Κατηγορίες
Συναυλίες

Ιστορικό της Ορχήστρας του ΣΜΒΕ

Την περίοδο 1919 – 1932 συστάθηκε και λειτούργησε στη Θεσσαλονίκη, η Σαλόν Ορχήστρα του Λευκού Πύργου. Τα μέλη της ορχήστρας αυτής καθώς και άλλοι μουσικοί της πόλης, ίδρυσαν το 1922 τον «Σύλλογο Μουσικών Θεσσαλονίκης»,  με πρώτον πρόεδρο τον μαέστρο της, καθηγητή του Κρατικού Ωδείου, Ευριπίδη Κοτσανίδη. Εκτός από την προώθηση των κλαδικών – εργασιακών του αιτημάτων, ο σύλλογος ανέπτυξε τεράστια πολιτιστική δραστηριότητα. Το 1927 αρχίζει η προσπάθεια μονιμοποίησης αρχικά αλλά και κρατικοποίησης στη συνέχεια, της Συμφωνικής Ορχήστρας του Συλλόγου Μουσικών Θεσσαλονίκης. Ένας αγώνας ο οποίος κράτησε πάνω από 4 δεκαετίες! Τα στάδια  εξέλιξης αυτής της προσπάθειας, καταγράφονται μέσα από διαδοχικές αλλαγές του τίτλου της ορχήστρας. Από Συμφωνική Ορχήστρα του Συλλόγου Μουσικών Θεσσαλονίκης αρχικά, σε Συμφωνική Ορχήστρα του Γερμανικού στρατιωτικού ραδιοφώνου στην κατοχή, Συμφωνική Ορχήστρα Βορείου Ελλάδος το 1959 και τέλος Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Κ.Ο.Θ) το 1966. Στην κατοχή λειτούργησε επίσης και η «ελαφρά» ορχήστρα Ραδιοφωνικού Σταθμού του συλλόγου (Sender Saloniki, Συμφωνική Jazz με μαέστρο τον πρόεδρο Α. Σπάθη) η οποία έδινε  παράλληλα και ανοικτές συναυλίες για το κοινό, «υπό την ακακίαν» στο Σώμα Προσκόπων, στα Τιτάνια, στο Παλλάς, στο Βασιλικό θέατρο, στην Ροτόντα και αλλού.

Με την φροντίδα και εποπτεία του συλλόγου στον Γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό έπαιζαν διάφορα μικρότερα μουσικά σχήματα, όπως κουαρτέτα εγχόρδων, το συγκρότημα Ελληνικής Οπερέτας με μαέστρο τον πρόεδρο του συλλόγου Α. Φιδετζή καθώς και πολλές χορωδίες. Έτσι, κάτω από συνθήκες αφόρητης ψυχολογικής πίεσης, οι μουσικοί της Θεσσαλονίκης με την μεσολάβηση του συλλόγου και το πρόσχημα της επαγγελματικής καλλιτεχνικής «σχέσης» με τους Γερμανούς καλλιτέχνες, πέτυχαν να ψυχαγωγούν τον λαό της Θεσσαλονίκης  υπό το φάσμα της πείνας και της εξαθλίωσης. Οι ορχήστρες του συλλόγου συνόδευσαν διεθνούς φήμης καλλιτέχνες όπως η Μαρία Κάλλας (Καλογεροπούλου τότε). Όταν δε η καλλιτεχνική δραστηριότητα ξεπερνούσε τα «επιτρεπτά» όρια, παίζοντας πατριωτικά τραγούδια, πληρωνόταν ακόμη και με την ίδια την ζωή. Εκτέλεση του καθηγητή βιολιού του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης μέλους της Συμφωνικής Ορχήστρας του Γερμανικού Ραδιοφωνικού Σταθμού.
Οι γενναίες και παράτολμες ενέργειες του Συλλόγου εκτός από την ψυχαγώγηση της δυστυχίας του κόσμου της Θεσσαλονίκης, είχαν και άλλα άμεσα, απτά αποτελέσματα και οφέλη. Μια παρακινδυνευμένη στάση εργασίας της ορχήστρας «λόγω εξουθένωσης από  πείνα και κόπωση» φέρνει καταρχάς την χορήγηση συγκεκριμένης ποσότητας τροφίμων στα μέλη της. Αργότερα με αίτηση του Συλλόγου έχουμε την ίδρυση μόνιμου συσσιτίου για τους μουσικούς της Θεσσαλονίκης το οποίο εγκαινιάστηκε και στεγάστηκε στο Παλαιό Ωδείο στις 19/9/1944.

Το σπουδαιότερο όμως ήταν οι ενέργειες του Συλλόγου προς τον Γερμανό Γενικό Διοικητή με απόφαση έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ. στις 13/10/44, για την διάσωση του ραδιοφωνικού θαλάμου εκπομπών, των μηχανημάτων εκπομπών, των μουσικών οργάνων, του μουσικού αρχείου και λοιπού εξοπλισμού της ορχήστρας καθώς και του εξοπλισμού των εγκαταστάσεων της Ραδιοφωνίας από την καταστροφή διά ανατινάξεως, μετά την διαταγή της ανώτατης Γερμανικής στρατιωτικής ηγεσίας για την αποχώρηση των Γερμανικών στρατευμάτων. Τελικά εκδίδεται η υπ΄αρ. 79950/16-10-44 διαταγή του γενικού διοικητή «Δια την παραλαβήν του κτηρίου του ραδιοφωνικού σταθμού, Σπίτι του Στρατιώτου, από τον Σύλλογο Μουσικών Θεσσαλονίκης προς στέγασιν της συμφωνικής ορχήστρας»

Σήμερα ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος και στα πλαίσια της συμπλήρωσης των 100 χρόνων ζωής του, ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά την ανασύσταση της ορχήστρας αυτής, έπειτα από 60 και πλέον χρόνια, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού μας Χρήστου Παπαδόπουλου.

Ένα σύνολο μουσικών αποτελούμενο από το “νέο αίμα” της τζαζ σκηνής της Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με μουσικούς που έχουν ήδη διαγράψει μια αξιόλογη καλλιτεχνική πορεία. Μια ομάδα ανθρώπων με κοινό όραμα, που με χαρά βλέπουμε ότι όλο και πληθαίνει.

Μετά την επιτυχημένη πρώτη εμφάνιση της ορχήστρας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της διαδικτυακής συναυλίας του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος «Φύσηξε ο Βαρδάρης», έρχεται η στιγμή να παρουσιαστεί ανοιχτά στο κοινό της πόλης, σε μια συναυλία γύρω από τον Λευκό Πύργο, την Παρασκευή 24/12 στις 12.30 το μεσημέρι.

ΜΕΛΗ BIG BAND

  • Τύμπανα, Στέργιος Κόιας, Γρηγόρης Οικονόμου
  • Κοντραμπάσο, Βαγγέλης Βραχνός, Πάνος Βουλγαράκης
  • Πιάνο, Φίλιππος Κωσταβελης
  • Ηλ. κιθάρα, Κώστας Αντωνόπουλος
  • 1η Τρομπέτα, Γιώργος Αβραμίδης
  • 2η Τρομπέτα, Δημήτρης Πανέλας, Νίκος Βαλταδώρος
  • 3η Τρομπέτα, Νικόλαος Πλάτων
  • 4η Τρομπέτα, Θανάσης Νάτσης, Δήμος Δανάς
  • 1ο Τρομπόνι, Μιχάλης Καρανίκος
  • 2ο Τρομπόνι, Κωνσταντίνος Παπανίκος
  • 3ο Τρομπόνι, Νεοκλής Αραβαδινός
  • Άλτο Σαξ, James Wylie, Φώτης Μοιρούλης
  • Άλτο Σαξ – κλαρινέτο, Κωνσταντίνος Εφραιμίδης
  • Τενόρο Σαξόφωνο, Ηλίας Χατζηδημητρίου, Χρήστος Θεοδωσιάδης, Σοφία Μωϋσιάδου
  • Βαρύτονο Σαξ, Θανάσης Τσακιλτζίδης
  • Κλαρινέτο- τενόρο σαξόφωνο, Χρήστος Ελ. Παπαδόπουλος (Διεύθυνση ορχήστρας)
  • Πιάνο, (βοηθός διεύθυνσης ορχήστρας) Μανόλης Σταματιάδης
  • Ηχοληψία, Άγγελος Αθανασιάδης