Κατηγορίες
Κανείς Μόνος 2020

Η Αυγή: Πυρ ομαδόν για τα μέτρα στήριξης

Καλλιτέχνες και δημιουργοί αντιδρούν στο σχέδιο «αναπτυξιακών μέτρων και νέων δράσεων» που παρουσίασε το υπουργείο Πολιτισμού

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο «αναπτυξιακών μέτρων και νέων δράσεων» που παρουσίασε το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς κλάδοι καλλιτεχνών και δημιουργών σημειώνουν ότι πρόκειται για αναμάσημα παλαιότερων εξαγγελιών και ζητούν την ουσιαστική στήριξή τους από την Πολιτεία στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

«Επικοινωνιακό πυροτέχνημα»

«Επικοινωνιακό πυροτέχνημα» χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδας το σχέδιο του υπουργείου, το οποίο «θέλει να θολώσει τα νερά και να δημιουργήσει ρήγματα μεταξύ των ανθρώπων της τέχνης που αυτή τη στιγμή συσπειρώνονται». Και ρωτάει ευθέως «γιατί δεν υπάρχει καμία αναφορά όχι απλώς στους μουσικούς – δημιουργούς και τα επαγγέλματα που σχετίζονται άμεσα (ηχολήπτες – τεχνικοί), αλλά ούτε καν στη λέξη ‘μουσική’», ενώ επισημαίνει ότι τα μέτρα «δεν συμπεριλαμβάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι των κλάδων που ασχολούνται με τον πολιτισμό».

Αναρωτιέται επίσης «αν το υπ. Πολιτισμού δηλώνει αναρμόδιο σε ό,τι αφορά τη μουσική δημιουργία και παραβλέπει περισσότερους από 20 φορείς, 800 μουσικούς – καλλιτέχνες και εκπροσώπους τεχνών, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 100 επιφανείς, πανελλήνια και πανευρωπαϊκά αναγνωρίσιμοι, με προεξάρχοντες τους Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Γιώργο Νταλάρα, Χάρις Αλεξίου κ.ά., οι οποίοι σύσσωμοι συνυπογράφουν την ξεκάθαρη επιστολή που έχει συντάξει και κοινοποιήσει στον πρωθυπουργό ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος».

«Κατώτερα των περιστάσεων»

«Σταγόνα στον ωκεανό», «κατώτερα των περιστάσεων» και «αναδημοσίευση ήδη ειλημμένων από παλαιότερα αποφάσεων και προγραμμάτων που «τρέχουν» χαρακτήρισε την ενίσχυση των 15 εκατομμυρίων προς τον πολιτισμό το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Ύστερα από πρόσφατη συνεδρίασή του γνωστοποίησε «ότι τα μέτρα κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων» προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση όφειλε να συνοδεύει τις εξαγγελίες με ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος προς τους καλλιτέχνες».

Γι’ αυτό προτείνει «όλες οι πολιτιστικές δράσεις που αφορούν τα εικαστικά, οι οποίες θα χρηματοδοτούνται από το ΥΠΠΟΑ, την Ε.Ε., φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να ανατίθενται υποχρεωτικά σε φυσικά πρόσωπα, εικαστικούς καλλιτέχνες, μέλη του ΕΕΤΕ. Επίσης σε όλες τις επιτροπές κρίσης, αξιολόγησης και επιλογής για όλα τα είδη προγραμμάτων που θα εφαρμοστούν να συμμετέχουν αιρετοί εκπρόσωποι του ΕΕΤΕ».

Όπως σημειώνεται, θεωρείται σημαντική η ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με την εφαρμογή του 1% της συμβατικής δαπάνης των δημοσίων κτηρίων για τη δημιουργία και την τοποθέτηση εικαστικών έργων, η έκδοση νέας εφαρμοστικής Υ.Α. και η ψήφιση κυρώσεων για τη μη εφαρμογή του σχετικού νόμου, καθώς και η άμεση εξαγγελία δημόσιων καλλιτεχνικών διαγωνισμών με χρηματοδότηση και από το ΥΠΠΟΑ των δήμων και των Περιφερειών.

Προστίθεται ακόμη η άμεση προκήρυξη πανελλήνιων καλλιτεχνικών διαγωνισμών για τους νέους σταθμούς του μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η εξαίρεση της καλλιτεχνικής δημιουργίας από τον Νόμο 4412/16 (για τις «προμήθειες»), η αγορά έργων τέχνης απευθείας από τους εικαστικούς καλλιτέχνες – μέλη του ΕΕΤΕ.

«Ζητούμε άμεσα τη στήριξη των δημιουργών»

Το ΕΕΤΕ ζητάει το μέτρο στήριξης των 800 ευρώ να καλύψει όλα τα μέλη του και όλοι οι επαγγελματίες εικαστικοί καλλιτέχνες να τύχουν της έκτακτης οικονομικής στήριξης ως πληγέντες από τον κορωνοϊό στην εργασία τους, είτε έχουν ΚΑΔ στην εφορία είτε όχι.

Υπογραμμίζει μάλιστα πως «είναι αναγκαίο να καταργηθούν ο ‘φόρος επιτηδεύματος’ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο ΦΠΑ στα βασικά είδη και ο ΕΝΦΙΑ».

«Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να αυξήσει τις δαπάνες για τον πολιτισμό και την τέχνη παίρνοντας μέτρα ανακούφισης, ενίσχυσης της καλλιτεχνικής δημιουργίας και ελάφρυνσης της φορολογίας» καταλήγει.

Πηγή: avgi.gr