Επιστολή της Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ. προς αρμόδιους φορείς με προτάσεις για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούνται σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές.
Αρ. Πρωτ. : 1371
Αθήνα, 29/04/2020
Προς:
– Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, κο Νικόλαο Χαρδαλιά
– Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κο Βασίλειο Παπαγεωργίου
– Υπουργό Υγείας, κο Βασίλη Κικίλια
– Υφυπουργό Υγείας, κο Βασίλη Κοντοζαμάνη
– ΕΟΔΥ, υπ’ όψιν Πρόεδρου, κου Παναγιώτη Αρκουμανέα, Αντιπροέδρου κου
Γεωργίου Παναγιωτακόπουλου και μέλη του Δ.Σ.
– Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κο Ιωάννη Βρούτση
– Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη
– Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, κο Νικόλα Γιατρομανωλάκη
– ΕΚΚ, υπ’ όψιν Γενικού Διευθυντή, κου Παντελή Μητρόπουλου, Πρόεδρου, κου
Λουκάκου και μέλη Δ.Σ.
– Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κο Κυριάκο Πιερρακάκη
– Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης & Απλούστευσης Διαδικασιών, κο
Λεωνίδα Χριστόπουλου
– ΕΚΟΜΕ, υπ’ όψιν Πρόεδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου, κου Πάνου Κουάνη
ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ
Αξιότιμοι/ες Κύριοι/ες,
Καθώς βαδίζουμε προς το άνοιγμα των επιχειρήσεων μετά τον εγκλεισμό για τον περιορισμό διασποράς του COVID-19, θα πρέπει να θεσπιστούν μια σειρά μέτρων για προστασία των εργαζομένων και της παραγωγής του οπτικοακουστικού χώρου, όπως συμβαίνει παγκοσμίως μια που ο τρόπος κινηματογράφησης και οι συνθήκες εκτέλεσης είναι ίδιες και ελλοχεύουν κίνδυνο εξάπλωσης και διασποράς του ιού.
Με βάση τα μέτρα προστασίας του παγκόσμιου και ευρωπαϊκού οργανισμού υγείας θα πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση μέσω του ΕΟΔΥ να ανακοινώσει προς όλες τις Ελληνικές εταιρείες παραγωγής την εφαρμογή τρόπων αποφυγής εξάπλωσης του COVID-19 στα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά συνεργεία.
Η Ε.Τ.Ε.Κ .Τ. – Ο.Τ. μετά από ενδελεχή έρευνα και συζήτηση με άλλες Ευρωπαϊκές Ενώσεις προτείνει τα παρακάτω μέτρα ως αναγκαία για την αποφυγή εξάπλωσης και διασποράς του ιού, αλλά και για να καταστεί ασφαλή χώρα για ξένες παραγωγές προσελκύοντάς τις μέσα από τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος για κινηματογραφικά και τηλεοπτικά γυρίσματα:
1. Η παραγωγή θα πρέπει στο στάδιο της προπαραγωγής να επιλέγει χώρους, οι οποίοι θα μπορούν να απολυμαίνονται πριν και μετά το γύρισμα.
2. Οι χώροι που θα επιλεγούν θα πρέπει να διασφαλίζουν βάσει των τετραγωνικών μέτρων τους την απόσταση ασφαλείας 2 μέτρων για τον κάθε εργαζόμενο στο χώρο γυρίσματος (σετ). Θα πρέπει, επίσης, η παραγωγή να φροντίσει να υπάρχουν, εκτός του χώρου γυρίσματος (σετ), ξεχωριστοί χώροι για το κάθε τμήμα της παραγωγής, όπως κοστούμια, make up, κομμώσεις, καθώς και ξεχωριστούς χώρους αναμονής για τους ηθοποιούς, τους βοηθητικούς ηθοποιούς και τους τεχνικούς που δεν βρίσκονται στον χώρο γυρίσματος (σετ).
3. Θα πρέπει να υπάρχει υπεύθυνος υγείας (επαγγελματίας υγείας) σε κάθε παραγωγή άνω των 10 ατόμων που θα θερμομετρά με θερμόμετρο μη επαφής τους εργαζόμενους πριν την έναρξη, κατά την διάρκεια και στο τέλος των ημερήσιων γυρισμάτων. Οποιοσδήποτε νέος εισερχόμενος θα πρέπει να υποβάλλεται σε μέτρηση θερμοκρασίας κατά την άφιξη του στον χώρο γυρίσματος ή στους βοηθητικούς χώρους. Τα όρια θερμοκρασίας ανθρώπινου σώματος πρέπει να είναι σύμφωνα με τους ειδικούς κανονισμούς υγείας της χώρας. Ο υπεύθυνος υγείας θα πρέπει να αποσύρει από την θέση εργασίας του τον εργαζόμενο ή τον συνεργάτη-προμηθευτή που εμφανίζει ύποπτο σύμπτωμα. Θα πρέπει, επίσης, να επιβλέπει όλους τους χώρους των γυρισμάτων για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφαλείας και να καταγράφει τυχόν παρεκκλίσεις σε ημερήσια βάση. Επίσης, θα πρέπει μετά από την ύπαρξη κρούσματος να εκτελούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες ενημέρωσης των αρμόδιων φορέων υγείας για να παρθούν τα αντίστοιχα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του ιού.
4. Όλοι οι τεχνικοί, οι ηθοποιοί, οι αντικαταστάτες τους και οι βοηθητικοί ηθοποιοί που θα εργαστούν σε μια παραγωγή θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ SARS-CoV2 με ευθύνη του παραγωγού. Οι εξετάσεις πρέπει να έχουν τη μορφή επιχρίσματος και όχι ταχείας δοκιμής, η οποία επί του παρόντος έχει χαμηλή αξιοπιστία. Για να είναι έγκυρες οι εξετάσεις, είναι σημαντικό να τηρούνται οι κανόνες καραντίνας μετά από αυτές. Σε περίπτωση που στην διάρκεια της παραγωγής ο εργαζόμενος βρεθεί θετικός στον ιό, λόγω ελλειπών μέτρων προστασίας από την παραγωγή, τότε αυτόματα πρέπει να θεωρείται εργατικό ατύχημα και θα πρέπει να δηλωθεί ως τέτοιο από τον παραγωγό.
5. Θα πρέπει να τηρείται αυστηρά το ωράριο εργασίας που ορίζει η εργατική νομοθεσία για όλα τα τμήματα, καθώς εξαντλητικά ωράρια μειώνουν τις αντιστάσεις του ανοσοποιητικού συστήματος των εργαζομένων και τους καθιστούν ευάλωτους στον ιό.
6. Η παραγωγή θα πρέπει να παρέχει όλα τα προστατευτικά μέσα μιας χρήσης (γάντια, μάσκες) και να τα ανανεώνει όσο συχνά είναι απαραίτητο ανάλογα με τον τύπο τους, στους τεχνικούς, στους ηθοποιούς, στους βοηθητικούς ηθοποιούς, καθώς και να παρέχει αντισηπτικά τζελ ή λοσιόν και αντισηπτικά μαντηλάκια μιας χρήσεως σε όλους όσους η εργασία τους δεν τους επιτρέπει το συχνό πλύσιμο των χεριών, αλλά και για τον καθαρισμό των μηχανημάτων.
7. Όλος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για ένα κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό γύρισμα (κάμερα, φώτα, μόνιτορ, ηχοληπτικός εξοπλισμός, καλώδια) θα πρέπει πριν τοποθετηθούν στον χώρο του γυρίσματος να έχουν απολυμανθεί, καθώς και τα οχήματα που τον μεταφέρουν. Σε περίπτωση που ο εξοπλισμός μεταφέρεται καθημερινά θα πρέπει η απολύμανση να γίνεται σε καθημερινή βάση πριν και μετά το γύρισμα. Το ίδιο και τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά του.
8. Οι κοινόχρηστοι χώροι θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται τακτικά. Ιδιαίτερη φροντίδα και απολύμανση θα πρέπει να τηρείται για τις κοινόχρηστες τουαλέτες, όπου σαφώς ο αριθμός τους θα πρέπει είναι ανάλογος του αριθμού των ατόμων που απασχολούνται στην εκάστοτε παραγωγή. Θα πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά σε όλους τους χώρους με εμφανή ένδειξη για όλους όσους εισέρχονται ή εξέρχονται από τους βοηθητικούς χώρους και τον χώρο γυρίσματος.
9. Το τμήμα κοστουμιών θα πρέπει να έχει ιδιαίτερο χώρο ανάλογο με τους εργαζόμενους στο τμήμα αυτό, ώστε να υπάρχουν τα 2 μέτρα απόστασης του ενός από τον άλλον. Τα κουστούμια του κάθε ρόλου θα πρέπει να φυλάσσονται σε ξεχωριστά πλαστικά καλύμματα. Τα ρούχα θα πρέπει να πλένονται ή να καθαρίζονται με ατμό πριν και μετά την χρήση. Ο ηθοποιός θα πρέπει να ντύνεται μόνος του και τα προσωπικά του ρούχα να φυλάσσονται κλειστά σε πλαστικό κάλυμμα.
10. Το τμήμα του make up και των κομμώσεων θα πρέπει να εφαρμόζουν όλους τους κανόνες υγιεινής, να απολυμαίνουν όλα τα εργαλεία τους πριν την χρήση και να χρησιμοποιούν ξεχωριστά υλικά και εργαλεία για τον κάθε ηθοποιό.
11. Τα τμήματα του make up, των κομμώσεων και των κοστουμιών, λόγω μεγάλης επικινδυνότητας, θα πρέπει να φορούν μάσκες PPE και προστατευτικό για τα μάτια ή εγκεκριμένες full face μάσκες όταν έρχονται σε επαφή με τους ηθοποιούς και τους βοηθητικούς ηθοποιούς.
12. Το τμήμα της κάμερας θα πρέπει να καθαρίζει με αντισηπτικά μαντιλάκια όλα τα εργαλεία που μοιράζονται μεταξύ τους.
13. Το τμήμα των σκηνικών θα πρέπει να απολυμαίνει, σύμφωνα με τις οδηγίες του κάθε υλικού, όλα τα φροντιστηριακά αντικείμενα πριν και μετά την χρήση τους στο χώρο γυρίσματος (σετ). Ο χώρος που φυλάσσονται τα αντικείμενα θα πρέπει να είναι απολυμασμένος και να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Τα οχήματα μεταφοράς των φροντιστηριακών αντικειμένων θα πρέπει να απολυμαίνονται πριν από κάθε φόρτωση.
14. Το τμήμα του ήχου θα πρέπει όσο είναι δυνατόν να χρησιμοποιεί BOOM για την καταγραφή του ήχου και να αποφεύγει την χρήση ασύρματων μικροφώνων, ελαττώνοντας έτσι τη συχνότητα επαφής με τους ηθοποιούς.
15. Θα πρέπει η παραγωγή να φροντίζει τον χρόνο στησίματος του κάθε σετ, έτσι ώστε τα τμήματα (κατασκευαστικό, ηλεκτρολογικό, κάμερα, σκηνογραφικό, φροντιστηριακό, ηχοληπτικό) να μπαίνουν τμηματικά και να διατελούν την εργασία τους, χωρίς να δημιουργείται συνωστισμός.
16. Το διάλλειμα για φαγητό θα πρέπει να γίνεται σε χώρο που να μπορεί να ισχύει η απόσταση ασφαλείας 2 μέτρων και οι κανόνες υγιεινής. Τα τραπέζια και οι καρέκλες θα πρέπει να απολυμαίνονται πριν την χρήση. Τα φαγητά θα πρέπει να έρχονται σε ατομικές μερίδες, τις οποίες θα διανέμουν στους εργαζόμενους οι υπεύθυνοι του catering, έτσι ώστε να μην δημιουργείται ουρά και οι οποίοι θα πρέπει να φέρουν προστατευτικό εξοπλισμό (γάντια, μάσκες). Το νερό ή το αναψυκτικό θα πρέπει να διανέμεται σε ατομικά μπουκάλια.
17. Η καντίνα θα πρέπει να λειτουργεί με συγκεκριμένα άτομα, τα οποία θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για την παρασκευή των ροφημάτων και σνακς και θα είναι υπεύθυνοι για την διανομή τους στον κάθε εργαζόμενο κρατώντας τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και φορώντας προστατευτικό εξοπλισμό (γάντια, μάσκα).
18. Θα πρέπει να υπάρχει ασύρματη επικοινωνία με όλα τα τμήματα και το χώρο του γυρίσματος (σετ), έτσι ώστε να αποφεύγεται η επαφή, καθώς και επιπλέον μόνιτορ παρακολούθησης του γυρίσματος στα τμήματα που είναι αναγκαίο για να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
19. Στο τέλος της ημέρας όλα τα προστατευτικά μιας χρήσεως και τα ατομικά μπουκάλια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επικίνδυνα απόβλητα, να απομακρύνονται μέσα σε ειδικές στεγανές συσκευασίες από τους χώρους και να πετιούνται. Όταν χρησιμοποιούνται μάσκες υφάσματος από τα μέλη του συνεργείου θα πρέπει να τις έχουν σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες και να υπάρχει η δυνατότητα βρασμού τους για αποστείρωση κατά την διάρκεια της ημέρας.
Κάθε παραγωγή θα πρέπει να απαιτεί την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής από τους προμηθευτές της.
Η υποχρέωση συμμόρφωσης με αυτές τις προφυλάξεις και η υποβολή εξετάσεων SARS-CoV-2 του κάθε μέλους του συνεργείου θα πρέπει να περιγράφονται σε συμβάσεις, καθώς και τυχόν κυρώσεις και ευθύνη για ζημίες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Εάν ένα από τα μέλη του συνεργείου ή προμηθευτής, ή συνεργάτης παραβιάσει ή αρνηθεί να συμμορφωθεί με τα μέτρα ασφαλείας που τηρεί η παραγωγή και εποπτεύει ο υπεύθυνος υγείας, θα πρέπει να αποκλείεται από τη κινηματογράφηση.
Όλοι οι εργαζόμενοι σε κινηματογραφικό και τηλεοπτικό γύρισμα (τεχνικοί, ηθοποιοί) θα πρέπει, όσο διαρκούν τα γυρίσματα, να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και εκτός εργασίας, προσπαθώντας να μείνουν μακριά από χώρους υψηλού κινδύνου, όπως π.χ. εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και από δραστηριότητες που ενέχουν κίνδυνο μετάδοσης του ιού.
Σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων ασφαλείας και παροχής των προστατευτικών μέσων από την παραγωγή, ο εργαζόμενος θα οφείλει να το καταγγείλει στον αρμόδιο κρατικό φορέα, έτσι ώστε να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος και να διακοπούν τα γυρίσματα, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Υπεύθυνοι για την σωστή εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας και υγείας κατά την διάρκεια των γυρισμάτων θα πρέπει να είναι οι υπεύθυνοι υγείας και οι διευθυντές παραγωγής.
Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ. της Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.T.
Η Πρόεδρος
Μαρία Μαγγίρα
Η Γεν. Γραμματέας Α’
Ανδρομάχη Αρβανίτη