημιουργηθούν πέντε νέες θέσεις εργασίας. Εχουμε ήδη προχωρήσει σε πρόσληψη ενός μάγειρα πλήρους απασχόλησης και ενός βοηθού, με τη γενναιόδωρη υποστήριξη της “Κουζίνας Χωρίς Σύνορα” από την Ελβετία».
«Τα τρόφιμα προέρχονται από την πρόσβαση στα ανακτημένα τρόφιμα από την Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης, από τη συνεργασία μας με το “Social Plate” και το “Μπορούμε”, οπότε καταφέραμε και συμπεριλάβαμε ψωμί, κατεψυγμένα σουτζουκάκια, κάποια λαχανικά και σοκολάτες στο καλάθι» λέει στην «Εφ.Συν.» το μέλος της κοινότητας, Εβίτα Σταύρου.
Διερωτώμενη «τι θα ήταν η κοινωνία μας χωρίς δημιουργούς» παρατηρεί πως «για τον μήνα Οκτώβριο θα υποστηρίξουμε τελικά 150 ωφελούμενους και διαφαίνεται ότι μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στους 500»!
Κι όλοι μαζί με ένα στόμα στέκονται στη διακριτικότητα με την οποία γίνονται οι διανομές προκειμένου να μη θιγεί η αξιοπρέπεια κανενός.
Πηγή: efsyn.gr